Ali Kaya Soysal
Ali Kaya Soysal - Ülke futboluyla ilgili genel saçmalıklar

Ülke futboluyla ilgili genel saçmalıklar

Yıllardır yazmak istediğim bu konu bugüne nasip oldu..

Öncelikle !

Dünyanın her yerinde futbol yorumcusu var,yazan, çizen, anlatan,, yıllardır bildiğim lisanlarla izlerim, özellikle Bundesliga ve İngiltere Premier i, La Liga ve Serie A'yı da Latince  bilen dostlarla takip ederim..

TV programlarında ve maç sonu yazılarında hiç şöyle bir yoruma rastlamadım..

"Şu teknik direktör öne geçtiği maçta takımı geriye çekmeseydi şöyle  olmazdı, böyle olmazdı.vs"..

Yani,örnek ,  Liverpool Arsenal karşısında ilk yarıyı 1-0 önde kapatmış..İkinci yarı skoru korumak için defansına kapanmış ve sonlara doğru beraberlik golüne davetiye çıkarmış..halbuki hücum etseymiş maçı 5'lermiş..

Bu görüşün bir çok temsilcisi var medyamızda , en başta da ayağı topa değmemiş, soyunma odalarında Ben-Gay kokusu duymamış 80 yaşındaki Hıncal Uluç....Futbol dışı fikirlerine saygı duyarım veya duymam ,ama A Sporda ki Salı Programlarının müdavimiyim, çünkü yorumculardan biri Güven Taner , adı gibi güvenilir bir Necmi Tanyolaç ve Namık Sevik ekolünden gelme  spor yazarı, diğeri Kemal Belgin, o da öyle..

Birkaç yıldır süren ve hiç kaçırmadığım bu programlarda güya duayen Hıncal kendisinden 3-5 yaş küçük program arkadaşlarını kah küçümseyerek, kah aşağılayarak bir konsept yürütüyor..Müdür Serkan , soyadı aklıma gelmedi şu anda, o da kovulma riskini almamak için Hıncal ağbisine çanak tutuyor..

Aslında konumuz bu değildi, ama beni uzunca zamandır rahatsız eden bu rezilliği araya sıkıştırayım dedim..

Madem buraya kadar geldik, laf lafı açar..

Sene 1983, İzmir de Ulusarası Teknik Direktör Semineri var, zamanın federasyon başkanı Yılmaz Tokatlı Paşa, anti parantez Türk futboluna hizmet veren başkanlar arasında Orhan Şeref Apak ve Şenes Erzik'le ilk üçe girer bana göre..

Seminerin son günü, sabah seansı , soru cevap bölümü..

Ben davetli teknik direktör Udo Lattetk in tercümanıyım aynı zamanda , bir gece önce Efes Otel de kendisiyle sohbet ediyoruz..Dedimki " Herr Lattek, ülkemizde bir "hücum futbolu" teranesi dönüyor, bununda başını çeken Mustafa Denizli adında bir antrenör, ve onun basındaki yardakçısı biri, yani Hıncal,..diye bir gazetecesi...

E, ne yapalım..Toprağı bol olsun "mavi kazaklı" Lattek "sen yarın bana bunu hatırlat" " dedi..

Ve , ertesi gün, ben bu soruyu salondan birine sordurttum.

Mustafa hoca ve Hıncal dinliyorlar..Lattek in yanıtını hala   hatırlarım ve kısa süren 10 yıllık antrenörlük hayatımda bu taktik düsturu edinmişimdir..

Dediki..."top rakipdeyken   11 oyuncu kalenizi savunursunuz  top bize geçerse 11 kiş, karşı kaleye  gol atmayı  düşünürsünüz, öyle  hücum futbolu falan diye bir terim yoktur"..

Yahu, biz zaten bunu uyguluyoruz  senelerdir tarihi Şeref Stadında..demedim tabi...

Başa dönelim, Dünyanın hiçbir futbol diyarında ilk yarıyı önde kapatan hoca devre arasında böyle bir taktik vermez , veremez,,tabi 3,4 farklı önde olmaz ise..

Ben mesela , hasbelkader, 3. lig, amatör lig..Devre arasına önde girdiğimiz maçlarda hep şunu söylemişimdir.."çocuklar, maç berabere, hatta 1-0 mağlubuz, ona göre oynayın ikinci devrede"..

Zaten üst düzey, milyon dolarların döndüğü liglerde de bu böyle oluyor...Fakat bir mental durum var, dünyanın kabul ettiği , bizim spor medyamızın hiç .anlamadığı yıllardır..

X takımı geride , y takımı tabiki defansa çekilecek   bu futbolun tabiatı..Ancak, eğer stratejik bir şampiyonluk veya küme düşmeme mücadelesi varsa .durum değişebilir..

Bilmiyorum, birinci maddeyi  anlatabildim mi??

Saçmalıklara devam...

-Bir söylem  var yıllardır,,Sezon başı iyi futbol beklemeyin 8-10 hafta, henüz hazır değiliz.. Son 10 haftaya "iyi futbol beklemeyin,amaç puan,

peki ne zaman oynayacaksınız çocuklar??

Bir komiklik daha..

Teknik Direktör söylüyor, "başarısızlık bana ait, başarı futbolcularıma, ..bunun gibi bir kulüpte işine devam etmek amacıyla atılan palavra olabilir mi??

Veya , "daha yolun başındayız, biraz sabır"..diyen hocalar nasıl dökülecekler, önümüzdeki haftalara bakacağız."nidaları hangi volümlere  çıkacak.??

Bir cümle de Quaresma'nın  Beşiktaş'tan ayrılma tarzına..

Çok ayıp...

. .

Sonuç olarak FIFA

Toplam 969 defa okunmuştur.

Ali Kaya Soysal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.