Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - İtalya, Sarı-Yeşil

İtalya, Sarı-Yeşil

İtalyadaki siyasi kriz, hükümeti kurma görevinin 5 Yıldız Hareketi ile Lig koalisyonuna verilmesiyle noktalandı. Çizmede Sarı-Yeşil koalisyon diye de anılan koalisyon hükümetinin başbakanı Giuseppe Conte, görevi dün gece olası teknik hükümetin başbakanı Carlo Cottarellinin istifasını vermesiyle yeniden Cumhurbaşkanı Mattarelladan aldı.

Bugün 16.00da başbakanlık görevi için yemin edecek olan Conte hükümetinde avro karşıtı ekonomist Paolo Savona AB ile İlişkiler, Roma Tor Vergata üniversitesi profesörü Giovanni Trea, Ekonomi, Lig lideri Matteo Salvini İçişleri, 5 Yıldız Hareketi lideri Luigi di Maio ise Ekonomik Kalkınma ile Çalışma ve Sosyal Politikalar bakanı oldular. Di Maio ve Salvini, aynı zamanda başbakan yardımcısı olarak da görev alacak.

Cottarella istifasının ardından, Siyasi hükümet, yeniden seçimlere gidilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırarak belirsizliğin sürmesini engelleyeceği için ülke adına daha iyi bir tercih. dedi. Sarı-Yeşil hükümette aralarında Di Maio ve Salvininde yer aldığı 18 bakan görev yapacak. Liberal ekonomilerin uygulayıcı ve gerçek anlamda sol bir siyaset izlemeyen Demokrat parti (Pd), popülist, aşırı sağcı, Avrupa karşıtı yeni hükümetin tehlikeli bir program hazırladığına vurgu yaparak muhalefet edeceklerini duyurdu. Sağ cephede yer alan İtalyanın Kardeşleri (Fratelli dItalia) partisinin yöneticisi Giorgia Meloni ise Sarı-Yeşil hükümeti İtalyayı hedef alan saldırılar nedeniyle destekleyeceklerini duyurdu.

Sarı-Yeşil hükümette diğer bakanlıklar şöyle dağıtıldı; Elisabetta Trenta, Savunma, Alfonso Bonafede(M5s)Adalet, Giulia Buongiorn (Lig) Kamu Yönetimi, Giulia Grillo (M5s) Sağlık, Enzo Moavero, Dışişleri, RiccardoFraccatro (M5s) Parlamentoyla İlişkiler, Danilo Toninelli, Alt Yapı ve Ulaştıma , Marco Bussetti (M5s) Eğitim, Üniversite ve Araştırma, Alberto Bonisoli (M5s) Kültür, Barbara Lezzi (M5s) Güney İtalya ve Gianmarco Centinaio (Lig) Tarım Politikaları ve Orman, Sergio Costa, Çevre, Erika Stefani, Bölgesel İşler, Lorenzo Fontana, Aile ve Engelliler bakanlıklarına getirildi.

Giuseppe Contenin bugün öğleden sonra saat 16.00da yemin etmesi ve görevi resmen üstlenmesi bekleniyor. İtalyada 2 Haziran günü kutlanan ve İtalyanın birliğine işaret eden Cumhuriyet Bayramı öncesinde konuşan Conte, Programda önerildiği üzere siyasi hedeflere ulaşmak amacıyla hep birlikte ve yoğun bir tempoda çalışacağız. Amacımız, İtalyanların yaşam kalitesini mükemmelleştirmek olacak. dedi.

Toplam 1635 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.