Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - Maceratadaki ateş

Maceratadaki ateş

Maceratada yaşananları izliyor musunuz bilmiyorum. Geçtiğimiz hafta Pamela Mastropietro adlı 18 yaşındaki bir genç kız öldürüldü bu kasabada.  Ailesiyle sorunlu bir ilişkisi olduğu için sosyal hizmetlere teslim edilmişti.  Kriminolog olmayı düşleyen Pamelanın eroin kullandığı, uyuşturucu satın almak için yöredeki bazı Afrikalı gençlerle bağlantıda olduğu yazıldı.

Parçalara ayrılan cesedi, açık arazide iki bavula terk edilmişti. Adli tıptan gelen ilk raporda iç organlarının çıkartıldığı rapor edildi.

Pamela cinayetinde katil zanlısı oldukları iddiasıyla iki Nijeryalıyı genç tutuklandı. Bu karmaşık cinayete, kimlerin karıştığı henüz soruşturma aşamasında. Genç kızın aşırı dozdan ölmüş olabileceği, uyuşturucu satanların bu nedenle cesedi ortadan kaldırmak için parçalara ayırdıkları gibi ürperten iddialar öne sürülüyor.

Macerataya, cinayeti izleyen birkaç gün öncesine geri dönelim. Bu vahşi cinayetin ayrıntılarını televizyonda izleyen Luca Traini adlı bir genç, sosyal medyada büyük bir kıyım yapacağını duyurdu. Hemen ardından kasabanın merkezine giderek Afrikalı gençlerin bulunduğu merkezin önünde sağa sola ateş açıtı. Bilanço, ikisi ağır toplam sekiz yaralı.

Maceratada Afrikalı gençleri hedef alan Luca Traini kim?

afp_yo7a4-593x443.jpg
-Luca Traini

İtalyan gazetelerinde yayımlanan haberlerde 29 yaşında, Kuzey Birliği (Lega) sempatizanı ve aşırı sağcı gençliğin takipçisi olduğunu öğrendik. Traini hakkında önemli ayrıntılar gelmeye devam ediyor. 4 mart seçimlerinde merkez sağdan aday olan Kuzey Birliği lideri Matteo Salvininin güvenlik ekibinde yer alması gibi. .

Le Marche bölgesinde aşırı sağ hareketin içinde militanlık yapan sıradan bir genç değil Luca.

Yörede göçmen avının baş elemanlarından biri olduğu, Kuzey Birliğinin ona güvendiği, Neonazi ideolojisinin simgeleyen dövmeler yaptırdığı, evinde Hitlerin yazarı olduğu Mein Kampfı okuduğu ve esin aldığı, arkadaşlarının Kurt diye seslendiği yazıldı. En son Youtubeda yayımlanan bir videoda Matteo Salvininin konuştuğu bir toplantıda ön sırada Lega liderini dinlediği de ortaya çıktı. Gözaltındayken bile Afrikalılara olan kinini kustu ve pişman olmadığını dile getirdi.

Macerata, bir yandan Pamela cinayetini aydınlatmakla uğraşırken öte yandan faşist militan Luca Traini nin Afrikalı gençleri hedef alan saldırısını soruşturuyor. Maceratanın Demokrat partili belediye başkanı Romano Carancini, Macerata halkı ırkçı değil ama ciddi bir yabancı düşmanlığı ile karşı karşıyayız demekle yetiniyor.

ekran-resmi-2018-02-10-14.36.58.png
- Vahşi bir cinayete kurban giden Pamela Mastropietro

Forza Nuova ve Casa Pound gibi İtalyan parlamentosuna adaylıklarını koymaya çalışan aşırı sağcı gruplar hafta ortasında Maceratada yabancı düşmanlığını tırmandıran ırkçı yürüyüşler yaptı.

Bugün İtalyada yükselen faşizm tehlikesine dikkat çekmek amacıyla demokrat kesimden farklı oluşumların katılacağı bir başka gösteri düzenlenecekti. Ama Maceratanın demokrat  belediye başkanı, Forza Nuova ve Casa Pound militanlarına gösterdiği hoşgörüyü faşizm karşıtlarından esirgeyince bugünkü gösteriye izin çıkmadı.

İtalyada faşizm tehlikesi ve yabancı düşmanlığının tırmanmasında bazı yazılı ve görsel medya organlarının izlediği haber politikasının rolünü de es geçmemek gerekli. Çizmede yayılan bu yeni faşist dalgada bayrağı taşıyanlar çoğunlukla gençler. Son veriler, merkez ve aşırı sağcı gruplardaki gençler bir yana merkez sol kesimdeki gençlerin de yabancılar konusunda artık hoşgörüden yoksun olduğunu yansıtıyor.

Maceratadan uzaklaşıp kuzeyde fabrikalar şehri Bresciaya gidelim. Lombardiya bölgesinde Milanonun ardından en çok sayıda yabancı iş gücünü barındırıyor Brescia. Kentte ikamet edenlerin yüzde 30u, 65 yaşın üzerinde. Brescianın tarihi eğitim kurumlarından biri, şair Veronica Gambaraya adanan lise. Kütüphane, tarihe Loggia kıyımı diye geçen, 28 mayıs 1978de Bolognada düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitiren öğretmen Clementina Calzarinin adını taşıyor. Bu lisede varlıklı ailelerden gelen öğrencilerin yanı sıra banliyö semtlerinden gelen gençler de öğrenim görüyor.

2015 yılında yapılan öğrenci temsilcisi seçimlerinde faşist gençlik hareketi Lotta studentesca 168 oy aldı ve barajı geçemedi. Ancak bir yıl sonra 2016-2017 eğitim döneminde aşırı sağ eğilimli Forza Nuova sempatizanı gençler, 1200 öğrenci arasında 780 oy almayı başardı. Özetle Gambara lisesindeki gençlerin yüzde 65i, faşist gençlik hareketini destekledi.

Brescialı genç faşistler, Hıristiyan kimliklerini yitirmek ve Avrupanın İslamlaşmasından korkuyor. Bu yönde ana dillerini, Katolik dinini ve yemek kültürlerini korumak istiyorlar. Bu gençlere kadının toplumdaki rolü sorulduğunda, Kadınlar ev işleriyle ve çocuk büyütmekle uğraşmalı diyorlar. 18 yaşını bu yıl dolduran ve 4 martta ilk ez oy verecek olan gençler, faşist eğilimli Forza Nuovayı, Berlusconiyle yol aldığı için Kuzey Birliğinin lideri Matteo Salviniye tercih ediyor.

Seçime bir ay kala merkez sağın perde arkasındaki mimarı Silvio Berlusconi, seçmenlere kaçak konumdaki 600 bin mültecinin hemen sınır dışı edileceğini duyururken, Maceratalı Luca Traini, yabancılara olan kinini, Afrikalı gençlere ateş açarak kusuyor. Liseli gençler, güçlü bir siyasi liderin noksanlığında Forza Nuova ve Casa Pounda sempati duyarken, Macerata sokaklarında öncelikle faşist korolar yükseliyor. İşte İtalya, böylesi bir ortamda genel seçimlere gidiyor. 

Toplam 782 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.