Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - Zatürre salgını

Zatürre salgını

Sıcak ve nemli geçen ağustosun ardından İtalya’nın sağlık gündemine önce Batı Nil Ateşi, ardından zatürre salgını oturdu. Batı Nil Ateşi, Milano’nun baş şehri olduğu Lombardiya ile kuzeydoğuda Veneto bölgesinde gözlendi.

Batı Nil virüsü, tropikal ve ılıman iklimlerde yaşayan bir virüs. Hayvanların yanı sıra insanlara da sivrisinekler aracılığıyla buluşuyor. Büyük İskender’in de ölümüne neden olduğu varsayılan Batı Nil ateşi, geçtiğimiz günlerde yüzlerce İtalyan’ı yatağa düşürdü. En çok vaka, kuzey doğuda Veneto bölgesinde kaydedildi. Zaman zaman ırkçı söylemleriyle siyaset gündeminde dikkat çeken siyasetçi ve hekim Roberto Calderoli de “ensefalit” tanısıyla hastaneye yatırılanlar arasındaydı.    

Ancak ülkenin sağlık gündeminde şimdi aşağı Brescia ile yukarı Mantova’da izlenen akciğer enfeksiyonu (zatürre), salgını dikkat çekiyor. Bakteriyel kökenli akciğer enfeksiyonu tanısı konulan hastalar, 200’le ifade ediliyor.

SALGININ KAYNAĞI CHİESE NEHRİ Mİ?

Yerel yönetim,“salgın”dan söz ederken, uzman ekip, zatürre vakalarının “lejionella pneumophila” adlı bakterinin neden olduğu lejyoner hastalığından kaynaklanabileceğini düşünüyor. Yörede aşırı sıcak ve nemli iklim gerekçesiyle adı geçen bakterilerin su birikintileri ve Chiese nehrinin yatağında çoğaldığı düşünülüyor. İdro gölündeki havzanın da tarım alanlarına su taşıyan kanallar aracılığıyla bakterileri yaydığı sanılıyor.

Zatürre salgını şimdilik Breascia’ya bağlı Montichiari, Calvisano, Asola ile Cremona yönünde Casalmaggiore’yle sınırlı. Salgının gözlendiği belediyelerin su şebekesi farklı kaynaklardan beslense de bölgede zatürre salgınına neden olan bakterinin kimliği şimdilik bilinmiyor. Chiese nehri yatağından alınan örneklerin tahlil sonucunu bekleyen biyologlar şimdilik başka bir ayrıntı paylaşmıyor.

60 YAŞ GRUBUNDA DAHA AĞIR SEYREDİYOR

Geçtiğimiz dört eylül gününden bu yana takip edilen akciğer enfeksiyonu salgını bugüne kadar biri 85 diğeri 69 yaşında iki kişinin ölümüne neden oldu. Hekimler birçok hastanın antibiyotik tedavisine iyi yanıt verdiğine vurgu yapsa da başka patolojilerle hastaneye yatırılan hastaların risk grubunda olduğunu yadsımıyor. Bu salgının özellikle 60 yaş grubu hastalarda daha ağır seyrettiği, vurgulanan bir başka ayrıntı. Salgınla ilgili güncellenen son haberlerde 29 yaşında bir gencin zatürre teşhisiyle Brescia’da tedavi altına alındığı ancak genç hastanın durumunun ağırlaşması sonucu Monza’da yoğıun bakım ünitesine götürüldüğü aktarılıyor.

Zatürre salgının yaşandığı Monticihiari’nin belediye başklanı Mario Fraccano, ailesinde üç kişinin akciğer enfeksiyonu teşhisiyle tedavi gördüğünü, bu salgına neden olan bakterinin kimliğini beklediklerini paylaşıyor.

Mevsim sıcakları ve nem oranının eylül ayı ortalaması üzerinde seyrettiği kuzey İtalya, iklimsel değişimin etkilerinin kaydedildiği pilot bölgelerden biri. Vatandaşlar, Halk Sağlığını Koruma Enstitüsü biyologlarının Chiese nehrinden aldığıörneklerin tahlil sonuçlarını bekliyor. Lombardiya bölgesinde ’akciğer enfeksiyonu tanısı konulan hastaların sayısı 200’ü aştı , Zatürre salgını, Batı Nil ateşine şimdilik gölgede düşürse de.

     

Toplam 2265 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.