Hamilelik Beyni Küçültüp Güçlendiriyor: Yeni Araştırma Şaşırtıyor!

Hamilelik Beyni Küçültüp Güçlendiriyor: Yeni Araştırma Şaşırtıyor!

Hamilelik Beyni Küçültüp Güçlendiriyor: Yeni... Hamilelik süresince yapılan MRI taramaları, beynin gri maddesinin küçülürken beyaz maddesinin güçlendiğini ortaya koydu. Araştırmalar, bu değişikliklerin hamilelik hormonlarıyla ilişkili olduğunu ve doğumdan sonra da devam ettiğini gösteriyor.

Bir kadının yaşamında fiziksel etkileri bilinen en özel dönemlerden biri hamilelik. Hekimler ve pek çok akademisyen bu süreçte kadının vücudunda gelişen dinamikleri, kalp ve damar sağlığındaki farklılıkları, sindirim ve boşaltım sistemine anne karnındaki bebeğin yaptığı fiziksel baskıyı onlarca kere çalıştı, söyledi ve aktardı. Ancak nörolojik olarak yapılan hiçbir çalışma bugüne dek kafalardaki sorulara yanıt olmadı.

Beynin hamilelik sürecinde değişip değişmediğine ilişkin soru işaretleri ise yapılan yeni araştırmayla cevaplanıyor. Araştırma, doğum sonrası depresyon gibi sorunların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir. Çalışmanın denek insanı ise bir sinirbilimci.

​​​​​​ÖNCESİ, SONRASI VE SÜREÇ

Bundan 4 yıl önce, sinirbilimci Liz Chrastil, tüm hamileliğini bir araştırma projesine dönüştürdü. Kocasıyla birlikte tüp bebek yöntemini kullanarak bir aile kurmaya karar verdiklerinde Chrastil, gebeliğe eşlik eden coşkulu hormonlarının beyninin yapısını nasıl değiştirebileceğini görmek için hamilelikten önce, hamilelik süresince ve sonrasında beyninin taranması için gönüllü denek insan oldu. Bu düşüncesini, o sırada Chrastil'in de çalıştığı Amerika Birleşik Devletleri'nin Santa Barbara kentindeki California Üniversitesi'nde çalışan arkadaşı sinirbilimci Emily Jacobs'a götürdü ve ikili araştırmayı yapmaya karar verdi.

HAMİLELİK BOYUNCA BEYNİ İZLENEN İLK KADIN 

Jacobs ile birlikte çalışan araştırmacılar, bir kadının adet döngüsü sırasında beynini daha önceki çalışmalarda taramışlardı. Farklı üniversitelerde yapılan emekler ise hamilelikten önce ve sonra beyni incelemişlerdi. Ancak hiç kimse bir kadının beynini gebeliğin 40 haftası süresince bilimsel yöntemlerle izlememişti.

Bu süre içinde neler olduğunu öğrenmek, uzmanların doğum sonrası depresyon, epilepsi ve migren gibi bazen hamilelikle birlikte ortaya çıkan durumları önlemelerine yardımcı olabilir.

Yeni yapılan bir araştırma, hamilelik süresince beynin yapısında meydana gelen çarpıcı değişiklikleri ortaya koydu. Denek, hamile kalmadan üç hafta önce başlayan ve hamilelik süresince iki haftada bir yapılan MRI taramaları, doğumdan sonraki iki yıl boyunca toplamda 26 kez tekrarlandı. Bulgular, beyin hacminde önemli değişiklikler yaşandığını gösterdi.

Hamilelik süresince, deneğin serebral korteksindeki (beyin kabuğu) gri madde miktarının azaldığı ve korteksin inceldiği görüldü. Ancak, beyin beyaz maddesi (beyin hücreleri arasındaki bilgi ileten bağlantılar) güçlendi. Bu durum, hamilelik hormonlarının, özellikle östrojenin artışıyla eş zamanlı olarak yaşandı ve doğumdan sonraki iki yıl boyunca devam etti.

Bu değişiklikler, hamilelik sırasında beynin beyaz madde liflerinin sinyalleri daha verimli ilettiğini ve bu değişimin doğumdan sonra hızla ortadan kalktığını gösteriyor. Araştırma, bu değişimlerin anne ile bebek arasında bir bağ kurma sürecinde etkili olabileceğine işaret ediyor.

