Ali Kaya Soysal
Ali Kaya Soysal - ARANJMAN

ARANJMAN

      Bu Fransızca terim lugatımıza rahmetli müzisyen Fecri Ebcioğlu sayesinde 70 li yıllarda girdi.. Neydi anlamı,  batı kaynaklı pop temelli şarkıların Ebcioğlu tarafından türkçe sözlerle piyasaya sürülmesiydi..

     Şenay Yüzbaşıoğlu nun "Hayat Bayram Olsa"sı, Ajda Pekkan ın "Kimler Geldi Kimler Geçti"si ve Tanju Okan ın "Yorgunum"u ilk aklıma gelenler..

    Çiçekcilik sektöründe ise çeşitli çiçeklerden oluşan buket manasına gelir..

   Bende bugün futbolda ölü sezonu fırsat bilerek uzun süredir yazamadığım gazeteme karışık, yani oradan buradan derlediğim bir aranjman kaleme (pardon, klavyeye) alayım diye düşündüm..

- Önce, son zamanlarda türeyen Atatürk ü yok sayan meczuplarla başlayayım..Ne alakası var diyeceksiniz; var...
  Eğer, dünya devlet adamları içinde  spora bakış açısından  "Ben Sporcunun Zeki Çevik ve Ahlaklısını Severim" müthiş sözün "yegane"  sahibi  Gazi Mustafa Kemal olmasaydı bakın bugün liglerimizin manzarası ne olurdu??

   Öncelikle İstanbul'un 3 büyükleri İngiltere Premier'de oynuyor olurlardı yüz yıldır.. Kasımpaşa'sı, Karagümrük'ü dahil..
     İzmir in Göztepe'si, Altay'ı, Karşıyaka'sı, Altınordu'su Yunanistan liginde Olympikakos ,AEK , PAOK'la mücadele eder olurdu bir asırdır..
    Antalya ve Alanyaspor Seri A'da, yeni çıkan Hatay Fransa liginde yer alırlardı..
     Trabzon Ermeni, Erzurum Rus liglerinde yer alırlardı...

       Fazla uzatmayalım..Geriye kalan takımları saysam konunun özeti olur..Kayseri, Konya ve alt liglerde  Kırşehir, Tokat, Kastamonu, Çorum, Yozgat (Simpaş sponsorluğundan  sonra bu kulübe ne oldu Tanrı aşkına)  
Spor lar filan..

     Güneydoğu illeri takımları herhalde Irak liginde oynardı..
      Bir tek Ankara takımları için bir fikrim yok...Ne bileyim, Avustralya olabilirmi acep??
     Bu konu bu kadar..

  -  İkinci aranjman maddesi..
     AKP nin 30-35 milyar dolarlık futbol rantına bakış açısı ve projesi nihayet gerçekleşti.IBB kökenli, sonra "enişte" Göksel Gümüşdağ ın .Başakşehir i  şampiyon oldu, Trabzon 2. ve kupa şampiyonu..Istanbul un 3 büyükleri ve onların milyonlarca iktidar karşıtı taraftarları alınan derecelerle pasifize edildi, tabi güya...


     Oy depoları Rize düşmedi, Malatya ve Kayseri ipten döndürüldü..
     Operasyon tuttu sayın okuyucular...
     Fakat bir noktayı atlıyorlar..
     117 yıllık Beşiktaş, 115 senelik Galatasaray ve 113 yaşındaki Fenerbahçe'yi yıkmaya bu küçük hesaplar yetmez, yetmeyecektir de..

   - Aranjmana devam...
     Hafta içinde TFF nin harcama kriterleriyle ilgili  aldığı karar..Hatalı detaylar olabilir, ama genelde destekliyorum.. Gerçi ben bu satırları yazarken Riva daki toplantıdan ne çıktı bilmiyorum, büyük bir olasılıkla gevşetilmiştir..

   Yahu, sayın kulüp başkanları ve yöneticileri, battınız, iflas ettiniz farkında değilmisiniz?? Patronu olduğunuz nice  şirketler  bu duruma düşseydi ne yapardınız??

   TFF nin bu kararı UEFA Financial Fairplay doğrultusunda tavsiyesinin sonucudur..Baş organ FIFA ve UEFA size diyorki, öz kaynaklarınıza dönün, ayağınızı yorganınıza göre uzatın, özellikle bu pandemi ortamında ve de ekonomisi çökmüş Türkiye gibi ülkelerin federasyonlarına bu göndermeyi yapıyor..

