Uzmanlar 'kuş, domuz gribi ve Kovid-19'a karşı uyardı: Üçü aynı anda saldırıyor

Uzmanlar 'kuş, domuz gribi ve Kovid-19'a karşı uyardı: Üçü aynı anda saldırıyor

Uzmanlar 'kuş, domuz gribi ve Kovid-19'a kar... Son dönemlerde artmaya başlayan domuz gribi vakaları sebebiyle acil servis ve polikliniklerde yoğunluk yaşanırken, hastanelerdeki yatan hasta sayılarında da artış meydana geldi. Aynı hastada domuz gribi ile kuş gribi ve Kovid-19 görülebildiğine dikkat çeken uzmanlar, "Semptomlar ortaya...

Havaların soğumasıyla birlikte domuz gribi vakalarında yaşanan artış sebebiyle hastanelerde yoğunluk yaşanmaya başladı.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, “İnsanlar açık havaya soğuktan dolayı çıkamadığı için kapalı ortamlarda bulunuyor. Kapalı ortamlarda yayılması daha hızlı meydana geliyor. Kapalı ortamlara girerken kesinlikle kesinlikle maske takılması lazım” dedi.

'ENFEKSİYONLAR ARTIŞA GEÇTİ'

Solunum yolu enfeksiyonlarının kış aylarında artış gösterdiğine dikkat çeken Güngör, “Halk arasında domuz gribi olarak geçen bizim tabirimizle H1-N1 virüsü ile oluşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle damlacık kanalıyla dediğimiz, öksürük ile hapşırarak havada kalan damlacıkların daha sonra o bölgeye gelen insanların teneffüs etmesiyle enfeksiyon kapar” ifadelerinde bulunmuş oldu.

Hastalığa domuz gribi denilmesinin sebebinin çoğu zaman Avrupa’da domuzlarda meydana gelmesi ve zamanla mutasyon geçirerek domuzlardan insanlara geçmesi olduğunu belirten Dr. Güngör, "Artık insandan insana geçer hale gelmiştir. Zamanlarında en çok hastalığı oluşturan virüsü aynı Kovid-19 gibi viral bir hastalık. 2009 senesinde ilk Amerika’da çıkıp daha sonrada dünyaya yayılmıştır. Belirti olarak klasik viral enfeksiyonlar gördüğümüz belirtilerin domuz gribinde de görüyoruz” dedi.

SEMPTOMLAR GEÇ ORTAYA ÇIKIYOR

Semptom ortaya çıkmadan bile bulaşıcı olduğunu söyleyen Dr. Güngör, “Bunlar ise ateş, öksürük, halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, baş ağrısı gibi şikayetlerdir. Domuz gribini aldıktan sonra insanlar 1-4 gün içinde hastalığa yakalanıyorlar. Zaten hastalığı kaptıktan bir gün sonrasından itibaren bulaşıcı özellikte göstermeye başlıyor." diye konuştu.

Genellikle belirtiler ortaya çıktıktan sonra hastalar tedaviye geldiklerini belirten Güngör, Bu hastalıkta bizim önemsediğimiz risk grubudur. Yani ileri yaş, kalp hastalığı, tansiyon, şeker gibi kronik hastalıklara olanlarda risk daha yüksek. Çocuk ve bebek gruplarında da risk yüksek oluyor” dedi.

'KESİNLİKLE MASKE TAKILMASI LAZIM'

Kapalı alanlarda vatandaşların daha tedbirli olmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Güngör, “ Kış ortamında böyle hastalıklar daha yaygın oluyor. Mevsimsel grip ile birlikte seyreder. İnsanlar açık havaya soğuktan dolayı çıkamadığı için kapalı ortamda bulunuyorlar. Yayılması daha hızlı meydana geliyor. Kapalı ortamlara girerken mutlaka kesinlikle maske takılması lazım” ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda aynı hastada; domuz gribi, beraber kuş gribi ve Kovid-19 üçünü birden görülebildiğini belirten Dr. Güngör, Bu tür tablolar biraz daha ağır seyrediyor. Bütün viral enfeksiyonlardaki temel olayımız yayılmasını engellemek. Yayılmasını engellemek için ise kapalı alanlardan kaçınmak, girmek zorundaysak mutlaka maske takmak, bağışıklığımızı güçlü tutmak ve istirahat etmek şeklinde değerlendiriyoruz” diye konuştu.

"Uzmanlar 'kuş, domuz gribi ve Kovid-19'a karşı uyardı: Üçü aynı anda saldırıyor" haberi, 05 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Uzmanlar 'kuş, domuz gribi ve Kovid-19'a karşı uyardı: Üçü aynı anda saldırıyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanlar 'kuş, domuz gribi ve Kovid-19'a karşı uyardı: Üçü aynı anda saldırıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:18 PKK'dan Kaçan 2 Terörist Habur'da Teslim Oldu
  2. 18:14 UCLA'da Filistin'e Destek Eylemi: Polis Baskınıyla 132 Öğrenci Gözaltında
  3. 18:10 ABD'nin Mart Dış Ticaret Verileri: Dış Açık %0,1 Azaldı, İhracat %2 Düştü
  4. 18:07 Fenerbahçe Kulübü'nde Yeni Dönem: Yüksek Divan Kurulu Mazbata Töreni Gerçekleştirildi
  5. 18:04 Manavgat'ta Safari Araçları Çarpıştı: 15 Yaralı
  6. 18:00 Protestocular Engelledi: Sığınmacıların Gemilere Taşınması Tartışma Yarattı
  7. 17:57 Mysten Labs ve Google Cloud'tan Güçlü İşbirliği: Web3'ün Geleceği İçin Yenilikçi Adımlar
  8. 17:54 Gazprom'un 2023 Gelirleri Düştü, Şirket Yeni Stratejilere Yöneldi
  9. 17:16 Kritik görüşme başladı: Erdoğan-Özel, AKP Genel Merkezi'nde görüşme yapacak
  10. 17:13 IMF Türkiye Masası Şefi: Türkiye'nin Ekonomik Reformlarına Olumlu Değerlendirme
  11. 17:09 Yağmur Taktaş Cinayeti: Mezar Açılacak, Sır Perdesi Aralanıyor
  12. 16:53 Eurovision'da Filistin Bayrağı Girişi Yasak: İsveç'te Protestolar Başlıyor
  13. 16:47 Erden Timur:'Mayıs Şampiyonluk Ayı, Suni Gündemlerden Uzak durun’
  14. 16:42 Beşiktaş, Yeni Teknik Direktör Arayışında: Şenol Güneş ve Hansi Flick GündemdE
  15. 16:36 TFF, İstanbulspor'un Olağanüstü Genel Kurul Talebine Yanıt Verdi: İmza Sayısı Tartışma Yarattı
  16. 16:32 Kahramanmaraş'taki Ebrar Sitesi Faciası: Adalet Arayışı Devam Ediyor
  17. 15:52 Trabzonspor'un Transfer Çalışmalarında Yeni Adım: Muhammed Cham İmza İçin Gün Sayıyor
  18. 15:51 İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, ABD Üniversitelerindeki Gazze'ye Destek Eylemlerini Eleştirdi
  19. 15:48 Nvidia'nın ChatRTX Uygulaması 0.3 Sürümü Yayınlandı: Yeni Özelliklerle Geliyor!
  20. 15:41 Yanlışlıkla Yetişkin Kabul Edilen Çocuklar: Birleşik Krallık'ta Ruanda Tehlikesi
Sağlık Haberleri