Aşure’nin Tarihi ve Hazırlanışı: Muharrem Ayı’nın Özel Tatlısı
Aşure’nin Tarihi ve Hazırlanışı: Muharrem Ay... Muharrem ayının onuncu günü, Anadolu’nun zengin mutfak kültürünün simgesi aşure yapılıyor. Bu geleneksel tatlı, buğday, baklagiller ve kuru meyvelerle hazırlanarak, birlik ve beraberliği simgeliyor. Aşure, hem tatlı hem de kültürel bir miras olarak sofralarda yerini alıyor.
Aşure Tarifi
Aşure, Anadolu mutfağının en özel tatlılarından biridir ve Muharrem ayının onuncu gününde yapılan bu tatlı, pek çok malzemenin bir araya gelmesiyle hazırlanır. Aşurenin geleneksel tariflerinde yer alan malzemeler, tatlıya zengin bir lezzet katarken, son yıllarda süt eklenmesi aşurenin rengini daha açık ve çekici hale getirdiği gözlemlenmiştir.
Malzemeler (15 Kase İçin)
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 su bardağı haşlanmış fasulye
- 150 gram kuru kayısı
- 150 gram kuru incir
- 150 gram kuru üzüm
- 1 su bardağından biraz az fındık
- 2 litre su (buğdayı pişirmek için)
- 4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
- 1 tatlı kaşığı karanfil
- 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
- 1,5 su bardağı sıcak süt
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 fiske tuz
- 1 fiske karabiber
Yapılışı
1. Nohut ve Fasulyeyi Haşlayın: Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
2. Buğdayı Hazırlayın: Buğdayı iyice yıkayın ve tencereye alın. Üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatın, sonra çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayıp suyunu süzün. Üzerine 2 litre su ekleyip 50 dakika kadar kaynatın. (İsterseniz buğdayı akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, 15 dakika kaynatmak yeterli olacaktır.)
3. Kuru Meyveleri Hazırlayın: Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın. Doğradığınız meyveleri ve kuru üzümleri geniş bir kaseye alıp üzerine sıcak su ekleyip bekletin. Sıcak su eklemeye devam edin.
4. Aşureyi Pişirin: Yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinci, pişmiş nohut ve fasulyeyi ekleyin. Küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümleri de ekleyip 15 dakika kadar kaynatın.
5. Karanfil Suyunu Hazırlayın: Küçük bir cezvede karanfili ve suyu ekleyip 10 dakika kadar kaynatın. Karanfil suyunu süzün.
6. Son Dokunuşlar: Karanfil suyunu, fındığı, sıcak sütü, şekeri, tuzu ve karabiberi aşureye ekleyip 15-20 dakika daha kaynatın.
7. Servis: Aşureyi tek tek cam kaselere bölüştürün. Soğumaya başladıktan sonra üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
"Aşure’nin Tarihi ve Hazırlanışı: Muharrem Ayı’nın Özel Tatlısı" haberi, 08 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yemek Tarifi kategorisi altında bulunan Aşure’nin Tarihi ve Hazırlanışı: Muharrem Ayı’nın Özel Tatlısı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aşure’nin Tarihi ve Hazırlanışı: Muharrem Ayı’nın Özel Tatlısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yemek Tarifi konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.