 - Dün gece Beşiktaş izleyenleri, katılanları hıçkırıklara boğan bir modern dilencilik yaptı, tıpkı çok önceleri Galatasaray ın, geçen yıl TV 8 de Acun Ilıcalı nın Fenerbahçe uğruna  gerçekleştirdiği gibi..Kulüplerin maddi açıdan geldiği durum açısından çarpıcıydı..

   - Hıçkırıklar kelimesini özellikle kullandım.."Biriktirdiğim son paramı yolluyorum" diye canlı yayına bağlananlar, oğulları Beşiktaş uğruna ölen Optik Başkanın babası ve ablasının  emekli maaşlarını bağışlaması gözleri yaşarttı..

  Hatta akrabam, 7 yıl önce genç yaşta  kanserden hayata gözlerini yuman , Asya Kartallarının kurucusu Hilmi Kuman ın eşi Sevgi nin  bağışında duygu seline boğuldum.. Ancak bugün başkan Ahmet Nur Çebi'nin açıklaması çok hoştu....
  "Biz yardım isterken Beşiktaş aşkıyla yanan, ama mağdur, yani geliri kısıtlılardan destek istemedik.. Dün gece bu durumda olanları tespit etme çalışması başlattık, hepsinin bağışı geriye iade edilecektir"..

  Bravo Çebi Başkan.. İnsanlık örneği gösterdiğin için..

  - Küçük aranjmanlar.. Papatyalar, kır çiçekleri diyelim..

  - Ali Koç iş dünyasında başarılı olabilir, başkan seçildiği kongre sonuçlarına çok sevinmiştim..Çünkü sonuçta Fenerbahçe Kulübünde 20 yıllık bir "tek adam" lığa son vermişti..(darısı ülkemin başına)
   Ancak , gerek teknik direktör seçimi, sonrasında yaptığı değişiklikler, transferler ,basket takımı kararları vs..çok yanlıştı..
   Sonrasında bir yanlış daha..Emre Bölezoğlu gibi sicili bozuk birinin o kulüpte ne işi var??
   - Zeki Rıza Sporel den , Fikret Arıcan a, Faruk Ilgaz a kadar herkesin kemiklerini sızlattın başkan..Teknik Direktör seçimin de doğru değil ,Erol Bulut batı felsefiyle yetişmiş biri, bir iki beraberlikten sonra Emre ile yumruk yumruğa gelmezlerse bende hiç bir şey bilmiyorum..Ha bir de Volkan fonksiyonu var!

  - Kır çiçeklerine devam..

    Galatasaray Arda yı niye geri aldı ??Emre nin kişiliği için sözlerim Arda içinde geçerli..Başkan Mustafa Cengiz başından beri bu transfere karşı..Duyumlarıma göre Fatih Hoca dan yazılı tavsiye yazısı alınmış .Yani bu ne demek..Yarın öbürgün Arda başarısız olursa başkan camiaya karşı şunu diyecek: "hocamız istedi, işte belgesi"..

   - Birazda Beşiktaş...
    Balotelli'yle flört ediyorlarmış..
    Sakın ha.. Sahaya 10 kişi çıkın daha iyi.. Çünkü zaten 15-20 dakika sonra bir eksik kalma olasılığınız çok yüksek..
     Sergen kardeşim, başına iş alma.. Umut'la, Güven'le yola devam et, hatta U-19 dan birde yedek al.. Kulübün maddi durumunuda göz ardı etme..

    -  Sıra yapraklara geldi..

    Süper ligde teknik direktör saçmalığı sürüyor..
    Bir sezon önce başarılı olmuşlar kovuluyor, yerlerine Thomas gibiler geliyor.. Karakterli Samet Aybaba lar, Ünal Karaman'lar,  Güvenç Kurtar'lar, Ziya Doğan'lar işsiz, çünkü onların arkasında AKP vekilleri yok..
   Kalıbımı basarım, bir sezonda iki takım düşürme rekoruna haiz Yılmaz Vural ve Hikmet Karaman 5,6 hafta sonra iş bulacaktır..

  - Ve son yaprak..
  -  Juventus'u açık ara şampiyon yapan Sarri, Şampiyonlar Ligi Çeyrek finalinde Lyon a elenince kovuldu..Yanlış tabi..

   *Ama bizde İm-para-tor 70 milyon Euroluk bütçeli Galatasaray'ı lig altıncısı yaptığı halde görevde kalıyor..

   Son kelamım...
   Üstad Sadettin Kaynak tan..
   Sabret Gönül Bir Gün Olur Çekilen Çileler Biter.......

Toplam 3596 defa okunmuştur.

Ali Kaya Soysal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.