Uzmanlardan kritik uyarı: Koronavirüs kişiliği değiştirebilir!

Uzmanlardan kritik uyarı: Koronavirüs kişiliği değiştirebilir!

Uzmanlardan kritik uyarı: Koronavirüs kişili... Amerikan Nörolojik Hastalıklar ve İnme Enstitüsü’nden Avindra Nath, Covid-19'un beyne vereceği olası hasarlarla ilgili, "Kişiliğimizi değiştirebilir, yürüyüşümüzü aksatabilir ve uzun süreli hastalıklara neden olabilir." diye konuştu.

Yoğun bakım ünitelerinde koronavirüs (Covid-19) hastalarının çektiği sıkıntılara tanık olanlara, göğüs hastalıkları uzmanları veya virologların yanı sıra nörologlar da katıldı. Virüsün beyinde de doğrudan nöronları hedef aldığı yönünde duyumlar arttıkça, doktorlar tedavi yöntemlerini yeniden gözden geçirmeye hazırlanıyor. Avrupa’da ortaya çıkan vakalarda, hastaların yüzde 86’sının koku almakta zorluk çektiği, yüzde 89’unun da tat alamadığı bildiriliyor. Bunların dışında da nörolojik semptomlar ortaya çıkıyor. Covid-19 hastalarından bazıları baş ağrısı ve baş dönmesinden yakınıyor. Hastalığı şiddetli geçirenlerde bu semptomlar nöbet geçirme ve inme gibi ağır vakalara dönüşebiliyor. Hatta bu bulgular, altta başka kronik hastalığı olmayan genç insanlarda bile görülebiliyor. Şimdilik bu belirtiler nadir görülüyorsa da tam olarak sıklığı bilinmiyor.

"NÖRONLARI ÖLDÜRÜYOR"

Bazı hastalıklarda nörolojik hasar diğer sorunların bir yan etkisi olarak ortaya çıkabiliyor. Ancak SARSCoV-2’nin doğrudan nöronları etkiliyor olması daha büyük bir olasılık. 1980’li yıllardan bu yana Coronavirusleri inceleyen Quebec Ulusal Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü’nden Pierre Talbot, bundan önceki yaygın gribe yol açan HCoV-OC43 ve HCoV229E virüslerinin sinir sistemine ve beyne gittiğini tespit ettiklerini bildiriyor. Giriş yolunun koku alma sinirleri olduğuna dikkat çeken Talbot, bu virüslerin beyne girdikten sonra her noktaya ulaştığını, nöronları öldürerek ensafalit (beynin akut enflamasyonu) gibi ciddi hastalıklara yol açtığını söylüyor. Amerikan Nörolojik Hastalıklar ve İnme Enstitüsü’nden Avindra Nath Covid-19 hastalarının beyin-omurilik sıvılarında virüsün izine raslandığını belirtiyor. Yine virüsün beyni etkilemeden bu sıvıya bulaşmış olabileceği olasılığını da göz ardı etmiyor. Virüs hastanın kanında dolaşırken omurilikten sıvı çekme sırasında enjeksiyona bulaşmış olabilir.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre nörolojik semptomların olası nedenleri şöyle açıklanıyor:

-Nörolojik semptomlar oksijen azlığından da kaynaklanıyor olabilir. Covid-19 akciğerlerde ağır hasar yarattığı için hastanın kanında yeterli oksijen bulunmayabilir. Dolayısıyla beyne yeterli oksijen gitmediği için nörolojik sorunlar çıkabilir.

"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN AŞIRI TEPKİSİ BEYİNDE HASAR YARATIYOR"

- Bir diğer neden de vücudun enfeksiyona bağışıklık tepkisinin beyinde hasar yaratması. Bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi olarak değerlendirilen sitokin fırtınası, enflamasyonu artırarak başta beyin olmak üzere diğer organlara hasar verebilir. Nath, bütün bunlara karşın virüsün doğrudan beyne gittiği olasılığını da ciddiye almak gerektiğine dikkat çekiyor. Eğer bu kanıtlanırsa hastaların tedavisinde köklü değişikliklere gitmek gerekecek. Bugüne dek tüm ilaç protokolleri akciğer hasarına yönelikti. Eğer beynin de devrede olduğu kesinleşirse bambaşka ilaçların kullanılması gündeme gelecek. Bir kere ilaçların kan-beyin bariyerini aşması gerekecek ki pek çok ilaç bunu yapamaz.

