Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - İtalyan aşırı sağını kim finanse ediyor?

İtalyan aşırı sağını kim finanse ediyor?

İtalyanlar 4 Martta sandık başına gidecek. Genel seçimin öncesinde Çizmede siyasi tablo bir hayli karışık. Demokrat Partinin izlediği liberal sol politikaların sonucu mevcut sola inanmayan seçmen çözümü, bir hayalet gibi siyaset sahnesine dönen Berlusconide arıyor. Yasa gereği Berlusconinin siyaset yapması mümkün olmasa da, merkez sağı bir çatı altında birleştiren oluşumun ardında ipler yine Cavalierenin elinde.

Solun yaşadığı derin kriz, liberal sol politikaların ülkeyi getirdiği nokta İtalyanların belleğini de hırpaladı. Yakın geçmişte yaşananları unutanlar,  bırakalım Berlusconiyi Mussolini ve faşist düzene duyduğu özlemi dile getirmekte sakınca görmüyor. Yeni bir Ducenin arayışındaki İtalyada aşırı sağ oluşumlar, parlamentoya girebilmek için mücadele veriyor.

Çizmede aşırı sağın temsilcilerinden biri olan Casa Pound aktivistleri birçok şehirde örgütleniyor. Bir başka grup Forza Nuovanın militanları, parlamentoya girebilmek için meydanlarda imza topluyor. Kimileri saçları sıfır numara kazılı ekonomik krizi ve göçmen sorununu vitrine çıkaran ve korku siyaseti güden bu militanları çoluk çocuk diye görse de İtalyada faşist düzene duyulan özlem örtülü bir biçimde büyüyor. 

Haftalık haber dergisi Espresso, 5 kasım 2017 tarihli sayısında 3. bin yılın faşistlerine büyüteç tutan bir dosya hazırladı. Haberde İtalyan aşırı sağını, sınırları İtalyadan Fransa, İngiltere, Kıbrıs ve Rusyaya kadar uzanan çeşitli şirketlerin finanse ettiği iddia ediliyor. Genel  seçimleri öncesinde Espresso dergisi, İtalyan aşırı sağının finans kaynaklarını araştırdı. İtalyada faşizmden esin alan aşırı sağ hareketin başlıca temsilcileri Casa Pound ve Forza Nuova.Yerel seçimlerde İtalyadaki çeşitli bölgelerde belediye başkanı çıkaran her iki hareket şimdi İtalyan parlamentosuna girebilmek uğraşında.  

Forza Nuova ve Casa Pound iki ayrı çizgide yol alsa da ortak noktaları 1978de doğan ancak dört ay hayatta kalabilen neofaşist hareket, Terza Posizione. Bu hareketin kurucuları 1970lerde henüz 20li yaşlarını süren Roberto Fiore ve Gabriele Adinolfiydi. İsimleri aralarında Bologna istasyonunu hedef alan bombalı saldırının da (1985) yer aldığı birçok olaya karıştı. Bologna saldırısında 85 kişi can verdi. Fiore ve Adinolfi bu saldırının ardından İngiltereye kaçtı. O dönmede İngilterede başbakan Margareth Thatcherdi. İtalyan gizli haber alma servisinin belgelerine göre, aşırı sağcı militanlara Londradaki ilk günlerde  Avrupa aşırı sağını birleştiren League of Saint George destek verdi.

İtalyada yıl yıl aranan militanlar, İngilterede aktif bir ticaret yaşamına girdiler. Forza Nuovanın kurucusu Roberto Fiorenin hesabına 1990lı yıllarda Saint Michael the Archangel ve Saint George Educational tarafından yüz binlerce sterlin transfer edildi. Bu paralar, Fiorenin ailesinin sahibi olduğu İtalyan şirketlerine bağış ya da hayır işleri çerçevesinde aktarıldı. 

KATOLİK YAYINLARA DESTEK
Roberto Fiorenin ailesi, Rapida Vis, Futura Vis ve Comeritresa adlı üç şirketin sahibi. Bu şirketlere para bağışının Katolik kilisesinin yayınlarını desteklemek amacıyla yapıldığı öne sürüldü.

Dosya haberde The Guardian gazetesinde iki yıl önce yayımlanan ilginç bir ayrıntıya da yer veriliyor. Buna göre Fioreyi destekleyen her iki vakfın İspanyada Los Pedriches adlı gönüllü askerlerin eğitildiği bir Nazi köyünü finanse ettiği iddia ediliyor.

GLADİI CONSULTİNG
Zaman içinde üçüncü bir finansör devreye giriyor. Bu vakfın adı, Sain Mark the Evangelist. Yöneticileri arasında Romadaki siyaset dünyasına yakın bir isim olan Maria Beatriz Fiore Burgos, kızı ve yatırımcı Stefano Pistillinin adı geçiyor. İngilterede üç şirketin sahibi olan Pistillinin geçmişte aşırı sağdan kişilerle ticaret yaptığı belirtiliyor. Pistillinin İngilteredeki şirketlerinden birinin adı ise pazar araştırması ve sondajlar konusunda faaliyet gösteren Gladio  Consulting.    

