Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - Lombardiya, ölümler, fabrikalar…

Lombardiya, ölümler, fabrikalar…

İtalya’da Covid-19 salgınının bilançosu git gide tırmanıyor. Herkes neden ölümler, özellikle Lombardiya bölgesinde diye soruyor. Önceki güne kadar vatandaşların yüzde 40’ını kurallara uymamakla suçlayan yerel yönetim, günlerdir daha sıkı tedbirlere başvuracağını tekrarlıyor. Parklar kapatıldı, meydanlara askerler sevk edildi, tek başına koşmak, yürümek yasaklandı ama kimse sanayi bölgeleriyle tanınan Brescia ve Bergamo’daki fabrikalarda üretime acilen son verilmesi ve işe gitmek için kullanılan toplu taşıma araçlarının durdurulması konusunda bir karar almadı.

Kuzeyde Lombardiya’daki fabrikalarda işçilerin, en temel koruma önlemleri (maske, eldiven, el jeli) bile alınmadan çalıştırılması, Bergamo ve Brescia’dan her gün yüzlerce kişinin toplu taşıma araçlarını kullanarak Milano’ya gitmesine Conte hükumeti göz yumdu.

Dün Lombardiya’da toplam 793 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Sağlık Yüksek Şürası ve Sivil Savunma’nın her akşam kamuya duyurduğu rakamlar, hastane kayıtlarından derlenen rakamlar. Ölümlerin hızla tırmandığı, tabutların yetişmediği, cenaze törenlerinin iptal edildiği Bergamo şehrinin belediye başkanı Giorgio Gori, gerçek rakamların beş-on katı üzerinde seyrettiğini, her iki şehirde sağlık sisteminin hastalara yanıt veremez konumda olduğunu, birçok hastanın evinde yaşamını yitirdiğini, bu ölümlerin resmi kayıtlara geçmediğini söyledi.

Conte hükumeti, bu salgını önlemek için Çin’den gelen doktorlar ekibinin de önerdiği gibi fabrikalarda üretime günler önce son vermeliydi.  Aynı mantıkla toplu taşıma araçları da derhal durdurulmalıydı. Ancak İtalya’da yerel yönetimler ile hükumet arasında günlerdir önlemler konusunda süre gelen tartışmalar, sanayi sektörünün baskıları, radikal bir çözüme gidilmesini engelledi.

Hiç şüphesiz Conte hükumeti onay verdiği kurallarda bağımsız değil. İtalya’nın ekonomi lokomotifi Lombardiya’da sanayiciler, fabrikaların yöneticileri bugüne kadar üretimin temel ve yaşamsal malzemeler dışında durdurulmasına karşı çıktı. Salgının şiddetini göz ardı eden bu mantık, yüzlerce işçinin fabrikalarda temel güvenlik önlemleri alınmadan çalıştırılmasında ısrar etti. Sendikalar, hükumeti fabrikalarda üretimin hemen durdurulması için uyardı ama kimse dinlemedi.

Buzdağının küçük bir bölümünü görmekte ısrarcı davranan hükumet, sokakta tek başına koşan bir genci durdurup nereye gittiğini soran askerleri meydana taşırken, salgının her gün yüzlerce insanın ölümüne neden olduğu Brescia ve Bergamo’daki fabrikaları görmezden geldi.

Salgının patlak verdiği ilk günlerde Milano belediye başkanı Giuseppe Sala, “Milano Hayatta, Üretmeye Devam Ediyor” yazan panolarla donattı şehri. İşçilerin güvenliğini hiçe sayan, ekonomiyi vitrine çıkaran, onlarca aile hekiminin görevi başında yaşamını yitirmesine timsah gözyaşı döken bu mantık, ıssız bir parkta köpeğiyle dolaşan ya da sigara almaya giden vatandaşı sorun ediyor.

İtalya’da ölümler, Çin ve Güney Kore’yi aştı. İnsanlar günlerdir evde kapalı televizyon ekranları karşısında Covid-19 haberlerini dinliyor. Resmi açıklamalardan yansıyan rakamların ötesinde ölümlerden söz etmiyor doktorlar. Bu salgının faturasını ilk aşamada cephe hastanelerinde çalışan hekimler, hemşireler, teknik ekip, ambulans gönüllüleri, süpermarketlerdeki kasiyerler ödüyor. Ölenlerin çoğunluğunun 80 yaş üzerinde, birden çok patolojisi olan hastalar olduğu vurgulansa da, doktorlar 50 yaş üzerinde çok kişinin yoğun bakım ünitesinde yattığını, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenler arasında 40-60 yaş grubu kişilerin arttığını aktarıyor.

İtalya’da durum böyle. Hükumet dün gece yarısına doğru yeni bir genelge yayımladı. Bu yeni genelge ana hatlarıyla bütün kamu kurumlarının temel malzeme üretmeyen fabrikaların, tüm iş yerlerinin kapatılmasını öngörüyor.

Öte yandan bir grup Lombardiyalı vatandaş, düne kadar binlerce vatandaşın iş gerekçesiyle her gün seyahat etmek zorunda bırakılmasına son verilmesi için imza kampanyası başlattı. “Üretici Lombardiya”da iş mantığı, Covid-19’dan kaynaklanan ölümleri tırmandırmaya devam ediyor. 2. Dünya savaşı sonrasında en karanlık dönemini yaşayan İtalya, özellikle Lombardiya, Covid-19’u nasıl yenecek göreceğiz.

Toplam 2401 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.