"VİRÜS NÖRONLARIN ARASINDA GİZLENEREK YAŞAM BOYU SORUN ÇIKARABİLİR"

Virüsün beyne ulaşması uzun vadeli nörolojik sonuçlara yol açabilir. Biliniyor ki bazı virüsler nöronlar arasında uzun süre saklanıp ileri yaşlarda yeniden faaliyete geçebiliyor. Herpes simplex bunlardan biri. Yüzde ağız ve burun çevresinde uçuklara, genital bölgede yaralara yol açtığı biliniyor. Ancak bazı insanlarda beyinde enflamasyonu tetiklediği de bildiriliyor. Hasta bir kere enfekte oldu mu, bu virüs nöronların arasında gizlenerek yaşam boyunca bağışıklık sistemi zayıfladığında yeniden uyanabiliyor. Talbot, nörolojik etkilerin Covid-19’dan iyileşen hastalarda yaşam boyu sorun çıkartabilme olasılığının yüksek olduğunu söylüyor. Örneğin inme ve nöbetler uzun süreli beyin hasarlarına yol açabilir.

"BEYİN HASARI HAYATIMIZI CEHENNEME ÇEVİREBİLİR, KATİYEN HAFİFE ALINMAMALI"

Geçici koku ve tat kaybının dışında, nörolojik etkilerin ağır geçen Covid-19 hastalarının çoğunda görüldüğü bildiriliyor. Şu anda kesin rakamlar bilinmese de az sayıda insanın beyin ve sinir sistemlerinde ağır hasar oluştuğu biliniyor. “Bu beyin hasarları kalıcı olabiliyor” diye konuşan Amerikan Nörolojik Hastalıklar ve İnme Enstitüsü’nden Avindra Nath, “Beyin hasarları kişiliğimizi değiştirebilir, yürüyüşümüzü aksatabilir ve çok çeşitli uzun süreli hastalıklara neden olabilir. Hastaların çok küçük bir oranında görülse de nörolojik hasar bireyin tüm yaşamını cehenneme çevirebilir. Dolayısıyla katiyetle hafife alınmamalıdır” uyarısında bulunuyor.

"Uzmanlardan kritik uyarı: Koronavirüs kişiliği değiştirebilir!" haberi, 21 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 21 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Uzmanlardan kritik uyarı: Koronavirüs kişiliği değiştirebilir! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanlardan kritik uyarı: Koronavirüs kişiliği değiştirebilir! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 02 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:11 Avrupa'da felaket dolayısı ile arama kurtarma için 10 bin asker ve polis daha görevlendirildi
  2. 19:07 Bankaların Oranları Güncellendi: 120 Ay Vadeli 2 Milyon TL'nin Geri Ödemesi Ne Kadar?
  3. 19:05 İş Bankası Genel Müdürü asgari ücret yorumu yaptı: "Dışarıdan gazel okumak kolay..."
  4. 19:01 Kredi Kartının İlk 6 Numarası Meğer Bu Anlama Geliyormuş!
  5. 18:44 İsrail'den Gazze'deki Çocuk Sağlık Merkezine saldırı!: En az 3 çocuk yaralı var!
  6. 18:40 9 Aylık bebeğe istismardan tutuklanan "baba" cezaevinde ölü bulundu
  7. 18:38 Boğarak öldürdüm dediği Şirin Elmas'ın katili tutuklandı!
  8. 18:30 Zeybekci’den Esenyurt Tepkisi: “Çamaşırlar Ortaya Dökülsün!
  9. 18:30 Burcu Köksal: "Nerede ne zaman olacağımı başkaları değil ben bilirim"
  10. 18:27 Radiohead solisti Thom York, Gazze hatırlatılınca sahneden indi
  11. 18:25 Fatih'te İsmailağa Camisi'nin avlusunda havaya ateş açan şüpheli yakalandı!
  12. 18:17 Fenerbahçe'nin borcu açıklandı!
  13. 18:15 İmamoğlu: İçişleri Bakanı, 10 yıl önce terör örgütü ile kol kola gezen sensin
  14. 18:12 Büyükakın’dan İmamoğlu’na Ağır Sözler: “Sen Ahmaksın!
  15. 18:12 AKP'li Miroğlu: Çözüm istemeyenler, çözüm iklimine züccaciyeci dükkanına dalan fil gibi daldılar
  16. 18:09 AKP Sözcüsü Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e "darbeci" ve "diktatör" yanıtı
  17. 18:08 “Hatay’da orman yangını: Alevler yayıldı, bazı evler tahliye ediliyor!
  18. 17:59 Euroleague'de 7. hafta geride kaldı
  19. 17:56 MHP Bilecik İl Başkanı istifa etti!
  20. 17:48 Ticaret Bakanı Bolat: 'Ekim ayında Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ekim rekorunu kırdık'
Sağlık Haberleri