Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - İtalyan Tarih Profesörü Marco De Nicolo: ‘Neofaşizm karşımızda’

İtalyan Tarih Profesörü Marco De Nicolo: ‘Neofaşizm karşımızda’

İtalya’da faşizm virüsü uyandı. Bu yönde bir tehlike var mı? Neofaşizmden söz edebilir miyiz?

Yeni tür bir faşizmden söz edebiliriz. Elbette tarihte kayıtlı kalan faşizmden farklı bir çehre ve değerlere sahip bir faşizm var karşımızda. Mussolini’nin mimarı olduğu faşizm, geçmişe olan özlem, bir tek sağın folklorik simgelerinde yaşatılıyor. 

Faşist ideolojinin farklı modellerini sahiplenen yeni faşist dalga, geçmişte yaşanan otoriter rejimden esin alıyor. Bugün esas tehlike geçmişe duyulan özlemle sınırlı değil, kamuoyu eleştiri yapamayacak kadar savunmasız ve bilgisiz. Tehlike diye vitrine çıkarılan her olgu abartılıyor.

Halk öylesine savunmasız ki, böylesi hassas dönemlerde güçlü bir liderin sözleriyle pohpohlanmaya gerek duyuyor. Özetle otoriter mesajlar önem taşıyor. 
Bugünün toplumsal çerçevesinde neofaşist yönetim, bir umut ışığı gibi görülüyor.

Neofaşist ideolojiye zemin hazırlayan birçok olguyla karşı karşıyayız; Irkçılık, milliyetçik, yabancı düşmanlığı, eşcinselleri, Romanları ve azınlık gruplarını hedef almak… Geçmişte yaşanan faşizmle bazı ortak noktalara sahip olsa da farklı bir çehreye sahip bir faşizmle karşı karşıyayız.   

- Neofaşist hareket içinde hangi siyasi güçler yer alıyor?

İtalya’da Forza Nuova’dan söz edilebilir. Ancak Avrupa bütününde radikal sağ güçler ve neofaşist dalganın tehlikeli bir biçimde büyüdüğü gözleniyor. 2009 yılında Avrupa parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı partilerin büyüdükleri ve geleceğin popülist yönetimlerine zemin hazırladığı biliniyordu. 

Avusturya, Almanya ve Macaristan’da radikal sağ güçler, tedirginlik verecek boyutta büyüyor. Bu oluşumların popülist diye tanımlanan siyasi partilerle ittifak oluşturması durumunda Avrupa Birliği’nin geleceği daha da kararabilir. 

- Neofaşizmden kurtulmak mümkün mü? 

Önümüzde oldukça uzun bir yol var. Sivil kültürün yapılandırılması için çalışmak gerekli. Bu türden tehlikelerin özünde cehalet yatıyor. Faşist idareler yönetimi ele geçirmeden önce davranmak gerekli. Gençlerin eğitimi ve eleştirel bir bakış açısı kazanmaları çok önemli, bu konuda sabırlı olmalıyız.

Geçmişte demokrasi adına yaptığımız mücadeleleri ve ulaştığımız hedeflerden duyduğumuz hoşnutluğu paylaşmalıyız. Oldukça güç ve uzun bir süreç ama tersi durumda faşist virüsten kurtulmak mümkün değil. 

Irkçılığın takvimi

3 Şubat 2018

Pamela Mastropietro adlı İtalyan genç kız, Macerata’da Afrikalı bir grup genç tarafından tecavüz edilip öldürüldü. Bu cinayetin ardından Luca Traini, Macerata’nın merkezinde Afrikalı gençlere rastgele ateş ederek 6 genci yaraladı.

4 Mart 2018

Floransa’da Senegalli İdy Diene, Vespucci köprüsü üzerinde emekli Roberto Pirrone’nin ateş açmasıyla yaşamını yitirdi. 65 yaşındaki Pirrone’nin intihar etmek için dışarı çıktığı, o anda yoldan geçen Diene’yi hedef aldığı aktarıldı.

