Mehmet Tanlı
Mehmet Tanlı - Armin Laschet Angela Merkel`in Veliaht’ ı olabilecek mi?

Armin Laschet Angela Merkel`in Veliaht’ ı olabilecek mi?

Hafta sonu yapılan dijital Parti Kurultayında Almanya’da hükümetin büyük ortağı Merkel’in Partisi Hristiyan demokratlar Birliği ( CDU ) yeni Genel Başkanını seçti.

Üç aday vardı yarışta. Armin Laschet , Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti (KRV)  başbakanı, Friedrich März, iş adamı ve Norbert Röttgen , Milletvekili , Parlamentoda Dışişleri Komisyonu Başkanı. Laschet yaklaşık 50 oy farkıyla CDU'nun başkanlığını kazandı.

Bu zaferle 25 eylül 2021 de yapılacak genel seçimlerde büyük bir ihtimalle CDU ve CSU’ nun ( CDU'nun Bavyera’daki kardeş Partisi )  Başbakan Adayı belki de Almanya’ yı 16 yıldır yöneten karizmatik Başbakan Angela Merkel’in Veliahtı olacak. 

Katolik bir aileden geliyor, babası madenci

Peki Armin Laschet kimdir?. Armin Laschet 60 yaşında ve Kuzey Ren Vesfalya’nın Belçika sınırındaki  Aachen’ de doğmuş bir siyasetçi ve 27 Haziran 2017'den beri Kuzey Ren-Vestfalya'nın on birinci Başbakanı. 2012'den beri de CDU’nun  beş federal genel başkan yardımcısından biridir.

Laschet, Aachen’ de orta halli dört çocuklu bir Katolik ailenin çocuğu olarak büyümüş. orta sınıf bir ailede üç küçük erkek kardeşiyle birlikte büyüdü. Annesi ev hanımı, babası Heinrich (Heinz) Laschet ise Alsdorf'taki Anna maden ocağında Teknisyenmiş. Daha sonra baba Pedagoji eğitimi almış ve bir İlkokulda öğretmen olarak çalışmış.

Hukuk ve Siyaset Bilimleri okumuş aynı zamanda serbest gazetecilik yapmış

Laschet’ in ataları, ailesi Belçika’ da Almanların yaşadığı Wallonia'dan geliyor. Laschet 1981 yılında , Münih ve Bonn'da hukuk ve siyaset bilimi okumuş. Kiliseye yakın farklı Sivil Toplum Kuruluşlarında gönüllü olarak çalışan Laschet, 1987'den 1988'e kadar 95.5 Charivari radyosunda gazetecilik stajını tamamladıktan sonra 1994 yılına kadar Bavyera televizyon ve radyo kurumunda serbest gazeteci olarak da çalışmış. Daha sonra ise o zamanki Alman Federal Meclisi Başkanı Rita Süssmuth'un bilimsel danışmanlığını yapıyor. 1991'den 1994'e kadar Kirchen Zeitung ( Kilise Gazetesi) Aachen'in genel yayın yönetmenliğini yaptı.

Bir papazın taciz olayının örtbas edilmesini haberiyle engellemiş

Cinsel şiddetten bir papaz aleyhindeki davayı haber yaptığı ve bir papazdan bahsettiği için Papazların bu suçunun örtbas edilmesini engellediği için  Din adamları tarafından ağır eleştirilere maruz kaldı ve azarlandı.

1995 ve 1999 yılları arasında da yine Katolik Einhard yayınevinin yayın direktörlüğünü yaptı. Laschet görüldüğü üzere nihayetinde muhafazakar bir politikacı. 200 5 yılında Eyalet Uyum bakanlığı döneminden dolayı Göçmenleri, Türkiye kökenlileri ve onların sorunlarını tanıyor. Şu an Eyalet hükümetinin uyum bakanlığında Serap Güler Müsteşar, eski Gazeteci WDR sunucusu Aslı Sevindim de bölüm şefi olarak görev yapıyorlar.

26 Eylül’ de Almanya’ da genel seçim var

Bu yıl Almanya’ da seçim yılı bir  çok eyalette seçimler yapılacak genel seçim ise 26 Eylül’ de. CDU başkanlığıyla Laschet şansölye adaylığı konusunda elini güçlendirdi.

