Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - Vicenza, Texas gibi

Vicenza, Texas gibi

Baba, bu silahla zürafaları vuruyorlar değil mi? diye soruyor çocuk. Zürafalara ateş açılmaz. Bu silah, teröristleri öldürmek için kullanılıyor. diye yanıt veriyor baba. Bu sohbet, geçtiğimiz hafta Vicenzada düzenlenen Av, Bireysel Savunma ve Atış Sporları Fuarının duvarları dışına taşarak gazetelere haber oldu.

Genç babanın deyimiyle terörist öldüren silah, halen 50 ülkenin ordusunda kullanılan Aac300 Blackout. Yarı otomatik bu silahla, 29 kere ateş etmek mümkün. İtalyadaki yasaya göre, savaş değil atış sporlarında kullanılan bir silah.

Floridada Parkland lisesinde 17 öğrencinin öldürülmesinin yankılarının sürdüğü günlerde Vicenzada 41 bin metrekarelik bir alana kurulu fuara, 380 silah üreticisi firmanın katıldığı yazıldı. Av tutkunları ve atış sporu profesyonellerinin yanı sıra fuarda çoluk çocuklu çok sayıda ailenin katılımı dikkat çekti. Aileler, evde hırsız ya da kötü niyetli kişilere karşı kendilerini savunmak için silahlanmak düşüncesiyle gelmişti.

Beretta marka silahı elinde tutan 40 yaşındaki bir anne, 8 yaşındaki oğlunun yanında, Roveretonun dışında bir villada oturuyorum.  Eşim işi gereği hep dışarıda. Hırsızların gelmesinden ürktüğüm için silah almayı düşündüm diye anlatıyor.  Bu ailenin yaşadığı bölgede hiç kimsenin evine bugüne kadar hırsız girmemesine karşın, vatandaşlar, ellerinin altında bir silah olursa kendilerini daha güvende hissedecekleri düşüncesinde.

Fuarda asılı birçok panoda aileler, çocuklarının silahlara dokunmaması konusunda uyarılsa da çocukların dokunmak bir yana silahları ellerine aldıkları, kurcaladıkları dikkat çekiyor. 2017 tarihli resmi verilere bakılırsa İtalyada 1 milyon 100 bin kişi silah sahibi. Gerçekte bu rakamın 6 milyon olduğu öne sürülse de.

Aylardır barış yanlısı dernekler, silah fuarlarına çocukların getirilmemesi için Vicenza yerel yönetimini uyarsa da bu soruna kökten bir çözüm bulunamadı. Avrupa Birliğinin sınırları içinde Vicenzadaki bu fuar, her türden ateşli silahın sergilendiği ve çocukların girişine izin verildiği tek fuar.

Silah karşıtı dernekler ile fuara katılan firmaları karşı karşıya getiren tartışmada başka Avrupa ülkelerindeki fuarlarda bir tek avcılık ve spor amaçlı silahların sergilendiğine, Vicenzada bunların yanı sıra profesyonel orduların savaşlarda kullandığı her türden ateşli silaha yer verildiğine vurgu yapılıyor.

fiera_armi_censored.jpg

DERSİMİZ, POLİGONDA ATIŞ
Tetiklerin başına çoluk çocuk geçen İtalyan ailelerin tartışması sürerken yine Vicenzada Almerico da Schio teknik lisesinde futbol ve rugby gibi yan etkinliklerin yanında poligonda atış dersinin seçmeli ders önerilmesi bazı velilerin tepkisini çekti. Okul müdürü Giuseppe Sozzo, poligonda atışı Öğrencilerin yaptıkları işe yoğunlaşmasına katkı veren bir spor dalı diye savunurken, bu kararı protesto eden veliler, Böyle eğitim mi olur! diyor.

LİSELİ KESKİN NİŞANCILAR
Vicenzalı bilim insanı da Schionun adını taşıyan teknik lisede, son dört yılda 380 öğrencinin bröveli keskin nişancı sertifikası aldığı ve özel bir eğitimden geçtiği aktarıldı. Bir devlet okulunda önerilen poligonda atış dersinin ücretli olduğu, bir uzmanın gözetiminde öğrencilere silahla ateş etmenin öğretileceği ortaya çıkınca tartışma alevlendi. 

Teknik lisenin yöneticisi, Floridada yaşananlar anımsatıldığında , Bu korkuyla yaşarsak çocuklara dışarıda birilerini döverler diye boksu da yasaklayalım diyor.

Gelecek hafta sonu İtalyanlar, genel seçimler için sandık başına gidecek. Sondajlar, Berlusconinin ipleri elinde tuttuğu merkez sağ partilerin avantajda olduğunu gösteriyor. Seçimler ve sonuçlarla ilgili ayrıntıları paylaşacağım.

Özellikle Kuzey Birliği, Forza Nuova ve Casa Pound gibi ırkçı eğilimli siyasi partiler ve oluşumların tırmandırdığı korku politikası, yabancıdan, hırsızdan, soyguncudan, çetelerden, Afrikalı göçmenden korkan bir İtalya portresi çiziyor.

image-003.png
- Fuara 4 Mart seçimlerine sağ ittifakla katılan Kuzey Birliği lideri Matteo Salvini de gitti.

Bireysel savunma adına silah fuarında çoluk çocuk turlayan aileler, Yunanistanın ardından Avrupanın en yoksul ülkesi gösterilen İtalyada, gençler arasından tırmanan işsizlik  silinen haklar, jobs act masalı, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi, düşük emekli ücretleri,  emeklilik yaşının 67ye çıkarılması, dış beyin göçü, Nijerya, Libya gibi ülkelerde izlenen sömürgeci politikalar gibi önemli sorunları göremiyor.

Toplam 788 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.