Uzmandan ebeveynlere uyarı! Çocukların sağlığı için yarıyıl tatilinde bu maddelere dikkat

Uzmandan ebeveynlere uyarı! Çocukların sağlığı için yarıyıl tatilinde bu maddelere dikkat

Uzmandan ebeveynlere uyarı! Çocukların sağlı... Op. Dr. Cihan Büyükavşar, yarıyıl tatili yaklaşırken ebeveynleri çocukların göz sağlıyla ilgili uyardı. Tatilde çok fazla tablet, telefona bakan çocukların göz sağlığını korumak adına bazı küçük uygulama adımları önerdi.

Göz Hastalıkları Uzmanı, çocukların, tatilde telefon ve tablet gibi cihazlarla daha çok zaman geçirdiğini belirten düzenli aralıklarla 20 dakikada bir 20 saniye en az 6 metre uzağa bakarak gözlerini dinlendirmeleri gerektiğine dikkat çekti.  Yarıyıl tatiliyle birlikte milyonlarca öğrenci, derslerine bir süre ara verecek. Çocuklar, bu süreçte zamanın büyük bir kısmını evde geçirirken, telefon ve tablet gibi cihazlara daha fazla ilgili gösteriyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cihan Büyükavşar, ebeveynlere çocuklarının göz sağlığını korumaları için tavsiyelerde bulunmuş oldu.

Uzun süre ekran karşısında oyun oynamak veya ders çalışmanın dijital göz yorgunluğuna yol açabildiğini söyleyen Op. Dr. Büyükavşar şu şekilde konuştu:

“Gözlerin aşırı derecede zorlanması sonucunda ortaya çıkan bu mesele, göz kuruluğu, baş ağrısı, bulanık görme ve odaklanma zorluğu gibi emarelerle kendini gösterir. Çocuklar, özellikle yarıyıl tatilinde dijital aktivitelere daha fazla zaman ayırarak bu sorunla karşılaşabilirler. Ebeveynlerin çocuklarına dijital cihazların doğru kullanımını öğretmeleri ve ekran sürelerini sınırlamaları önemlidir. Ayrıca uzun süre bilgisayarla çalışan çocukların düzenli aralıklarla mola vermeleri ve 20 dakikada bir 20 saniye en az 6 metre uzağa bakarak gözlerini dinlendirmeleri gerekir. Doğru oturuş pozisyonu ve uygun aydınlatma da göz sağlığını olumlu yönde etkileyebilir”

“EKRAN SÜRESİ 2 SAATİ AŞMAMALI”

Yarıyıl tatilinin çocuklar için bir dinlenme fırsatı olması gerektiğini belirten Op. Dr. Cihan Büyükavşar, şu şekilde devam etti:

“Bu sürede dijital göz yorgunluğuna dikkat edilmesi, çocukların göz sağlığını korumak için atılacak önemli bir adımdır. Ebeveynler, çocuklarına bu mevzuda farkındalık ve sağlıklı alışkanlıklar kazandırmak üzere rehberlik etmeli. Dijital göz yorgunluğu, artık modern yaşamın bir gerçeği ama bilinçli kullanım, düzenli molalar ve göz sağlığına yönelik basit önlemlerle bu probleminin etkileri azaltılabilir. Yarıyıl tatili, çocukların enerjilerini toplamaları için bir fırsattır. Bu süreci göz sağlıklarını koruyarak daha bilinçli bir şekilde değerlendirmeleri önemlidir. Pediatristler, çocuk psikiyatristleri ve göz hekimleri tarafınca çocuğun yaşına ve gelişim seviyesine bağlı olarak belirlenen ekran süreleri değişiklik gösterir. Her çocuk bireysel ihtiyaçlara sahip olduğu için ailelerin çocuklarının özel durumlarına uygun olarak ekran sürelerini düzenlemeleri gerekir.”

“2-3 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR 30 DAKİKAYI GEÇMEMELİ!

2 yaşın altındaki çocukların ekrandan uzak tutulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükavşar;

“2-3 yaş televizyon dahil 30 dakika, 4-5 yaş 1 saat, 6 yaş ve sonrası ise 2 saati geçmeyecek şekilde ekran sınırlaması yapılması önerilmektedir. 2 yaşın altında da görüntülü görüşme yapılabilir. Unutulmaması gereken, bu önerilerin genel rehberler olduğu ve her çocuğun bireysel gereksinimlerine göre ayarlanması gerektiğidir. Ebeveynler, çocuklarının ekran kullanımını dengelemek ve sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek için açık iletişim kurmalı ve onların gereksinimlerine dikkat etmelidir.” dedi.

"Uzmandan ebeveynlere uyarı! Çocukların sağlığı için yarıyıl tatilinde bu maddelere dikkat" haberi, 11 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Uzmandan ebeveynlere uyarı! Çocukların sağlığı için yarıyıl tatilinde bu maddelere dikkat haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmandan ebeveynlere uyarı! Çocukların sağlığı için yarıyıl tatilinde bu maddelere dikkat 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:08 Diyanet'ten makam araçları için açıklama geldi: "Şehir dışı programı için kiralanıyor"
  2. 22:06 1 Mayıs hava durumu tahminleri
  3. 22:05 Ankara'da 1 Mayıs nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak
  4. 22:02 İsrail muhalefet lideri Yair Lapid: "İsrail devleti sorumsuz delilerin rehinesi haline geldi"
  5. 22:02 Fenerbahçe Hazırlıklara Başlıyor: Sakatlar ve Ceza Sınırları Belirsizliğini Koruyor
  6. 22:00 SGK vurgununda yeni gelişme: 500 milyon liralık zarar ortaya çıktı, 14 kişi tutuklandı!
  7. 21:58 Ömer, reytinglere yenik düştü: Final yapıyor
  8. 21:53 Uzman Uyarıyor: Altın Fiyatlarındaki Düşüşler O Tarihte Tersine Dönebilir!
  9. 21:46 Süper Lig'de 34. haftanın VAR kayıtları tek tek açıklandı!
  10. 21:46 Sofraların Sultanı: Nefis Sivas Köftesi!
  11. 21:43 Akseki'de Kamyonet Uçuruma Yuvarlandı: Sürücü Kurtarıldı
  12. 21:38 Yemen'deki Gerilim: ABD ve İngiltere Savaş Uçakları Ras İsa Bölgesini Vurdu
  13. 21:34 Ankaralılara Kırmızı Alarm! Meteorolojiden Ankara'ya Önemli Uyarı!
  14. 21:33 BOTAŞ'ın Mayıs Ayı Doğal Gaz Tarifeleri Açıklandı: İşte Detaylar!
  15. 21:29 Gabar Dağı'nda Askeri Araç Kazası: Bir Şehit, Üç Yaralı
  16. 21:28 Yasadışı Bahis Soruşturmasında 5 Futbolcu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  17. 21:25 Fransa'da Filistin Destekçileri İsrail'in Olimpiyatlara Katılımını Protesto Etti
  18. 21:21 Asgari Ücret Temmuz Ayında Zam Almazsa Yılın Geri Kalanında Durum Ne Olacak? İşte Detaylar!
  19. 21:20 Mantar Toplama Gezisi Korkulu Rüya Oldu: Ayı Saldırısı!
  20. 21:13 Youtube'un beklenen yeni arayüzü iptal edildi: Kullanıcıların tepkisi büyük oldu!
Sağlık Haberleri