Espresso derginsinin soruşturmasında İtalyan faşistlerin ilgi alanının son birkaç yıldır Moskovaya kaydığı vurgulanıyor. Rusyayla iyi ilişkiler kurmanın karşılığında aşırı sağcı grupların maddi destek aldıkları öne sürülüyor.

Forza Nuovanın kurucusu Fiorenin 2012den bu yana Moskovayla resmen iletişimde olduğu aktarılıyor. Moskovaya 400 kilometre uzaklıkta Nizhny Novgorodda gerçekleşen Rusya-İtalya Ticari Diyalogu, bu ilişkinin yapı taşlarından ilki. Rus&İtalyan Alexandrite Derneğine başkanlık eden Fiore 2012yi izleyen yıllarda ticari ilişkiler trafiğine yön veriyor. Bu kez görüşmeler Kırımda düzenleniyor. Fioreyle Rusyaya giden bazı yatırımcıların daha sonra İtalyada fabrikalarının kapılarına kilit koyarak üretimlerini Kırıma kaydırdıkları dikkat çekiyor.

CASA POUND, FRANSIZ AŞIRI SAĞI, ŞAMPANYA
Forza Nuovanın kuzeni Casa Pound ise kardeşlik kavramını öne çıkaran bir başka faşist oluşum.  Fiore ve ortakları küresel bir ölçekte yayılırken Casa Pound, Çizmede bölgesel bir çerçevede siyaset yapıyor. İtalyada göçmenlere karşı banliyö semtlerinde güvenliği sağlamakla yükümlü gönüllü birlikler projesi birkaç yıldır gündemde. Sosyal platformlarda birçok takipçileri var. Forza Nuova gibi ticari ilişkileri es geçmiyorlar. Bu karmaşık ilişkiler ağında Fransız aşırı sağı ve Marine Le Penin yöneticisi olduğu Front National partisiyle iletişimde Casa Pound.

Casa Poundun ilişkide olduğu, İtalyadaki Fransızlar kim? Espressonun dosyasında öne çıkan isimlerden biri Carre Français. Eatalynin Fransız türevi. Her türden şampanya, peynir ve kabuklu deniz ürünleri… Romanın merkezinde şık bir lokal, Carre Français. 2015 yılında yarım milyon avro fatura etti. Bu restoranın yöneticisi gençlik yıllarında Fransız faşist gençlik hareketi Gudün içinde yer alan Jilaz Mahe. Şimdi İtalyadaki kuzenleri Casa Pound militanlarıyla restoran işletmeciliği yapıyorlar.

Lokantalar zinciri Angelino Romanın yanı sıra Milano, Malaga, ve Limada da faal. Angelinonun ortakları arasında adı geçen Maria Bambina Grognale, Casa Poundun liderlerinde Gianluca Iannonenin eşi, Bir başka yönetici Pierre Simonneau, Fransız aşırı sağının militanı. Bistro ile pub arası bir lokal olan Carre Monti nin ortaklarından biri yine Pierre Simonnea ile ortağı Casa Poundun avukatı Domenico Di Tullio. Carre Monti sağcı militanların bir araya geldiği ve doğum günlerini kutladıkları bir mekan

İlişkiler zinciri oldukça karmaşık. Marin Le Penin seçim kampanyasına imza atan Frederic Chatillon da Romada Riwal İtalyanın sahibi. Bir iletişim şirketi Riwal. Ama İtalyada kime hizmet ettiği konusunda bilgi yok. Espressoya konuşan Chatillon, Casa Pound ve bir başka faşist parti Fratelli dItalia ile ticari ilişki içinde olmadıklarını vurguluyor. Özetle Fransız aşırı sağına yakın bu isimlerin İtalyada neden yatırım yaptıkları konusu yanıtsız kalıyor.

İtalyan ve kuzenleri Fransız aşırı sağının ticari faaliyetleri, uzun bir zincirin halkalarını oluşturuyor. Bu baş döndürücü trafikte faşist selam, şampanya, istiridye, paranın kokusu ve ticari ruh hiç eksik değil.


Paristen Moskovaya kara para ağı

İNGİLTERE

  • Gladio Consulting
  • Londoners (London Orange, Easy London)
  • Go Straight Consulting
  • Lions Marketing
  • Black Properties Service
  • Decima
  • The Trust of St Michael the Archangel
  • The Saint George Educational Trust
  • Trust of St. Mark the Evangelist

?FRANSA

  • Carre Français
  • Carre Monti
  • Badabing
  • Angelino Bros
  • Riwal İtalia
  • Squadra Digitale
  • La Romanee
  • Cassia Latina
  • Italia
  • Immobiliare Brighton
  • Grupo Italiana Servizi Postali
  • Mailnet Corporation
  • İtaliana Servizi
  • İCS
  • Futua Vis
  • Rapida Vis
  • Comeritresa

RUSYA

  • Alexandrite (Roberto Fiorenin yönetici olduğu dernek, Rusyada yatırım yapmak isteyen İtalyan iş adamlarına destek oluyor)

KIBRIS

  • Vis Ecologia  

(Kaynak: Espresso)

     

Toplam 761 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.