Tuz alımı ne kadar olmalı? Fazla tuz hangi hastalıklara yol açar? Kimler tuzdan kaçınmalıdır?

Tuz alımı ne kadar olmalı? Fazla tuz hangi hastalıklara yol açar? Kimler tuzdan kaçınmalıdır?

Tuz alımı ne kadar olmalı? Fazla tuz hangi h... Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tavsiyesine göre, günlük tuz alımı 5 gramla sınırlı olmalıdır. Ancak Türkiye'de bu miktarın 18-20 grama kadar çıktığı görülüyor. Bu durum endişe vericidir çünkü fazla tuz tüketiminin birçok sağlık sorununa neden olduğu bilinmektedir.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, aşırı tuz tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurgulayarak, bu alışkanlığın neden olduğu riskleri ve tüketimi azaltmanın yollarını aşağıdaki şekilde açıkladı:

TUZ EN ÇOK HANGİ GIDALARDA BULUNUR?

Endüstride kullanılan tuzun yüzde 93'ü, plastik, soda ve temizlik sektörlerinde (deterjanlar, yumuşatıcılar, cilalar) kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra işlenmiş gıdalarda da önemli miktarda tuz bulunmaktadır. Ülkemizde tuz tüketimi oldukça yüksektir çünkü yiyeceklere eklenen tuzun yanı sıra, özellikle ekmek gibi ürünlerde, konserve, bulyon, peynir, hazır ayran, domates suyu, sos, işlenmiş et ürünleri, işlenmiş kuruyemiş, cips, kraker, asitli içecekler ve restoran yemekleri gibi birçok hazır gıda yoğun miktarda tuz içermektedir. Fast food olarak bilinen hazır gıdalar da tuz bakımından zengindir. Bu tür bir beslenme alışkanlığı, vücudumuzun farkında olmadan aşırı miktarda tuz almasına neden olabilir.

TUZUN FAZLASI HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?

Fazla tuz tüketimi, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, obezite, eklem ağrısı, kalp yetmezliği, inme (felç), mide kanseri, kemik erimesi, Multiple Skleroz aktivasyonu ve katarakt gibi hastalıklara neden olabilir. Birçok çalışmada, mide ve böbrek kanseri ile aşırı tuz tüketimi arasında pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Özellikle Helicobacter Pylori (mide mikrobu) nedeniyle ortaya çıkan mide kanserlerinde tuz tüketiminin önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Aşırı tuz tüketimi kemik erimesinin önemli bir nedeni olarak kabul edilmektedir. Tüketilen tuz miktarı ile obezite arasında da paralel bir ilişki bulunmaktadır; günde 10 gramdan fazla tuz tüketenler, az tüketenlere göre daha fazla kiloya sahip olabilirler. Aşırı tuz alımı vücutta sıvı tutulmasına neden olabilir ve bu da eklem ağrılarına yol açabilir. Bebeklik ve çocukluk döneminde tuz tüketiminin sınırlanması, yetişkinlik döneminde hipertansiyon riskini azaltabilir. Bu nedenle, tuz tüketiminin 8-18 gramdan 5-6 grama düşürülmesiyle en az 5 milyon kişinin yaşamının kurtarılabileceği hesaplanmaktadır.

"KAYNAĞI NE OLURSA OLSUN HEPSİ AYNIDIR"

Tuzun çeşidi ne olursa olsun, içerdikleri sodyum miktarı genellikle aynıdır. Dolayısıyla, tuzları birbirinden ayırt etmek için içerdikleri minerallere bakmak gerekli değildir. Kaya ve Himalaya tuzları gibi bazı tuz çeşitlerinde mineral içeriği çok azdır. Ancak tuzlar, mineral kaynağı olarak tercih edilebilecek bir besin değildir. Bugünlerde tuzun kullanımı çoğunlukla gıdaları korumak amacıyla yapılır. Ancak, gıdaların saklanması için buzdolabı ve derin dondurucular gibi modern yöntemler kullanıldığından, tuzun bu amaç için kullanımına artık gerek duyulmamaktadır. Tuzsuz bir yaşam düşünülemez ancak vücudun ihtiyaç duyduğu sodyum doğal gıdalarda genellikle günlük ihtiyacı karşılayacak düzeydedir. Brezilya'da yaşayan Yanomamo yerlileri gibi bazı topluluklar günde 100 mg'dan daha az tuz tüketirken, kan basınçları normal seviyelerde seyreder ve hipertansiyon vakaları oldukça nadirdir.

