Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - Cidde, Milan, Juventus

Cidde, Milan, Juventus

Milan ve Juventus, İtalya Süper Kupası için Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde karşı karşıya gelecek. Maç,16 Ocakta. Bu karşılaşma için Cidde’nin seçilmesi, İtalya’da çeşitli boyutlarda tartışılıyor.

Futbolun stadyumlarda ırkçı korolara ses veren aşırı sağın militanlarına teslim olduğu Çizme’de az sayıdaki savaş karşıtları “Neden Suudi Arabistan?” diye soruyor.

Geçtiğimiz hafta Arap şeyhlerinin yatırım yaptığı ve kumsalları özelleştirdiği Sardunya Adası'nda “Temiz Sardunya” adlı sivil hareket, Roma’da devlet televizyonu Rai’nin merkez binasının önünde bir protesto düzenledi. Protestoda Rai’nin Cidde’de İtalya süper kupası için karşı karşıya gelecek Milan-Juventus maçını yayınlamaması için çağrıda bulunuldu. Temiz Sardunya protestosuna bazı sendikalar, Roma Savaş Karşıtı Platformu ve Filistinle dayanışma içindeki bazı dernekler destek verdi.

RWM İtalya’dan Suudilere silah

Roma’daki protestosunun düzenleyicileri yıllardır Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun Yemen’de yürütülen savaşta İtalyan hükümetinin destek vermesine karşı geliyor. Özellikle Temiz Sardunya hareketi, RWM İtalia S.p.A İtalya tarafından Domusnovas’da üretilen silahların Suudi Arabistan’a satılmasına karşı çıkıyor.
İtalya Süper Kupası’nın finali iki yıl önce Katar’da oynanmıştı. O dönemde üzerinde pek fazla tartışılmayan maçta biletler ayrımcı bir tutumla bir tek erkeklere satıldı, şimdi Cidde’deki gibi kadınların karşılamayı izlemesi yasaklandı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın geçtiğimiz ekim ayında Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki başkonsolosluğunda öldürülmesinin Batı’daki yankıları sürerken, Yemen’de yine Suudi Arabistan’ın yönetimindeki koalisyonun 2018’de süren bombalı saldırılarında can veren sivil vatandaşların sayısı 10 bini aştı. 

Gerçekte İtalya’da Suudi Arabistan’ın saldırgan politikasına karşı çıkan ve sesini duyuran barışseverlerin azınlıkta olduğunu söyleyebilirim. Bu açıdan Riyad yönetiminin izlediği saldırgan dış politika konusunda aktivistlerin İtalyanları Suudi Arabistan konusunda aydınlatması gerekli.     

Suudi Arabistan askeri harcamalar açısından dünya genelinde birinci sırada yer aldığı düşünülürse savaş karşıtlarının, en azından bu temel gerçeği, milyonlarca İtalyan'a anlatması bile önemli. 

Yemen’de 85 bin çocuk açlıktan öldü

Yemen’i hedef alan bombalı saldırılarda son dört yılda resmi rakamlara göre 5 bin sivil yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletlerin yayımladığı raporlarda bu rakamın 10 bini aştığı dile getiriliyor. Yemen’de 85 bin çocuğun açlık nedeniyle can verdiği, 10 milyon Yemenlinin ise yeterince beslenemediği aktarılıyor.
Savaş karşıtları, Almanya’nın Avrupa Birliği bünyesinde liderlik üstlenme çabasında oldukça duyarlı olan İtalya’nın, Suudilere geçen ekimden bu yana silah satışını durdurduğunu öne süren Almanya’ya büyüteç tutması gerektiğine dikkat çekiyor.  

Almanya, İtalya üzerinden silah satıyor

İtalya’daki RWM’nin de sahibi olan Alman silah üreticisi RWM’nin  Suudi Arabistan’a Almanya yerine İtalya üzerinden bomba satmaya devam ettiği iddia ediliyor.  
İtalyan hükümeti bu konuda sessiz kalmaya devam ediyor. Gerek yönetimdeki Sarı-Yeşil hükümetin siyasetçileri gerekse birçok barışseverin Sardunya’daki fabrikalarda üretilen bombalar konusunda sesi çıkmıyor.

Demokrat partinin yönetimde olduğu hükümetler döneminde de İtalya, sessizlik politikasını elinden bırakmadı. Domusnovas’da üretilen bombaların Suudilere satışını önlemek için İtalya’ın hiçbir şey yapamayacağı vurgulanmıştı. Daha sonra medyaya yansıyan bazı haberlerde Demokrat partili bazı yöneticilerin turist taşıyan Moby Lines’a bombaların yaz aylarında da nakledilmesi için baskı yaptıkları gerçeği ortaya çıktı. 

Şimdi Lig’le birlikte ülkeyi yöneten Beş Yıldız Hareketi, o dönemde Demokrat partili başbakan Gentiloni’yi “eli kanlı olmakla” suçlamıştı. Şimdi Beş Yıldız Hareketi, silah satışı konusunda çelişkili açıklamalar yaparak önceki hükümetten devraldığı politikayı uygulamaya devam etmekte. 

Lig partisinin Milanlı lideri, başbakan yardımcısı Matteo Salvini bile, “Ben şahsen bu maçı izlemeyeceğim. Milan ve Juve önceden düşünmeliydiler. Taraftarı olduğum Milan’ın böyle bir teklifi değerlendirmesi kabul edilemez. İtalya Süper Kupası, İtalya’da oynanmalı.Kadınların maça alınmadığı bir ülkede oynamak tek kelimeyle iğrenç ve üzücü. İtalyan feministleri nerede? Neden sesleri çıkmıyor?” diyor.  

Ülkenin gerçek sorunlarını unutan milyonlarca Milan ve Juventus taraftarı,16 ocak gecesi televizyon ekranlarında  Cidde’de oynanacak maçı izleyecek. 

Bu karşılaşmaya ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’ın Yemen’i bombaladığını, insanları ölüme ve açlığa mahkum ettiğini, Sudanlı çocuk askerleri savaşta kullandığını, kadınların stadyuma bile giremediğini, 2014-2018 yılları arasında 600 kişinin çeşitli suçlarla ölüme mahkum edildiği unutarak.
Ama Cidde maçı, İtalyan futbol sektörünün kasasına 7 milyon avro getirecek. Gelecek iki yıl için verilen söz ise, 14 milyon avro.
 

Toplam 1772 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.