2 Haziran 2018

Malili genç sendikacı Soumayla Sacko, Calabria kırsalında başına açılan ateşte can verdi. 29 yaşındaki genç, bir kız çocuğu babasıydı. Yörede bir gecekonduda yaşayan Sacko, olay sırasında bir konut inşa etmek için hurda topluyordu.

11 Haziran 2018 

Malili iki genç Dabi ve Sekou,  Caserta’da bir taşıttan açılan ateş sonucu yaralandı. 

20 Haziran 2018

Malili  22 yaşındaki şef Konate Bouyagui Napoli’de açılan ateşte karnından yaralandı. Dört yıldır İtalya’da yaşayan ve otuma izni olan Malili genç şefi, iki İtalyan genci hedef aldı.

2 Temmuz 2018

Nijeryalı genç bir kadın açılan ateşte ayağından yaralandı.

5 Temmuz 2018

Fildişi Cumhuriyeti’nden 33 yaşındaki genç bir adam bisikletle giderken silahlı saldırıya uğradı.

17 Temmuz 2018

Bir yaşındaki Roman kız çocuğu Roma’da Roman kampında annesinin kucağında iken açılan ateşte sırtından yaralandı. Omuriliği zedelenen kız çocuğuna geçmişte Senato’da görevli bir memurun silahını denerken yanlışlıkla ateş ettiği iddia edildi.

26 Temmuz 2018

Yeni Gineli bir genç, Caserta’da San Cipriano göçmen kampında pompalı silahla ateş açıldığı ve yüzünden yaralandığını iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
Sicilya’da Palermo’ya bağlı Partinico’da siyasi sığınma hakkı talep eden Senegalli 19 yaşındaki bir genç, dört kişinin saldırısına uğradı.

28 Temmuz 2018

Latina’ya bağlı Aprilia’da hırsız olduğu gerekçesiyle takip edilen bir Fas vatandaşı, açılan ateşte yaşamını yitirdi.

2 Ağustos 2018

Pistoia’da Ficovaro’da yaşayan Afrikalı bir göçmen iki İtalyan gencin sözlü sataşmasına hedef oldu. İtalyan gençlerin, Afrikalı göçmene, “Bok Afrikalı” diye seslendikleri öne sürüldü. 
Napoli’de Afrikalı bir seyyar satıcıya İtalyan oldukları iddia edilen iki kişi ateş açtı.

15 Ağustos 2018

Palermo’da konuk edildikleri göçmen kampına gitmek için otobüs bekleyen 4 genç saldırıya uğradı. Gençlerin 18 yaşından küçük oldukları aktarıldı.

30 Eylül 2018

İtalyan ulusal takımında koşan Nijeryalı 22 yaşındaki kadın atlet Daisy Osakuei, Torino yakınında Moncalieri’de antreman yaparken saldırıya uğradı.. Genç atlete arabayla yaklaşan iki genn yumurta attı. Genç atlet gözünden yaralandı.

1 Ekim 2018

Milano’ya 20km uzaklıkta Lodi’de yabancı uyruklu bazı yoksul aileler, yemek ücretini ödeyemedikleri için çocuklar yemekhaneye sokulmadı. Lodi belediyesi, ailelere “ücret yok ise, yemek de yok” diye yanıt verince ilk ve orta dereceli okullara devam eden çocuklar öğlen tatilinde eve gönderildi.  İzleyen günlerde yemekhaneye alınmayan çocukların aileleri Lodi merkezinde bu kararı protesto ettiler.

6 Aralık 2018

Roma’da bir metro istasyonunda genç bir Roman anne, çocuğu yanındayken bir yolcunun cüzdanını çalmaya çalıştı. Ancak cüzdanı çalınmak istenen vatandaş genç kadını başka yolcuların ve küçük çocuğunun gözü önünde dövmeyei başını duvara çarpmaya başladı.

Olay sırasında istasyonda bulunan Rai’de görevli genç gazeteci Giorgia Rombola’ küçük çocuğun annesinin dövülmesini dehşetle izlediğine tanık olunca müdahale etmek istedi. Ancak gazeteci, Roman anneye ve küçük çocuğuna destek olduğu için başka yolcuların hışmına uğradı .  

Toplam 1610 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.