Merdan Yanardağ
Merdan Yanardağ - Türkiye savaşın eşiğinde mi?

Türkiye savaşın eşiğinde mi?

AKP Hükümeti ve Tayyip Erdoğan, Suriyede izlediği politikanın yüz kızartıcı şekilde çöküşü, İran ile ilişkilerinin neredeyse onarılamayacak ölçüde bozulması, Rusya ile dalaşmaya kalkmanın ardından Moskovanın uyguladığı sert tecrit politikası sonucu bölgedeki oyunun bütünüyle dışında kalması nedeniyle zor günler yaşıyor. Erdoğan ve AKP, kendilerini iktidarda tutan en önemli etkenlerden biri olan jeopolitik zeminleri hızla kaybediyor.

Bu nedenle Erdoğan-AKP yönetiminin yeniden oyuna dönmek, dolayısıyla iktidarının sürekliliğini sağlamak için bir çılgınlık yapabileceği belirtiliyor. Bu çılgınlık, Suriyeye korsan bir askeri müdahalede bulunarak ABD ve NATOyu bir oldu bitti karşısında bırakmak olarak özetlenebilir. Yani Erdoğan yönetimi, tıpkı Rusya uçağının düşürülmesi provokasyonunda olduğu gibi, Rusya ile ABD ve NATOyu karşı karşıya getirerek yeniden bölgede etkin bir rol kapmak isteyebilir.

Hafta başında ABC Gazetesinin Moskova temsilcisi Mahir Esenin çok önemli bir haber-analizini yayınladık. Esenin Kremline yakın ve güvenilir kaynaklara dayanarak bildirdiğine göre, Rusya bütün hesaplarını Erdoğan yönetiminin Suriye müdahalesine (özellikle Cerablus bölgesine) göre yapıyor. Rusya yetkilileri, böyle bir olay halinde tepkilerinin çok sert ve sonuç alıcı olacağını belirtiyorlar. Tırnak içine aldığım deyimler Rus üst düzey yöneticilerine ait. Daha da önemlisi, Rusya kendi kamuoyunu olası bir Türkiye savaşı için hazırlıyor. Yani Rusya, bütün hesaplarını Türkiye ile savaşabileceği varsayımına göre yapıyor.

Şimdi şu tabloya bakar mısınız; Erdoğan-AKP iktidarı, kendi iktidar hesapları ve dinci ideolojik amaçları uğruna Türkiyeyi Rusya ve Suriye ile yıkıcı savaşın eşiğine getirdi. Bu savaşa İranın da seyirci kalmayacağı açık. Nitekim İranın, Türkiye Suriyeye müdahale ederse duruma seyirci kalmayacağına ilişkin istihbarat belgeleri ortaya çıktı. Bu önemli bir uyarıdır.

Türkiye tam anlamıyla çok yönlü bir felaketin eşiğinde.

Peki neden?

Yanıtı çok basit; AKP ve Erdoğan, kendi iktidarlarını sürdürmek, Türkiyenin gerici dönüşümünü tamamlamak, laik cumhuriyetin yerine dinci faşizan bir rejim, bir diktatörlük kurmak için ülkeyi ateşe atmaya hazırlanıyor. Bu amaçla Türkiyeyi bölgemizde kanlı ve yıllarca sürecek yıkıcı bir mezhep savaşına sokmanın bile hesabını yapıyor.

Erdoğan, Suudi Arabistan ve Katar gibi Ortaçağ artığı, kadını köleleştiren, modern değerleri kâfirlik sayan, demokratik hak ve özgürlüklerin hiçbirini tanımayan ilkel yönetimlerle birlikte hareket ediyor. ABD ve Batılı emperyalistlerin ikiyüzlü siyasetleri nedeniyle ayakta kalan bu çağdışı yönetimlerle mezhepçi bir ortaklık içinde.

Gerçekte ABD, İsrail ve Batılı ortaklarının çıkarları için Suriyede Beşar Esadın liderliğindeki Baas rejimini devirmeye kalkan AKP Hükümeti, yüzde 90nın yabancı olduğu belirtilen ruh hastası cihatçı katilleri destekledi. Böylece Cumhuriyet Türkiyesi, silahlı kurumları da içinde olmak üzere, kendi varlık gerekçesini oluşturan bütün değerlerine ve ilkelerine ihanet etti.

Çünkü, Ortadoğuda ABD ve İsraile direnen, Filistinin kurtuluşu için yürütülen mücadeleyi kararlı şekilde desteklemeyi sürdüren tek Arap ülkesi konumundaki Suriyeye yönelik bu saldırı; küresel gericiliğin ve emperyalizmin insanlığa karşı işlediği en büyük suçlardan biridir.

Suriye, Arap aydınlanmasının en önemli havzasıdır. Arap-İslam dünyasındaki laik ve halkçı rejime sahip tek devlettir.

Erdoğan yönetiminin Suriyeye askeri müdahalesi - Rusyanın alacağı tutumdan bağımsız olarak- bir bölge savaşını, mezhepçi bir boğazlaşmayı da ateşleyebilir. Zaten hem Suriye ve Yemen iç savaşı hem de Arabistanın iç politik gerilimleri bir mezhep çatışması şeklinde gelişiyor. Türkiyenin Suriyeye yönelik bir askeri müdahalesi, bölgedeki dengeleri köklü şekilde değiştireceği için İranın ve Lübnan Hizbullahının tavırsız kalacağını beklemek saflık olur.

Çok önemli bir son not; ABD ve Batı olası bir savaşta Türkiyenin yanında olmayacaktır. Böyle bir savaşı kaldıracak ve yürütecek güçleri olmadığı gibi, Rusya, Çin ve İranın karşı cephede yer alacağıerken bir kapışma emperyalist-kapitalist Batı için bir yıkıma dönüşebilir.

Sonuş olarak, Erdoğan ve takımı yine dünyayı yanlış okumakta ve Türkiyeyi ateşe atmaya hazırlanmaktadır.

Toplam 1789 defa okunmuştur.

Merdan Yanardağ diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.