Üçüncü doz koronavirüs aşısı ne kadar gerekli?

Üçüncü doz koronavirüs aşısı ne kadar gerekli?

Üçüncü doz koronavirüs aşısı ne kadar gerekli? Dünya genelinde aşılama devam ediyor. Delta varyantının da hızla yayılmasıyla birlikte üçüncü doz tartışmaları yeniden gündeme geldi.

Koronavirüs varyantı Delta'nın dünya genelinde yayılmaya devam etmesiyle, üçüncü doz koronavirüs aşısına yönelik tartışmalar arttı. Kimi uzmanlara göre üçüncü doz aşılamanın yapılması için henüz erken. Ancak bazı ülkelerde risk grubunda olanların üçüncü kez bağışıklık sağlamaları için üçüncü doz aşı vurulmaya başlandı.

Neden üç doz?

Temmuz ayı başında aşı üreticisi Biontech/Pfizer "gelecek haftalarda" Avrupa Birliği ve ABD'de üçüncü doz için başvurunun yapılacağını açıkladı. Şirketin verdiği bilgiye göre iki doz aşı ilk altı ay boyunca hastalığın seyrinin ağır geçmemesi için koruma sağlıyor. Zamanla, özellikle de yeni varyantların oluşmasıyla aşının koruyuculuğunun azalmasından yola çıkılıyor. Bu nedenle üçüncü dozun altı ay ile 12 ay içinde etkili olacağı belirtiliyor.

Beyaz Saray'ın sağlık danışmanı Anthony Fauci, Biontech/Pfizer'ın üçüncü doz başvurusunu olası bir ihtiyaç halinde hazır olmak adına uygun bir adım olarak değerlendirdi. Ancak bu durumun üçüncü bir dozun gerekli olduğu ve herkesin üçüncü doz aşıyı olacağı şeklinde yorumlamaması gerektiğini ifade etti. Fauci henüz ikinci doz aşısı vurulmamış çok fazla kişi olduğuna dikkat çekti.

DSÖ ne diyor?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Korona Acil Durum Komitesi Başkanı Didier Houssin de benzer görüşte. Üçüncü doz aşıların, özellikle de ilk doz aşıları temin etmekte dahi zorluk çeken ülkeler için "aşıya erişimde eşitsizliğe yol açabileceği" uyarısı yaptı.

Macaristan Başbakanı Victor Orban ikinci doz aşılarının üzerinden en az dört ay geçen vatandaşlara üçüncü doz aşı olabileceklerini duyurmuştu.     

Risk grubundakiler için üçüncü doz aşı ne kadar mantıklı?

Fransa'dan sonra İsrail de özellikle organ nakledilenlere, kanser ya da ağır böbrek hastalarına üçüncü doz aşı uygulamaya başladı. Her iki ülkede de iki doz aşya rağmen zayıf bağışıklık sistemleri nedeniyle yeteri kadar antikor üretemeyen hastalar olduğu bildiriyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geride bırakılan haftalarda bir adım daha ileri giderek Eylül ayından itibaren yılın başında aşılanmış risk gruplarına aşı yapılacağını açıkladı. Macron'un sağlık danışmanları ilk araştırmaların yaşça büyük kişilerin gençlere göre daha az antikor üretmelerinin yanı sıra oluşan antikorların hızlıca kaybolduğunu da ortaya koyduğuna dikkat çektirdi.

"Üçüncü doz koronavirüs aşısı ne kadar gerekli?" haberi, 23 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 23 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Üçüncü doz koronavirüs aşısı ne kadar gerekli? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Üçüncü doz koronavirüs aşısı ne kadar gerekli? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:05 Öğrenciye yok, vakıflara var!
  2. 10:59 AKP’nin kanun teklifi: Ruhsatsız silah taşıma ve çakar kullanımı cezaları artıyor
  3. 10:55 53 barodan kayyum açıklaması: Başkanlar göreve iade edilsin!
  4. 10:50 YSK'nin AKP temsilcisinden kayyım yorumu!
  5. 10:46 Gebze’de hayvan hakları için 'adalet nöbeti' devam ediyor
  6. 10:44 Trabzon Uzungöl halkı HES projesine karşı ayakta
  7. 10:41 Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit etmişti; Yunus Emre Geçti hakkında yeni dava
  8. 10:37 Zam Beklentisi Yükseliyor: Asgari Ücret İçin Çarpıcı Tahminler!
  9. 10:37 İhlas Holding'ten Rekor Yatırım: Türkiye ve Kırgızistan Arasında 7 Milyar Dolarlık Enerji Anlaşması
  10. 10:37 Sözler havada kaldı: deprem fonuna kaynak aktarılmadığı ortaya çıktı
  11. 10:35 Emlak Sektöründe Şok: Ünlü Yatırımcı İflas Etti!
  12. 10:35 TCMB Faiz İndirimi Yolda mı? HSBC’den Önemli Değerlendirme
  13. 10:34 Tavuklarınızdaki Mor Renk Değişikliklerine Dikkat: Sağlık Tehlikesi Sinyali!
  14. 10:32 Tüm vergi, harç ve cezalara zam yağacak
  15. 10:26 DEM Parti'li Bakırhan: 'Organize bir siyasi lince maruz kalıyoruz'
  16. 10:15 Ev Sahiplerine Yeni Dönem: Artık Kiracı Onayı Gerekecek!
  17. 10:14 Doğanın Yıkıcı Gücü: Hatay'daki 4 Metrelik Yarık Görenleri Şaşırttı!
  18. 10:10 Ankaralı Turgut’un Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Entübe Edildi
  19. 10:04 İş İnsanı Recep Ataş'ın Kayboluşu: Ortağı Cinayeti İtiraf Etti!
  20. 09:58 İznik Gölü’nde Kuraklık Felaketi: Balıkçı Tekneleri Karada Kaldı!
Sağlık Haberleri