İşte koronavirüsün erkekler üzerindeki yeni etkisi
İşte koronavirüsün erkekler üzerindeki yeni ... Mersin Üniversitesi'nden Profesör Dr. Selahattin Çayan'ın İngiliz Daily Star gazetesine konu olan çalışmasına göre, erkekler koronavirüsten daha fazla etkileniyor.
Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle dünya genelinde ölü sayısı 1 milyonu aşarken, Mersin Üniversitesi tarafından yapılan ve İngiliz Daily Star gazetesine konu olan bir araştırmaya göre Covid-19, erkeklerin yarısından fazlasında cinsiyet hormonu olan testosteron seviyelerinin azalmasına neden oluyor.
Mersin Üniversitesi’nden Profesör Dr. Selahattin Çayan'ın İngiliz Daily Star gazetesine konu olan çalışmasına göre, erkekler koronavirüsten daha fazla etkileniyor. Araştırmada virüsün erkek cinsiyet hormonu olan testosterona saldırdığı belirtildi. NTV'nin aktardığına göre çalışmada, hastaneye yatan erkek hastaların testosteron düzeylerinin yaklaşık yüzde 30 düştüğü gözlemlendi. Uzmanlar bu durumun hastaların cinsel dürtülerini azalttığını ve ciddi şekilde hastalanma risklerini artırdığını açıkladı.
"COVİD-19'UN ŞİDDETİ ARTTIKÇA TESTOSTERON DÜŞÜYOR"
Araştırmanın başyazarı Profesör Selahattin Çayan, "Çalışmamızda Covid-19'un şiddeti arttıkça ortalama testosteron seviyesi düştü. Testosteron, solunum organlarının bağışıklık sistemi ile ilişkilidir ve düşük testosteron seviyeleri solunum yolu enfeksiyonu riskini artırabilir" ifadesini kullandı. Türk araştırmacılar, Covid-19 için pozitif test edilen ve hastanede yatan erkeklerin yüzde 51’inin vücutlarının yeterli testosteron üretmediği bir durum olan hipogonadizm geliştirdiğini keşfetti. Hastaların testesteron seviyelerinin enfeksiyondan sonra ortalama yüzde 30 oranında azaldığı ortaya konuldu. Bununla birlikte bilim insanları, katılımcıların üçte ikisinin cinsel isteğinde azalma olduğunu ifade etti. Hormon seviyelerindeki düşmenin asemptomatik hastaları da etkileyebileceğini belirtildi.
"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİSİZ HALE GETİRİYOR"
Uzmanların ifade ettiğine göre testosteron, cinsel organların gelişiminde ve kas büyümesinde anahtar rol olmasının yanı sıra, viral enfeksiyonlarla mücadele de dahil olmak üzere bağışıklık tepkilerini düzenlemeye yardımcı oluyor. Mersin Üniversitesi’nden bilim adamları, ağır hastalık ile düşük testosteron seviyeleri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu belirterek, Covid-19'un, bağışıklık sistemlerini etkisiz hale getirerek erkekleri daha kötü semptomlara karşı daha savunmasız durumda bıraktığını açıkladı.
232 HASTA İNCELENDİ
The Aging Male dergisinde yayımlanan çalışmada, koronavirüs testi pozitif çıkan 232 erkek hasta inceledi. Katılımcılar, yoğun bakım hastaları, asemptomatik hastalar ve standart hastane bakımına ihtiyaç duyanlar olmak üzere 3 gruba ayrıldı.
"TESTESTERON TEDAVİSİ COVİD-19'U İYİLEŞTİRMENİN ÖTESİNDE DE FAYDALAR SAĞLAYABİLİR"
Profesör Çayan, yoğun bakımdaki hastalarda testosteron seviyesinin en düşük düzeyde olduğunu vurgulayarak, "Ortalama toplam testosteron seviyesi, yoğun bakım grubunda asemptomatik gruba ve standar bakım gruplarına oranla önemli ölçüde düşüktü. Düşük testosteron aynı zamanda enfeksiyona bağlı hastaneye yatış ve yoğun bakım hastalarında erkeklerde tüm nedenlere bağlı ölümler ile ilişkilidir, bu nedenle testosteron tedavisi Covid-19 için sonuçları iyileştirmenin ötesinde faydalar da sağlayabilir" açıklamasını yaptı. Önceki çalışmalarda ise düşük testosteron seviyelerini gripten ölme riskinin yanı sıra iltihaplanma, kalp hastalığı ve yüksek tansiyonla ilişkilendirmişti.
"İşte koronavirüsün erkekler üzerindeki yeni etkisi" haberi, 29 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 29 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan İşte koronavirüsün erkekler üzerindeki yeni etkisi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte koronavirüsün erkekler üzerindeki yeni etkisi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.