Bavyera Başbakanı Markus Söder aday olmazsa büyük bir ihtimalle Laschet Başbakan adayı olacaktır ve kazanma şansı ise hiçte az değil. Küçük kardeş partinin başkanı olarak Söder' in göreve gelme ihtimali çok az, ancak anketlerde Laschet'in çok ilerisinde. Sonuçta, sorulanların yüzde 54'ü Söderin şansölyeliğine sıcak bakıyorlar.

 Yani Laschet’ in yükü ağır. Hayal kırıklığına uğramış März hayranlarını seçim döneminde dahil etmesi ve parçalanmış CDU' yu, aynı zamanda hırslı Bavyera'yı da savunması gerekiyor.

Sosyal Demokratlar ise maalesef kamuoyu araştırmalarında iyi görünmüyor ve büyük koalisyonlara sıcak bakmıyorlar.

Önümüzdeki dönemde Berlin’ de CDU-Yeşiller koalisyonu gündeme gelebilir

Almanya’ da yükselen parti şu an Birlik 90 ve Yeşiller. Cem Özdemir’ in dışişleri bakanı olabileceği olası bir CDU-Yeşiller Koalisyonuna da hazır olmak gerekiyor. Milletvekili sayısı Hükümet kurmaya yetmezse bu koalisyona FDP’de ( Hür Demokrat Parti) girebilir. Laschet şansölye olursa Türkiye konusunda Merkel’ in politikasını izleyecektir.

 Bazı Türk gazetelerinde Türk dostu, Türk Armin gibi başlıklar görüyoruz . Bunun için beklemek lazım.

Evet sıcakkanlı bir politikacı ama CDU parti programından sapamaz, tabanına ters bir siyasi çizgi izleyemez.

Bugün (eski) Türkiye’ nin bile Avrupa Birliğine alınmamasında eski Başbakan Helmut Kohl’ ün rolünü, dışlayıcı tutumunu unutmayalım.

İşte Merkel, Laschet bunlar hepsi Kohl’ ün öğrencileri. Yaşlanan ve az çocuk yapan, nüfusu devamlı gerileyen Almanlar göçmen iş gücüne acilen ihtiyaç duymaktadırlar, o Türk kökenlilere duyulan ‘’ sevgi’’ bundan kaynaklanıyor olamaz mı?.

 Şimdi artık tüm gözler Laschet üzerinde olacak. Almanya Pandemi nedeniyle zor günler yaşıyor. Salı günüde Merkel yine bu konuyu eyalet başbakanlarıyla konuşacak.

Önlemlerin daha da sertleştirilmesi ve uzatılması düşünülüyor. Çünkü vaka sayısı 25 bin, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1200 ile 1400 arasında. Bunlar inanılmaz yüksek rakamlar, fazla ölümler.

Taz Gazetesindeki bir röportajda  Laschet’ in CDU genel başkanlığını kazanmasıyla ilgili Berlin Yeşiller partisi Eyalet şefi Nina Stahr  : "CDU ve Laschet demokrasiye saldıran aşırı sağa açıkça tavır koyarsa, yoksullukla mücadelede, gelir dağılımında açılan makasa karşı verilen mücadelemize, sosyal politikalarımıza destek verirlerse 26 Eylül’ den sonra CDU ile bir Koalisyon düşünebiliriz. Ama önce bizim oylarımızı daha da artırmamız lazım’’ dedi.

Armin Laschet ile 2005’ te eyalet uyum Bakanı iken çalıştığım şehre Ahlen belediyesi olarak düzenlediğimiz bir etkinliği misafir olarak geldiğinde şefimin ricasıyla refakat etmiş, bir de yine aynı yıl Solingen’ de Uyum Kongresinde bizim Belediyenin bilgi masasına geldiğinde tanışma fırsatım olmuş kendisi bizimle, iş arkadaşlarımla hatıra fotoğrafı da çektirmişti.

Daha çok zaman var ama dileğimiz olası bir Laschet başbakanlığı döneminde buradaki göçmenlere, Türk kökenlilere ayrımcılık, saldırılar azalır, insanlarımız rahat ederler ve demokrasisi güçlü, kutuplaşması son bulmuş, demokratik bir Türkiye ile de iyi ilişkiler kurulur, ticaret gelişir, vizeler kalkar, ortak sosyal ve kültürel projeler hayata geçirilir, kardeş şehirlerin sayıları artar.

Toplam 7980 defa okunmuştur.

Mehmet Tanlı diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.