İLK BULGULAR VE ARAŞTIRMANIN GELECEĞİ

Araştırma, hamilelik sırasında beynin geçirdiği dramatik değişimlerin ilk belgelenmiş örneği oldu ve erişkin beyninin yaşam süresince kapsamlı bir yeniden şekillenme yaşadığını gösterdi. Bulgular, aralık ayında bioRxiv web sitesinde yayınlandı.

Henüz beynin bu değişikliklerinin neden oluştuğu tam olarak bilinmiyor. Ancak hayvan deneylerine dayanarak, bu değişimlerin anne ve bebeği arasında bir bağ kurulmasında etkili olduğu düşünülüyor. Araştırma, ilk olarak sadece bir kadını takip etti ancak yüzlerce kadının beynini taramayı hedefleyen büyük ve uluslararası bir projeye de zemin hazırladı.

Liz Chrastil, tüp bebek yöntemiyle hamile kalmadan önce ve hamilelik süresince yapılan taramaları şu şekilde değerlendirdi: "Bu çok uzun bir yolculuk oldu." Araştırmada, gri madde hacminde ergenlik dönemindeki azalmayla neredeyse aynı derecede bir azalma olduğu tespit edildi. Hamileliğin tuhaf etkileriyle ilgili bu bulgular, beynin küçülüp güçlenmesine dair önemli ipuçları sunuyor.

"Hamilelik Beyni Küçültüp Güçlendiriyor: Yeni Araştırma Şaşırtıyor!" haberi, 19 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Hamilelik Beyni Küçültüp Güçlendiriyor: Yeni Araştırma Şaşırtıyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hamilelik Beyni Küçültüp Güçlendiriyor: Yeni Araştırma Şaşırtıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 20 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Sozcu

Ayla Karadere Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:14 İddia| Öğretmen atamasında mülakat sonuçları açıklanıp, geri çekildi
  2. 00:08 Bankamatik Kartınıza 15.000 TL Doğrudan Yatacak!
  3. 00:04 Şenol Güneş'ten sert tepki! Oyuncularına söylediği sözler gündem oldu
  4. 00:02 Kira Tespitinde Yapay Zeka Dönemi! Hukukta Çığır Açan Karar!
  5. 00:00 Otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Otomobil devlerine parça üretiyordu: Sektörde liderdi!
  6. 23:47 Burak Yılmaz: "Hakemin canı sağ olsun. Bugün bize hata yaptı ama yarın başkasına yapmasın"
  7. 23:43 Adli Tıp Kurumu raporu tamamlandı! İşte Narin Güran'ın ölüm nedeni
  8. 23:15 Eskişehir'de Yemek Borusu Genişleyen Yavru Kediden Tavuk Sesi Çıkıyor
  9. 23:10 Almanya'daki yangında hayatını kaybeden Emine ve Umut Can Çoban'ın cenaze namazı kılındı
  10. 23:07 Bahçeli'den gazeteci'nin narin sorusuna sert tepki: ''Sapık ve yanlış sorular''
  11. 23:04 Şenol Güneş'ten öz eleştiri geldi: "Bu sonuçlar ne bana ne de takıma yakışmaz"
  12. 23:03 Türkiye’de Teröre Ağır Darbe! Bakan Yerlikaya Rakamları Tek Tek Açıkladı
  13. 23:01 Evde leziz tepsi mantısı yapmanın sırrı: Tepsi mantısı tarifi ve püf noktaları!
  14. 22:59 Büyük MEB skandalı! Mülakat sonuçları yayınlandıktan sonra birden kaldırdılar!
  15. 22:54 Rus basınından flaş iddia: ''Türk bankaları çekiliyor''
  16. 22:52 İzmirliler yazdan kalma bir günün keyfini çıkaracak! 20 Eylül 2024 İzmir hava tahminleri
  17. 22:52 İstanbul 20 Eylül Cuma günü hava durumu: Gök gürültülü sağanak yağışlar olacak!
  18. 22:52 Ankara’da sonbahar rüzgarları: Yarın hava nasıl? İşte 20 Eylül 2024 Ankara hava tahminleri
  19. 22:48 Bölgedeki Tansiyon Artıyor: İsrail, Hizbullah Mevzilerini Yerle Bir Etti!
  20. 22:48 CHP'den adaylık açıklaması: "Cumhurbaşkanı Adayımız Zamanla Belirlenecek"
Sağlık Haberleri