Yapay zekadan Game of Thrones tahmini

Yapay zekadan Game of Thrones tahmini

Yapay zekadan Game of Thrones tahmini Game of Thrones ABD'li yazar George R.R. Martin'in Avrupa ortaçağ saray oyunları temalı destansı roman dizisinden esinlenen bir Amerikan TV dizisi. Dizi, kadına karşı şiddet örnekleri yüzünden sıkça eleştirilmesine karşın, yalnızca...

Game of Thrones ABD'li yazar George R.R. Martin'in Avrupa ortaçağ saray oyunları temalı destansı roman dizisinden esinlenen bir Amerikan TV dizisi. Dizi, kadına karşı şiddet örnekleri yüzünden sıkça eleştirilmesine karşın, yalnızca 2016 yılında dünya çapında yüz milyon civarı takipçisi olduğu tahmin ediliyordu.

Takipçileri dizinin önümüzdeki sezonununu merakla bekliyor. Dizi kitaptan daha hızlı ilerlediğinden, George R.R. Martin'in hikayesinin nasıl tamamlandığını öğrenmek için 2019'a kadar beklemekten başka çare yok.

Ancak önümüzdeki sezona dair merakları bir nebze olsun gidermek için yazılım mühendisi Zack Thoutt, Game of Thrones'un altıncı kitabını yazmak üzere, Martin'in toplamda 5.376 sayfadan oluşan önceki 5 kitabını, tekrarlayan sinir ağı olarak bilinen yapay zeka algoritmasına aktardı.

Yapay zekanın tahminlerine göre Jaime Cersei'yi öldürüyor, Jon ejderha kullanıyor ve Varys Danaerys'i zehirliyor.

Algoritmaya göre oluşturulan kitabını beşinci bölümü “Jaime, Cercei'yi öldürdü, soğuk ve düşünceliydi ve Jon artık bir kurt olduğunu düşünüyordu...'' şeklinde başlıyor. Kitabın tamamını GitHub sayfasından okuyabilirsiniz.

Çoğumuzun gelecek sezonda olabileceklerle ilgili tahminlerini desteklemesinin yanısıra, yapay zeka ayrıca Martin'in kitaplarında ya da dizide yer almayan ve gerçekleşmeyeceğinden emin olduğumuz kimi olayları da okuyuculara sunuyor.

Örneğin, Tyrion'un bakış açısından yazılan algoritmanın ilk bölümünde, Sansa, Baratheon oluyor. Kitapta ayrıca Greenbeard aldı verilen korsan benzeri yeni bir karakter de yer alıyor.

Thoutt’a göre kitap tabii ki dil ve kurgu açısından mükemmel değil, ancak yapay sinir ağı İngilizce’nin temelini ve George R.R. Martin''in yazma stilini tek başına öğrenebilmiş.

Yapay sinir ağları, insan beyninin, ezber yapma, geçmiş deneyimlerden öğrenme, talimata uyma gibi yeteneklerinden esinlenilerek oluşturulmuş bir tür özdevimli öğrenme aloritması.

Tekrarlayan sinir ağları ise yapay sinir ağlarının bir alt tipi; uzun metinler gibi kapsamlı veri dizilerini işlemeye yarıyorlar.

Teorik olarak, Thoutt'un algoritması, Martin'in romanlarında gerçekleşmiş olayları esas olarak gerçek bir son oluşturabilmeli. Ancak pratikte yazma konusunda beceriksiz ve çoğu zaman saçma ve dizide halihazırda ölmüş karakterlere yer veriyor.

Thoutt, buradaki en önemli kısıtlılıklardan birinin kitapların algoritma için yeterli veri içermemesi olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra kitaplarda çok sayıda benzersiz ve bir kez kullanılan kelime, isim ve sıfatın yer alması sinir ağının kalıpları öğrenmesini güçleştiriyor.

Bugünün sinir ağları, ancak öğrenebilecekleri veri miktarı yüksek ve basit yapılı olduğunda verimli sonuç üretebiliyorlar. 

Thoutt da mevcut kitapların 100 katı uzunluğunda bir kitap olsaydı ve çocuk kitapları düzeyinde kelimelerden oluşsaydı, bu tip veriyle yapay sinir ağının daha başarılı olacağını belirtiyor. Tabii ki bu durum şu anki beklentilerimiz açısından hayal kırıklığı yaratıyor.

Yine de, oturmuş Martin''in kitabı bitirmesini ya da HBO'nun final sezonu yayınlamasını bekliyorken elimizde saçma gibi görünse de yapay zeka tarafından yazılmış beş bölüm var.

Şimdilik önümüzdeki sezon neler olacağına dair ipuçları bulmaya çalışacağız. Kim bilir, belki algoritmanın bir buz ejderhasının nasıl etkisiz hale getirileceği konusunda bazı fikirleri vardır.

"Yapay zekadan Game of Thrones tahmini" haberi, 02 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Yapay zekadan Game of Thrones tahmini haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yapay zekadan Game of Thrones tahmini 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:35 Serenay Sarıkaya ve Mert Demir'in olaylı gecesi: Gazetecilere tekme tokat saldırdılar
  2. 10:30 Bakan Işıkhan duyurdu: 81 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
  3. 10:25 Zam fırtınası devam ediyor: Alkol, sigara ve akaryakıt ürünlerine dev zam kapıda
  4. 10:21 Baş ağrılarınızın nedeni boynunuz olabilir
  5. 09:53 Sigara cep yakacak: Bir zam daha geldi
  6. 09:48 Ekrem İmamoğlu: Artık, daha iyi bir gelecek adına, birlikte çalışmanın tam zamanıdır
  7. 09:43 Miras paylaşımında yeni süreç: Her evlat kendi payı için bunu yapmak zorunda
  8. 09:36 Seren Serengil'in 'hasta yemeği' gündem oldu: Sushi ile iyileşmeye çalıştı
  9. 09:32 Diyanet: Haftanın dört günü biftek, bonfile, rosto, iskender gibi etli yemekler ana yemek olacak
  10. 09:25 "Daltonlar" suç örgütüne operasyon: 14 kişi gözaltında
  11. 09:20 Yerli diziler ekranında yaprak dökümü
  12. 09:18 İliç’teki maden faciasında 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı
  13. 08:54 SBK'den "tezgah kuruldu" iddiası: Dönünce onlarla canlı yayında hesaplaşacağım
  14. 08:50 Hastanelerde randevu sorunu
  15. 08:46 Diyanetten beş yıldızlı otelde müzikli eğlenceli toplantı: “Fotoğraf paylaşmayın”
  16. 08:38 Yaşar Alptekin'den giyimini eleştirenlere cevap: Peygamber Efendimiz yaşasaydı böyle giyinirdi
  17. 08:35 Mahmut Tuncer estetik yaptırdı
  18. 08:28 İstanbul'da ekmeğe zam yolda
  19. 08:24 Evlilik hazırlığındaki Ümit Özlale ve Serap Belovacıklı'dan ilk paylaşım
  20. 08:21 Yıldırım isabet eden asker hayatını kaybetti
Teknoloji Haberleri