Uzmanlar Uyardı: Diz Kireçlenmesine Dikkat Edin!

Uzmanlar Uyardı: Diz Kireçlenmesine Dikkat Edin!

Uzmanlar Uyardı: Diz Kireçlenmesine Dikkat E... Orta ve ileri yaş gruplarında sıkça rastlanan ve hastaların hareket yeteneklerini sınırlayan, ayrıca şiddetli ağrılara neden olarak yaşam kalitesini düşüren diz kireçlenmesine, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuna Pehlivanoğlu dikkat çekti.

Uzmanlar, birçok insanı etkileyen diz kireçlenmesine karşı uyarıyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuna Pehlivanoğlu, orta ve ileri yaş kişilerde görülen ve hastaların hareket kabiliyetini kısıtlayıp, şiddetli ağrıya sebep vererek hayat kalitesini düşüren bir sıkıntı olan diz kireçlenmesine dikkat çekerek, bu durumun önlenmesindeki kritik noktalara ve tedavisine yönelik bilgi verdi. Doç. Dr. Pehlivanoğlu, "Diz kireçlenmesi, diz ekleminin içindeki kıkırdakların hasarına ve buna bağlı eklem sıvısının eksilmesine bağlı olarak eklemi oluşturan kemiklerin birbirine sürterek hareket etmeye başlamasına ve bu durumun da hastaya ciddi ağrı vermeye başlamasına sebep olan durumdur. Diz kireçlenmesi eklemin içinde başlayıp, sonrasında dışındaki dokularda da ağrı, şişlik ve iltihaba sebep olur. Diz kireçlenmesi genelde orta-ileri yaş hastalarda başlayan; yüksek kilo, genetik-ailesel sebepler ve geçirilmiş travmalara bağlı ortaya çıkmaktadır. Ancak daha genç hastalarda da iltihaplı romatizma, diz eklemini oluşturan kemiklerin kırıkları, doğuştan gelen kemik eğrilikleri, gut hastalığı, diyabet, obezite neticesinde de ortaya çıkabilmektedir. Diz kireçlenmesi hastaların yüzde 70'den fazlasında 55 yaş üzerinde tespit edilmektedir. Şiddetlenip, hastayı hareket edemez hale getirebilir. Diz kireçlenmesinin başlangıç tedavisi, ağrı kesici, iltihap giderici ilaçlar, kremler, ağızdan alınacak takviyeler ve soğuk uygulama ile semptomların ortadan kaldırılmasına yöneliktir. İlaç tedavilerinden fayda görmeyen ya da az fayda gören hastaların dizlerine kortizon, lokal anestetik, hyaluronik asit ve PRP gibi enjeksiyonlar uygulanabilir. Uygun hastaların dizlerine uygulanacak kök hücre enjeksiyonu, onarıcı ve tedavi edici etkiye sahip olabilmektedir. Ameliyat dışı yöntemlerin işe yaramaması halinde en başarılı ve altın standart olan tedavi seçeneği, diz protezi (artroplasti) ameliyatıdır. Diz protezi ameliyatı, çok hızlı sonuç alınan ve bu sonucun hasta tarafından da net bir şekilde görüldüğü bir ameliyattır. Hastalar ameliyatın ertesi günü ayağa kaldırılır," dedi.

"Uzmanlar Uyardı: Diz Kireçlenmesine Dikkat Edin!" haberi, 22 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 22 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Uzmanlar Uyardı: Diz Kireçlenmesine Dikkat Edin! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanlar Uyardı: Diz Kireçlenmesine Dikkat Edin! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:57 Gazze'de İsrail'in Refah Kentine Yönelik Mahalle Boşaltma Operasyonu Endişe Yaratıyor
  2. 12:52 6 Mayıs 2024 Altın fiyatları
  3. 12:50 Kendini yaraladığı iddia edildi: Dilan Polat için Adli Tıp Kurumu’na sevk kararı alındı
  4. 12:49 Dolarda 38 yıl sonra bir ilk gerçekleşti!
  5. 12:47 Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Vekaletle kurban kesim bedeli ne kadar?
  6. 12:45 28 Şubat Davası ertelendi: Mahkeme davayı 9 Eylül'e erteledi
  7. 12:43 Evde Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapmanın Sırrı Ortaya Çıktı: İşte Pratik İpuçları!
  8. 12:38 Sağlık İçin Lezzetli İkiliden Güç Alın: Sumak ve Yoğurt!
  9. 12:31 Anadolu'nun Leziz Kahvaltı Köşesi: Kaygana Tarifiyle Sofralarınızda Şölen Başlasın!
  10. 12:25 Rio Grande do Sul'da Şiddetli Seller: Ölü Sayısı 76'ya Yükseldi
  11. 12:23 Beşiktaş'ta Sakatlık Krizi! Kupa Maçında 3 İsmin Durumu Merak Konusu!
  12. 12:22 Ziraat Türkiye Kupası Yarı Finalinde Heyecan Başlıyor! Hakemler Belli Oldu!
  13. 12:22 Dikkat! Tehlikeli Balık Türü Türkiye'de Görüldü
  14. 12:22 Tüyler Ürperten Öngörüler: Simpsonlar'ın Sırrı Çözüldü!
  15. 12:22 Akaryakıtta Yarın Tek Seferlik İndirim: 50-60 TL Cebinize Kalsın!
  16. 12:21 Fransa'da Liselerden Gazze'ye Destek: Protestolar Genişliyor
  17. 12:17 Pratik Tatlı Krizine Son: 4 Malzemeli Çikolatalı Örgü Böreği Tarifi!
  18. 11:40 Göbek atarak fenomen olan Cengiz’in kazancı dudak uçuklattı
  19. 11:36 'Huysuz Virjin' film oluyor!
  20. 11:35 Benzin ve motorine indirim geliyor: İşte güncel fiyatlar
Sağlık Haberleri