Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca açıkladı: Mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayacağını öngörü

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca açıkladı: Mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayacağını öngörü

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca a... "Şu an vaka sayılarında artış olsa da yakın gelecekte düşüşler görülebilecektir"

Omicron varyantının Türkiye'de de görülmesinin ardından günlük vaka sayıları 100 binin üzerine çıktı. Art arda gelen rekor vaka artışlarının ardından yeni kısıtlamaların gündeme gelip gelmeyeceği tartışılırken Bilim Kurulu bugün kritik bir toplantı daha gerçekleştirdi. Artan vakalar, Omicron, yüz yüze eğitim ve yerli aşının da ele alındığı toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarda bulundu. Açıklamada, "Mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayacağı öngörümüz devam etmektedir" denildi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu video konferans yöntemiyle toplandı. Aşılama ve Koronavirüs'le mücadele ve yeni mutasyon Omicron'un da ele alındığı toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamada, "İstanbul’da günlük vaka sayıları 40 bine ulaşmışken son iki haftada 20 binin altına inmiş durumdadır. Omicron varyantının ilk yaygınlaştığı şehirlerimizden biri de Eskişehir olmuştu. Eskişehir’de vaka sayıları son iki haftada üçte bir oranında azalmıştır. Diğer illerimizde şu an vaka sayılarında artış olsa da yakın gelecekte benzer düşüşler görülebilecektir." ifadeleri kullandı.

Koronavirüs Bilim Kurulu basın açıklaması şöyle:

1. Artan vakaların Omicron varyantı kaynaklı olduğu teyit edilmiştir. Ülkemizdeki hemen hemen tüm vakaların Omicron kaynaklı olduğu yapılan örnekleme gen sekanslaması ile belirlenmiştir. Omicron varyantının ilk ve en hızlı yayıldığı ilimiz İstanbul olmuştu. İstanbul’da günlük vaka sayıları 40 bine ulaşmışken son iki haftada 20 binin altına inmiş durumdadır. Omicron varyantının ilk yaygınlaştığı şehirlerimizden biri de Eskişehir olmuştu. Eskişehir’de vaka sayıları son iki haftada 3’te 1 oranında azalmıştır. Diğer illerimizde şu an vaka sayılarında artış olsa da yakın gelecekte benzer düşüşler görülebilecektir.

2. Güçlü sağlık altyapımızın sınırsız bir kapasite olmadığını daha önce de ifade etmiştik. Geldiğimiz noktada hastane doluluk oranlarımız bazı illerimizde zorlayıcı seviyelere ulaşsa da ülke genelinde servis yatakları doluluk oranı %57,8, yoğun bakım yatak doluluk oranı %68,7 ve solunum cihazı doluluk oranı %31’dir. Mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayacağı öngörümüz devam etmektedir.

3. Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımı gelecek hafta itibariyle başlayacaktır. 65 yaş üzeri vatandaşlarımızda ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızda erken dönemde Molnupiravir ilacının kullanımı temin edilecektir.

4. Yerli aşımız Turkovac’ın yeni serilerinin sevkiyatı şehir hastanelerimize başlamıştır. Yerli aşımızın yan etki değerlendirmesi yakından izlenmektedir. Bugüne kadar rapor edilmiş ağır bir yan etkisi olmamıştır. Yerli aşımızın etkili ve güvenli olduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Her bir vatandaşımız tereddüt etmeden “kendi aşımız kendi gücümüz” Turkovac’ı güvenle olabilirler.

5. Yapılan tüm analizlerde salgının en çok etkilediği kişiler 65 yaş üzeri vatandaşlarımızdır. Geldiğimiz noktada en çok korumamız gereken 65 yaş üzeri büyüklerimizdir. Korumanın en değerli adımlarından biri hatırlatma dozu aşılarının yapılmasıdır. Büyüklerimizi korumalı, hatırlatma dozlarını ihmal etmemeliyiz. Büyüklerimizi korumanın bir yolu da gençlerin aşılarının tam olması esasıdır. Aşılar bizi hastalıktan ve hastalığın etkilerinden korur. Maske ise uygun şekilde kullanıldığında hastalığın bulaşmasını engeller. Maske kullanımına özen göstermeli, aşılarımızı ihmal etmemeliyiz.

Saygılarımla,
Dr. Fahrettin Koca
T.C. Sağlık Bakanı

 

"Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca açıkladı: Mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayac." haberi, 02 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 03 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca açıkladı: Mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayac.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca açıkladı: Mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayac.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  2. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  3. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  4. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  5. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  6. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  7. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  8. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  9. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  10. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  11. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  12. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  13. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  14. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  15. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  16. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  17. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  18. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  19. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  20. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
Sağlık Haberleri