Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - Papaya evet, ateistlere hayır

Papaya evet, ateistlere hayır

Katolik, ateist, agnostik (bilinemezci), Ortodoks, Müslüman, Yehovanın şahidi, Hindu, Sih, Budist, Musevi… Büyüyünce seçebilir miyim?

Ateistler ve Agnostikler Birliğinin (UAAR), İtalyada ilk ve ortaöğrenimde seçmeli din dersine alternatif saat öneren kampanyası için hazırlanan afişlerde dikkat çeken bu yazı, Milanoda toplu taşımacılık hizmeti veren ATM tarafından sansür edildi.

UAAR, Milano belediyesinin taşıtlarda Papa Francescolu afişleri sansür etmediğini anımsatarak din dersine alternatif sunan bir önerinin yasaklanmasını ayrımcılık diye vurguluyor.

Ateistler derneği ve iletişim ve reklam şirketi İgpdecaux işbirliğiyle hazırlanan afişlerde, küçük bir çocuğun düşünce bulutunda  Büyüyünce seçebilir miyim? sorusu, İtalyada bugünlerde çocuklarını gelecek dönem için okula kayıt ettiren anne babalara, din dersine alternatif önerilen bir başka etkinlikte karar verebileceklerini hatırlatıyor.

İgpdecauxnun imzasını taşıyan afişler, büyük şehirlerde tramvay, belediye otobüsü ve metro gibi toplu taşıma araçlarına asıldı. UAARın mesajı, dini tercih ya da ateist kalmak konusundaki seçimin yetişkin yaşta yapılmasına dikkat çekmekti. Katolik bir ülke olan İtalyada şimdilik ilk tepki, Milano belediyesinden geldi. Çizmenin ekonomi ve sanat başkenti, din dersine alternatif sunan bu kampanyanın altında Ateistler derneğinin imzasını görünce hayır dedi.

UAARın anımsattığı gibi geçtiğimiz yıl Papa Francesconun Milanoyu ziyareti sırasında kentte toplu taşımacılıktan sorumlu ATM, Papanın anısına özel bilet basmak bir yana Papa afişleriyle donatılan toplu taşıma araçlarında vatandaşları Monza parkında gerçekleşen ayine davet etmişti.. Dalai Lamanın Milanoyu ziyareti sırasında da  belediye otobüsleri Lamanın afişleriyle donatılmıştı.

Sözün kısası Katolik İtalyada Milano yerel yönetimi toplu taşıma araçlarında düzenleme gereği siyasi, dini ve sendikal temalı afişlerle kampanya yürütülemeyeceğini öne sürüyor. Ateistler Derneği de haklı olarak Papa Francesconun ziyaretinde ATM, Papa afişleriyle donatılan toplu taşıma araçlarının şehirde seyretmesinde sorun yaşamadı. diye dile getiriyor tepkisini.  

Yerel yönetim ile Ateistler derneğini karşı karşıya getiren tartışmada sorun afişlerdeki görsel düzenlemeden çok içeriğe odaklanıyor. İtalyadaki 54 şehirde verilmek istenen mesaj, görünen o ki çoğunluğu Katolik olan bir ülkede kimi yöneticileri rahatsız etti. Oysa Bologna, Padova ve Palermo gibi onlarca başka şehirde şimdilik bir sorun yaşanmadı. Derneğin Milano sorumlusu Alessandra Stevan, İtalya, teoride laik bir ülke ama yaşananlara bakılırsa böyle değiliz. Dini tercihin özgür bir seçim olmasını savunuyoruz ama kimi çevreler bu yaklaşımdan rahatsız. diyor.

Ateistler derneğinin dini seçim ya da ateist kalmak konusuna odakladığı kampanya, bu yönde bir tercihin çocuk değil yetişkin yaşta yapılabileceğini savunuyor. Bir şekilde bütün dinlerle arasına mesafe koyan bir mesaj veriyor dernek. UAAR, sınırlamalar karşısında yeni bir kampanya için kolları sıvasa da, Papa Francescoya yeşil, UAARa kırmızı ışık yakan ATM yönetimi, sansürcü ve ayrımcı yaklaşımını gizleyemiyor.

ekran-resmi-2018-02-03-15.00.08.png
Papa Francesconun Milano ziyareti. 25 mart 2017.

ekran-resmi-2018-02-03-15.00.19.png
25 marzo 2017.

Toplam 893 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.