Bitkisel ilaçlara ve zayıflama ürünlerine dikkat!

Bitkisel ilaçlara ve zayıflama ürünlerine dikkat!

Bitkisel ilaçlara ve zayıflama ürünlerine di... Kronik böbrek hastalığının sıklığında yıllar içinde artış söz konusudur ve bu hastalığa neden olan faktörler içinde yüksek kan basıncı ve şeker hastalığı...

Bilinçsiz ve uzun süreli ilaç kullanımının böbreklere zarar verdiği bildirildi.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, yaptığı açıklamada, toplumda zannedildiğinden daha sık görülen ve ileri aşamaya gelinceye kadar herhangi bir belirti vermeyen kronik böbrek hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Şu anda 50 bin civarında diyaliz ihtiyacı olan, yaklaşık 15 bin civarında ise böbrek nakli bekleyen hasta bulunduğunu anımsatan Yıldız, “Kronik böbrek hastalığının sıklığında yıllar içinde artış söz konusudur ve bu hastalığa neden olan faktörler içinde yüksek kan basıncı ve şeker hastalığı iyi bilinenleridir. Bunun yanında daha az bilinen ancak böbrek hastalığına neden olan diğer birçok faktörün de önemli rolü vardır” diye konuştu.

Yıldız, bilinçsiz uzun vadeli kullanılan ağrı kesicilerin de böbrekleri olumsuz etkilediğini vurguladı. Bu durumun özellikle yaşlıları ve damar sertliği olan kişileri etkilediğini aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

“Çok yaygın olarak kullanılan ağrı kesiciler genç, sağlıklı insanlarda nadiren sorun yaratırken, özellikle yaşlı, damar sertliği olan veya erken evrede böbrek hastalığı olan kişilerde böbrek fonksiyonlarında ani gelişen bozukluklara neden olmaktadır. Romatizma ilacı sınıfındaki bu ağrı kesicilerin özellikle migren gibi kronik ağrısı olan hastalarda uzun süreli kullanımı, böbrek fonksiyonlarının kalıcı kaybına ve sonuçta kronik diyaliz ihtiyacına neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle yaşlı ve böbrek hastalığı olan kişilerin ağrı kesici ihtiyacı olduğunda böbreklere daha az zararlı ilaçlar kullanmalıdır.”

Yıldız, böbrekleri korumak için gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak gerektiğini ifade etti.

Yaşlı hastalarda kullanılan antibiyotikler, anjiyo ve diğer radyoloji incelemelerinde kullanılan damardan verilen kontrast maddelerin de böbreklere zarar olduğunu belirten Yıldız, “Sonuç olarak bilinçsiz ilaç kullanımı böbrekleri öldürüyor” ifadesini kullandı.

Bitkisel ilaçlar ve zayıflama ürünlerinin etkisi

Yıldız, kolonoskopi hazırlığında kullanılan bağırsak temizleyicilerin de böbreklere zarar verdiğini söyledi.

Özellikle yaşlı ve böbrek fonksiyonlarında azalma olan hastalarda bağırsak temizliğinin Hint yağı ya da fazla zarar vermeyen maddelerle yapılmasının önemine değinen Yıldız, bazı bitkisel ürünlerin de organlara zarar verebildiğini dile getirdi.

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların birçoğunun bitkisel kökenli olduğunu ve ciddi yan etkileri bulunduğunu aktaran Yıldız, şunları anlattı:

“Aynı şekilde dış ortamda, ormandan toplanan mantarlara bağlı ölümcül karaciğer ve böbrek hastalıkları ile maalesef yılda bir kaç kez karşılaşmaktayız. Bazı zayıflama ürünleri, eklem ağrılarını azaltan Çin çayları içinde böbrek için çok zararlı olduğu ifade edilen bir madde mevcuttur. Bu tür çayların ve bu maddeyi içeren bitkisel ilaçların tüketilmesi ile uzun dönemde diyalize gerek duyan kronik böbrek yetersizliğinin, hatta idrar yollarında kanser geliştiği iyi bilinmektedir. Bu nedenle çok fazla bilinmeyen zayıflama çayları gibi bitkisel ürünlerden uzak durulması gerekiyor.”

Yıldız, diğer hastalıklara bağlı ilaç kullanımının da doktor kontrolünde böbrekler düşünülerek uygulanması gerektiğini kaydetti.

"Bitkisel ilaçlara ve zayıflama ürünlerine dikkat!" haberi, 05 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Bitkisel ilaçlara ve zayıflama ürünlerine dikkat! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bitkisel ilaçlara ve zayıflama ürünlerine dikkat! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:31 Macron Avrupa'ya çağrıda bulundu: 'ABD’nin tebaası olmadığını göstermeli'
  2. 18:24 Zelenski, ABD'ye Teşekkür Etti ve Putin'e Karşı Birlik Çağrısı Yaptı
  3. 18:23 Altın Fiyatlarında Dev Düşüş ? Uzmanlar O Tarih İçin Uyarıda Bulundu!
  4. 18:20 İngiltere'den Düzensiz Göçmenler için Ruanda Planı: Yeni Anlaşma Hakları Güvence Altına Alıyor
  5. 18:16 A Milli Takımımızın UEFA Uluslar Ligi Heyecanı Başlıyor: İlk Maçlar Belli Oldu!
  6. 18:10 Isua Kayaları: Dünya'nın Manyetik Geçmişine Işık Tutuyor
  7. 18:05 O Futbolcunun Galatasaray'daki Sonu Geldi: Okan Buruk, Yıldız Futbolcuyu Kadro Dışı Bıraktı!
  8. 17:59 Galatasaray Süper Lig'de Zafer Peşinde: Üst Üste Kazanma Rekoruna Koşuyor!
  9. 17:58 Ekonomist Demirtaş: Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Hatalı!
  10. 17:55 Beyaz Eşya Sektörü: İç Pazarda Artış, İhracatta Düşüş
  11. 17:30 ACER Raporu: Avrupa'da LNG Talebi Artıyor
  12. 17:23 Sağlıklı ve Lezzetli: Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi!
  13. 17:18 Nijerya'daki Hapishane Tahrip Oldu: Kaçaklar Yakalanıyor, Halk Uyarılıyor
  14. 17:09 Almanya'da Pandemi Döneminde Sağlık Harcamaları Yüzde 20 Arttı
  15. 17:05 Macron: Avrupa'nın Güçlenme Mücadelesi Geride Kalıyor, Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya
  16. 17:00 İstanbul'da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor
  17. 16:56 Meta'nın WhatsApp İle İlgili İddiaları: İsrail'in Hedef Belirleme Sisteminde Rolü mü Var?
  18. 16:52 Gazze'de Son 24 Saatte İsrail Saldırılarında 43 Filistinli Hayatını Kaybetti
  19. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  20. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
Sağlık Haberleri