Evde taş gibi yoğurt mayalamak isteyenler bu yöntemi kesinlikle deneyin! İşte püf noktaları ile yoğurt mayalam
Evde taş gibi yoğurt mayalamak isteyenler bu... Evde doğal yoğurt yapmak, sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza katkı sağlarken aynı zamanda ferahlatıcı ve lezzetli bir tecrübe sunar. Sizde taş gibi yoğurt yapmanın sırrını öğrenmek için kesinlikle haberimize göz atmalısınız. İşte püf noktaları ile yoğurt mayalama
Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte düşen sıcaklıklarla birlikte hastalıklarda baş göstermeye başladı. Okullarda da çocuklar arasında hastalık bulaşma devam ediyor. Hal böyle olunca uzman doktorlar hastalıklara yakalanmamak ve en önemlisi bağışıklığı kuvvetli tutmak için ev yapımı yoğurtların önemine dikkat çekiyor.
Çocuklar kadar yetişkinlerin de favorisi olan yoğurt, sağlık açısından sayısız faydası olduğu için bir süper gıda olarak kabul ediliyor. Yoğurt besin açısından zengindir. İnanılmaz bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca B kompleks vitaminleri, fosfor, potasyum ve magnezyum içerir. Metabolizmayı geliştirir ve tokluk hissi sağlar. Sütün bakteriyel fermantasyonundan yapılmış, ona yararlı özellikler sağlayan tam da bu işlemdir. Yoğurt yapımında Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi probiyotikler kullanılır. Sütü fermente ederler ve sütteki laktozu laktik aside dönüştürürler. Bu şekilde üretilen laktik asit, sütte bulunan proteinleri pıhtılaştırarak süte koyu bir doku ve ekşi bir tat verir.
TAŞ GİBİ YOĞURT NASIL YAPILIR?
Tencereyi ocağın üzerine alın. Orta ateşte tahta kaşık yardımıyla sütü havalandırarak kaynatmaya başlayın. Bu şekilde havalandırarak 6-8 dakika kadar kaynattın. Fokurmaya başlayıp süt yükseldiğinde ocağın altını en kısığa alın ve 10 dakika daha kaynatın. Ardından ocaktan alın ve oda sıcaklığında ılımaya bırakın. Bu aşama yoğurdu mayalamaktaki en önemli aşama. Çünkü doğru ısıyı yakalayamazsanız yoğurdunuzu mayalamanız zor olacaktır. Eğer termometreniz var ise 42-45 dereceyi gördüğünüzde hemen mayanızı ilave edin. Ancak termometreniz yoksa serçe parmağınızı sütün kenarına hafifçe daldırın. Parmağınızı yakmayan bir ısı hissediyorsanız ne tamamen soğuk ne de tamamen sıcaksa mayalanma vakti gelmiş demektir. Maya miktarını da 1 litre süte 1 yemek kaşığı dolusu (tepeleme yemek kaşığı) maya olarak düşünebilirsiniz. Mayanızı bir kabın içine koyun ve bir miktar süt ilave ederek güzelce karıştırın. Ardından bu karışımı sütün içerisine ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Özellikle demir döküm tencerelerin ya da emaye tencerelerin içerisinde mayalanan yoğurtlar da daha uzun süre dayanacaktır, aklınızda bulunsun. Bunun yanında yoğurt mayalarken kullandığınız mayanın taze, ekşimemiş ve yoğun kıvamlı bir maya olmasına da dikkat edin.
Ev yapımı yoğurt yaparken en büyük yanlış yoğurt tenceresinin kapağını kapatmak. Bunun nedenini de hemen açıklayalım. Buharlaşan su damlacıkları yeniden yoğurdun içine düşeceği için yoğurdunuz ya hiç tutmaz yada sulu bir kıvam alabilir. Bu yüzden mayayı kattıktan sonra tencerenizin kapağını kapatmayınız. Tencereniz üzerini makarna süzgeci yada bir elek ile kapatıp temiz bir beze sarmalayın. Hiç kıpırdatmadan yoğurdunuzun mayalanmasına izin verin. Mayalana yoğurdu hemen tüketmeyin iyice kıvam alıp tutması için ağzı açık bir şekilde buzdolabında 1 gün bekletin. İşte taş gibi yoğurdunuz hazır.
"Evde taş gibi yoğurt mayalamak isteyenler bu yöntemi kesinlikle deneyin! İşte püf noktaları ile yo." haberi, 09 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. Yemek Tarifi kategorisi altında bulunan Evde taş gibi yoğurt mayalamak isteyenler bu yöntemi kesinlikle deneyin! İşte püf noktaları ile yo.. haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Evde taş gibi yoğurt mayalamak isteyenler bu yöntemi kesinlikle deneyin! İşte püf noktaları ile yo.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yemek Tarifi konusunda 25 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.