KİMLER TUZDAN UZAK DURMALI?

Tuz tüketimini azaltmanın herkes için faydalı olduğu bir gerçektir, özellikle hipertansiyon hastaları için önemlidir. Kronik böbrek hastalığı olan bazı kişilerde ise idrarla tuz kaybı olabilir, bu nedenle doktora danışmak önemlidir.

"SOFRADAN TUZLUĞU KALDIRMAK YETMEZ"

Günlük tuz alımının 5 gramla (bir çay kaşığı) sınırlandırılması önerilir. Ülkemizde normal beslenmeyle günde 15-20 gram tuz alındığı tahmin edilmektedir, bu da tüketilen tuz miktarının dörtte birine kadar indirilmesi gerektiği anlamına gelir. Yalnızca sofradan tuzluğu kaldırmak yeterli değildir; hazır ve paketli gıda tüketimini minimuma indirmeye de çalışmalıyız. Bu ürünleri alırken sodyum oranlarını kontrol etmeliyiz. Yemeklerimizi tatlandırmak için tuz yerine pul biber, nane, kekik gibi baharatları tercih etmeli, yemeğin tadına bakmadan tuz eklememeli ve zeytin, peynir gibi gıdaları tuzsuz olanlarıyla tercih etmeliyiz. Fazla tuz tükettiğimizde bol su içmek önemlidir.

"Tuz alımı ne kadar olmalı? Fazla tuz hangi hastalıklara yol açar? Kimler tuzdan kaçınmalıdır?" haberi, 10 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Tuz alımı ne kadar olmalı? Fazla tuz hangi hastalıklara yol açar? Kimler tuzdan kaçınmalıdır? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tuz alımı ne kadar olmalı? Fazla tuz hangi hastalıklara yol açar? Kimler tuzdan kaçınmalıdır? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:57 Ukrayna'nın Füze Saldırıları Sonrası Putin'den Açıklama!
  2. 23:49 Yusuf Tekin'in Laiklik Sözlerine HÜDA PAR'dan Destek!
  3. 23:45 Mijatovic, Shane Larkin'in son durumunu anlattı
  4. 23:40 Netanyahu: 'UCM'nin yakalama kararını tanımıyoruz'
  5. 23:36 Okan Buruk açıkladı: "Icardi ile ilgili önümüzdeki hafta net bir karar verilecek"
  6. 23:36 Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’na 2 buçuk ton kargo gönderdi!
  7. 23:31 Manchester City, Pep Guardiola ile sözleşmesini 2027 yılına kadar uzattı
  8. 23:31 Meteoroloji aktardı: Hafta sonu kar yağacak mı?
  9. 23:31 Pep Guardiola imzayı attı: Manchester City resmen duyurdu
  10. 23:26 İstanbul Havalimanı’ndaki Rötar, Şevval Sam’ın Mini Konserine Dönüştü
  11. 23:25 Tunceli Valiliği'nden ‘evrak’ açıklaması geldi: "İddialar gerçeği yansıtmamaktadır"
  12. 23:25 İstanbul'a kar yolda: Valilik saat vererek uyardı!
  13. 23:23 Anadolu Efes, Paris Basketbol’a 93-84 Mağlup Oldu
  14. 23:21 İletişim Başkanlığı, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’ye görüntüler izletti' iddialarını yalanladı!
  15. 23:19 Tüketiciler Ödedikleri Haksız Ücretleri Faiziyle Geri Alabilecek
  16. 23:15 İç Güvenlik Yasası Meclis'ten Geçti: Yetkisiz Çakar Kullananlara 96 Bin Lira Ceza
  17. 22:54 Neandertallerin 65 Bin Yıl Önce Kullandığı ‘Fabrika’ Keşfedildi
  18. 22:49 Laiklik Tartışmaları Sürüyor: HÜDAPAR'dan Bakan Tekin'e Destek
  19. 22:41 Türkiye Tekvando’da Tarih Yazmaya Devam Ediyor: 3 Altın Madalya!
  20. 22:37 1000 TL’lik Çorba Skandalı: Ticaret Bakanlığı Harekete Geçti
Sağlık Haberleri