Taner Timur: Erdoğan, Kürt siyasal hareketini ve liberalleri çok iyi kullandı

Taner Timur: Erdoğan, Kürt siyasal hareketini ve liberalleri çok iyi kullandı

Taner Timur: Erdoğan, Kürt siyasal hareketin... RS FM'de yayınlanan 'Oyuna Devam' programında Enver Aysever, tarihçi Taner Timur'a Mustafa Kemal hakkında yapılan eleştirileri sordu. Dindar olanların dışında, Atatürk'ü eleştirenler arasında Kürt siyasal hareketini ve liberalleri...

RS FM'de yayınlanan 'Oyuna Devam' programında Enver Aysever, tarihçi Taner Timur'a Mustafa Kemal hakkında yapılan eleştirileri sordu. Dindar olanların dışında, Atatürk'ü eleştirenler arasında Kürt siyasal hareketini ve liberalleri sayan Timur, "Bu eleştiriler bizi bugün ''Laik Cumhuriyet mi yoksa şeriat mı' tartışmalarını yapmaya getirdi" dedi.

Aysever'in Mustafa Kemal'e yapılan eleştirileri sorması üzerine 'eleştirileri aşan' söylemlerden bahseden Timur, "Dindar olanların dışında, yani fanatik bakışla hareket edip de Atatürk'e düşmanca saldıranlar dışında iki grup var; biri Kürt siyasal hareketi, ikincisi de liberaller" diyerek söze başladı.

''KÜRT OLDUKLARI İÇİN DEĞİL, KARŞI DEVRİMCİ HAREKETLERDEN DOLAYI YAPILDI'

"Şimdi dikkat ederseniz bunları Erdoğan çok iyi kullandı. Zaten sonunda Erdoğan'cı harekete alet oldular" diyen Timur, "Fakat bunlar kendileri de laik kafalı olduğu için alet oldular? Kürtler de ''bizi ezdi, kırdı'gibi söylemlerle…" dedi:

"Aslında burada şu var: Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı'nı kazandıktan sonra ilk söylediği şeylere Kürtlere özerklik vermektir. Kürtlere karşı, Şeyh Sait ve Tunceli isyanlarından sonra çok sert hareket edildiyse, haksızlıklar yapıldıysa —ki yapılmıştır kesin olarak- bunlar onların Kürt olmasından dolayı değil, karşı devrimci hareketlerinden dolayı yapılmıştır. Bunu Abdullah Öcalan'ın kendisi de kitaplarında ve savunmalarında açıkça söylüyor. Bence de doğru söylüyor. Kürt milletvekilleri içerisinde bunu söyleyenler de var, Aysel Tuğluk gibi. Kürtlerin durumu bu. Sonunda maalesef Diyarbakır'ın ortasındaki meydana Şeyh Sait'in adını verecek raddeye kadar bu işi karıştırdılar. Liberallere de gelirsek… Onlar da zannettiler ki, böyle tek parti devrindeki otoriter rejimi, haksızlıkları vesaire eleştirip, bunların sebebi olarak da Mustafa Kemal'i göstermek AB'ye daha demokrat görünmek için olumlu olur."

''LAİK CUMHURİYET Mİ, ŞERİAT MI' TARTIŞMASINA KADAR GELDİ'

Bunun sonuçlarının bugün görüldüğünü belirten Taner Timur, "Bunların bayraktarlığını yapmış olan insanlar bu düşüncenin kurbanı oldular sonunda. Çok yanlış şeyler yapıldı kanaatimce. Bu demek değildir ki, tek parti dönemini için olduğu gibi güzeldi, her şey mükemmeldi diyelim. Bunu ilk eleştiren, o dönemde yapılan haksızlıklardan ilk bahsedenlerden biriyim ben. Ama tutup da o dönemi toptan kötülemek, karalamak bizi bugün ''Laik Cumhuriyet mi yoksa şeriat devleti mi' tartışmasını yapmaya kadar getirdi. Daha başından belliydi aslında ama bu noktaya kadar geldik" diye konuştu.

'LİBERAL KİBİR İNSANI KÜÇÜLTÜYOR'

Aysever'in, "Kusura bakmayın, 'Biz yanıldık' demeleri gereken ''Yetmez ama Evet'çileri, liberalleri affedemiyorum. Tuhaflık bende midir yoksa bu duygu normal midir?" şeklindeki sözlerine de yanıt veren Taner Timur, şunları söyledi:

"Bu duygu anlaşılır bir duygu. Ben de o duyguyu yaşadım. Fakat şu anda kavgamız bu değil. Bunu söyleyenler yaptıkları için şu an hapislerde falan değiller. Bir kısmı tabii. Hala çıkıp ''Biz iyi yaptık, bugün de olsa yapardık' diyenler var. Bu hakikaten anlaşılır bir şey değil. İşte bu boş ve temelsiz entelektüel kibri, gururu gibi geliyor bana. Halbuki bu boş gururlar da insanı küçültür çoğunlukla..."

Kaynak: Sputnik

"Taner Timur: Erdoğan, Kürt siyasal hareketini ve liberalleri çok iyi kullandı" haberi, 10 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 10 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Taner Timur: Erdoğan, Kürt siyasal hareketini ve liberalleri çok iyi kullandı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Taner Timur: Erdoğan, Kürt siyasal hareketini ve liberalleri çok iyi kullandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  2. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  3. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  4. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  5. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  6. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  7. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  8. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  9. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  10. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  11. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  12. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  13. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  14. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  15. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  16. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  17. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  18. 00:20 Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
  19. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  20. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
ABC Kritik Haberleri