Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - İtalya, sandık başına gidiyor

İtalya, sandık başına gidiyor

İtalyanlar yarın sandık başına gidiyor. Oylar, genel ve yerel seçimler için kullanılacak.  Sondajlar, merkez sol partinin başarısız siyaseti nedeniyle merkez sağ koalisyona şans tanısa da birçok seçmen kime oy vereceği konusunda kararsız.

Partito Democraticonun (Pd) son kozu, ayrımcı ve yabancı düşmanı bir siyaset güden Leganın önünü kesmek. Bugüne kadar merkez sağın değerlerini benimseyen, hatta bazı siyasi ve ekonomik reçetelerde sağcı partilerden daha sağcı bir hedef gözeten Pd, Bize oy verirseniz Legayı engelleriz mesajı veriyor.

Başbakan Paolo Gentiloni, Tersi durumda İtalya, totaliter bir rejimle yüz yüze gelebilir. derken. Pdnin genel sekreteri Matteo Renzi, BeşYıldız Hareketi (M5S) ve Leganın güçlerini birleştirmesiyle İtalyanın tehlikeye sürükleneceği düşüncesinde.

ekran-resmi-2018-03-03-12.32.51.png

Çizmede dört mart seçimleri öncesinde genel tablo şöyle özetlenebilir.

Büyük partiler arasında Partito Democratico (Matteo Renzi)), Forza Italia (Silvio Berlusconi), Lega (Matteo Salvini) Movimento 5 Stelle (Luigi di Maio), Fratelli dItalia (Giorgia Meloni),  Liberi e Uguali (Piero Grasso) vitrinde boy gösteriyor. İtalyadaki medya organları ve televizyon kanalları, geri kalan siyasi oluşumlarla ilgili haberlere yer vermiyor.  

İtalyan gençleri, 5 Yıldız Hareketini destekliyor

İtalyanların bir bölümü yakın tarihte yaşadıklarını unutarak Berlusconinin yeniden anlattığı masallar gerçekleşir mi diye Forza Italiaya oy verecek. Berlusconi masallarına inanan kesim, çoğunlukla 65 yaş üzeri emekliler.  Demokrat parti, adı dışında demokrat olamadığı, soldan çok sağcı bir partinin çizgisinden gittiğinden artık güven duygusu yaratmıyor.

Seçim öncesi gerçekleşen sondajlarda merkez sağ koalisyon baş sırada yer alırken, oylama sonucu sağ koalisyonun liderinin kim olacağı merak konusu. 18-45 yaşları arasındaki İtalyan gençlerinin ise popülist bir siyaset izleyen Movimento 5 Stelleyi desteklediği göze çarpıyor.  Benzer bir söylemle yabancı düşmanlığını körükleyen, önce İtalyanlar diyen ve İtalyanın tek sorunun yabancılar olduğunu vitrinine çıkaran Legaya ne kadar destek çıkacağını göreceğiz. Sondajlarda, başbakanlık koltuğuna oturacağına emin görünen Matteo Salvini de baş sıralarda.

ekran-resmi-2018-03-03-12.32.32.png

Parlamentoda temsil edilmeyen siyasi oluşumlar (aşağıdaki listede isimleri görebilirsiniz) ülkenin geleceği konusunda gölgede kalan gruplanmalar. Televizyon kanalları ve gazeteler, sol ve aşırı ağın temsilcileri ile ilgili haberlere yeterince yer vermiyor.  

Aşırı sağ kanatta faşist eğilimli Casapound ve Forza Nuovayı bir yana bırakırsak, Napolide sanal ortamın tersine karşılıklı siyasi tartışmalarda doğan Potere al Popolo, büyük partilerin çizgisi dışında kalan farklı bir program sunuyor.

Potere al Popolonun lideri, genç akademisyen Viola Carofalo. Akademisyenler, aydınlar, araştırmacılar, öğrenciler ve çalışanların desteklediği bu genç parti, çok az oy alacak olsa da İtalyanın Natodan çıkması, askeri harcamalarda kesintiye gidilmesi, nükleer silahlara son verilmesi, Jobs acta stop, başkanlık sistemi için referandum öneren Berlusconiye karşı parlamenter sistemin savunulması, anayasaya sahip çıkılması, işletmeci mantığı güden bir eğitim sistemi yerine laik bir öğrenim önermesiyle dikkat çekiyor.

Parti, sağlık hizmetlerindeki aşamalı özelleştirilmeye karşı herkese ücretsiz sağlık hizmetini, bağımsız enformasyonu, ABnin dayattığı göçmen siyasetinin değiştirilmesini, kadınlara yönelik şiddete son verilmesini vitrine çıkarıyor.

İtalyanlar her zamanki gibi köklü bir değişime gitmek konusunda tedirginler. Bu nedenle Potere al Popoloya verilen oylar boşa gideceği inancıyla güvenmeseler de merkez sağ ve sol kanadın yıllanmış partilerini destekleyecek. Siyasi tercihte gerçek bir alternatifin noksanlığı sondajların da vurguladığı gibi merkez sağın yıldızının parladığına işaret ediyor. Her zaman aman oylar boşa gitmesin mantığıyla sözde sol partileri destekleyenler merkez sağ dümene geçtiğinde gözyaşı dökmesin.   

5 mart sabahı, İtalyanın geleceğinde kimin söz sahibi olduğunu gösterecek. Birlikte göreceğiz.

ekran-resmi-2018-03-03-12.32.41.png

SEÇİM REHBERİ

*Merkez sağ

Forza Italia (Silvio Berlusconi)

Lega (Matteo Salvini)

Fratelli dItala (Giorgia Meloni)

Noi con Italia (Raffaele Fitti)

*Merkez sol

Partito Democratico (Matteo Renzi)

Liberi Uguali (Pietro Grasso)

İnsieme (Giulio Santagata)

Civica Popolare (Beatrice Lorezin)

Lista Europa (Emma Bonino)

* Movimento 5 Stelle (Beş Yıldız Hareketi)

*Parlamentoda temsilcisi olmayanlar

Partito Comunista (Marco Rizzo)

Sinistra Rivoluzionaria (Claudio Bellotti)

Casa Pound (Simone di Stefano)

Italia agli Italiani (Roberto Fiore)

Destre Unite Forconi (Massimilano Panero)

Toplam 802 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.