Mevsim Geçişlerinde Kendinizi Halsiz Hissediyorsanız: Bu İçecekleri Deneyin!

Mevsim Geçişlerinde Kendinizi Halsiz Hissediyorsanız: Bu İçecekleri Deneyin!

Mevsim Geçişlerinde Kendinizi Halsiz Hissedi... Mevsimlerin değişimiyle birlikte doğada olduğu gibi, insan vücudunda da değişimler yaşanır. Artan güneş ışığı ve ısınan hava baharın gelişini müjdelerken, Dr. Meriç Zeydan, bu mevsim geçişinde "bahar yorgunluğu" olarak bilinen bir durumun ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Bahar Yorgunluğu Kapınızda mı? Dr. Meriç Zeydan'dan Kurtulma Önerileri

Yaz geldi, mevsim değişti, doğa canlandı... Peki ya siz? Bahar aylarında çoğumuz yorgunluk, halsizlik, isteksizlik ve baş ağrısı gibi şikayetlerden muzdarip oluyoruz. Tıbbi bir sebep yoksa, bu can sıkıcı durum "bahar yorgunluğu" olabilir.

Peki, bahar yorgunluğundan nasıl kurtulabiliriz? İç hastalıkları uzmanı Dr. Meriç Zeydan, bu konuda bize yol gösteriyor:

Vücudumuzun yeni şartlara uyum sağlamaya çalıştığı bahar mevsiminde, gece-gündüz süreleri ve hava sıcaklığındaki değişimler bazı fiziksel ve psikolojik değişikliklere yol açabiliyor. Bunlara "bahar yorgunluğu" diyoruz.

doktor-meric-zeydan-yorumlar.jpg
Dr. Meriç Zeydan

BAHAR YORGUNLUĞUNA NE İYİ GELİR?

UYKU DÜZENİ

Dr. Meriç Zeydan, "Sadece bedenimizin değil zihnimizin de dinlendiği en önemli zaman dilimi olan uyku, genel sağlığımız için önemli bir gereksinim olarak biliniyor. Uykusuzluk ve düzensiz uyku kendinizi bitkin hissetmenize yol açarken düzenli uyku saatleri ise gün içerisinde daha dinç hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle yatma ve kalma saatlerinizi düzenleyerek geceleri 6-8 saat uyumaya çalışın" dedi.

BESLENME DÜZENİ

Dr. Meriç Zeydan, "Güne başlarken Akdeniz tipi olarak da adlandırılan ve yumurta, zeytin, beyaz peynir, domates, bol yeşillik ve salatalık gibi gıdalardan oluşan kahvaltınızı dikkatsizlik etmeyin. Doğal yollardan C vitamini almaya özen gösterin. Bunun yanı sıra gün içerisinde susamayı beklemeden en az 2 buçuk ila 3 litre su tüketin, kafein tüketiminizi ise sınırlandırın" ifadelerini kullandı.

GEVŞEME HAREKETLERİ

Dr. Meriç Zeydan, "Kış aylarında kısmen hareketsiz kalan vücudunuza esneklik kazandırmak için yoga ve pilates en ideal tercihler arasında geliyor. Bunun için özellikle sabah güneşinden faydalanarak yapacağınız esneme ve gevşeme hareketleri vücudunuzun güne zinde başlamasını sağlarken aynı zamanda kışın yoksun kaldığınız D vitamini almanıza da yardımcı olacaktır" açıklamasında bulunmuş oldu.

AÇIK HAVA

Dr. Meriç Zeydan, "Egzersiz yapmanın belki en keyifli yollarından biri de açık havada bahçe ve tamirat gibi işlerle uğraşmak. Yapılan bazı araştırmalar bahçede ortalama bir saat çalışmanın 5-6 kilometre yol yürümeye eşdeğer olduğuna işaret ediyor. Açık havada yapılan bu tarz işler, vücuda esneklik ve direnç kazandırırken aynı zamanda gerginlik ve kaygıyı azaltarak psikolojik olarak da bireye yarar sağlıyor" dedi.

YÜRÜYÜŞ

Dr. Meriç Zeydan, "Kendi kendinize yapabileceğiniz en yararlı aktivitelerden biri yürüyüş. Bu nedenle vücudunuzun kaybettiği tempoyu yeniden kazanmak için kış aylarında soğuk ve yağışlı havalar sebebiyle ara verilen yürüyüşlere yeniden başlamanın tam zamanı diyebiliriz. Haftanın en az 5 günü, orta ve hızlı tempo ile ortalama 45 dakika yapılacak yürüyüşler, hem kalp-damar sağlığınızı koruyacak hem kan şekerinizi dengede tutmanızı sağlayacak hem de yaza fit girmenize yardım edecektir. Ancak tempolu yürüyüşe başlamadan önce herhangi bir sakatlık problemi yaşamamak için 5 dakikalık ısınma ve hafif esneme-germe egzersizleri yapmaya da özen gösterin" ifadesinde bulunmuş oldu.

ŞEHİRDEN UZAKLAŞIN

Dr. Meriç Zeydan, "Bahar yorgunluğu, yoğun çalışma temposu ile birleştiğinde iyice çekilmez bir hal alıyor. Bu durumu aşmanın yollarından biri de kısa bir tatile çıkmak veya kamp yapmak. Bunun için hafta sonuna özel aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte 2 günlük bir tatil planlayın fakat bu tatile iş götürmeyin. Bu süre zarfında ise yalnız miskin bir şekilde yatmak yerine, gittiğiniz yerde görülecek ne var ise yürüyerek ya da bisiklet kiralayarak keşfetmeye çalışın. Bu şekilde hem kendinizi daha dinç hissedecek hem de kalp-damar sağlığınıza yarar sağlamış olacaksınız" açıklamasında bulunmuş oldu.

 

"Mevsim Geçişlerinde Kendinizi Halsiz Hissediyorsanız: Bu İçecekleri Deneyin!" haberi, 03 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Mevsim Geçişlerinde Kendinizi Halsiz Hissediyorsanız: Bu İçecekleri Deneyin! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mevsim Geçişlerinde Kendinizi Halsiz Hissediyorsanız: Bu İçecekleri Deneyin! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:42 Montella Portekiz'e kolay bir zafer armağan etti
  2. 00:40 Nissan, Çin'de bulunan otomobil fabrikasını kapatma kararı verdi
  3. 00:28 Zelenski Dünya'ya çağrıda bulundu: "Rus saldırılarını durdurun! Ölü sayımız artıyor"
  4. 00:28 Türk gıda devi iflas etti!
  5. 00:16 Fatih Terim'in Çıkışı: Yerden Yere Vurdu, Ardından Destek Çağrısı Yaptı!
  6. 00:06 Haziran Sonuna Kadar Süren Fırsatı Kaçırmayın! O Markadan Yeni Araç Alacaklar İçin Dev Kampanya!
  7. 23:49 Annesi ve eşi içerideyken evi ateşe verdi: 1'i ağır 2 yaralı var!
  8. 23:47 Öldüresiye dövüp kaçmışlardı: 4 şüpheli yakalanmış oldu
  9. 22:59 Nwakaeme, 3.5 Milyon Euro Talep Etmişti, Şimdi İse Ne Kadar Kazanacak?
  10. 22:59 Emeklilerin Yoğun Olduğu Kent: Neredeyse Her Dört Kişiden Biri Emekli!
  11. 22:53 Ayakkabı Devi Halka Arz Ediyor: Dağıtılacak Lot Miktarı Açıklandı!
  12. 22:37 Sıfır ve İkinci El Araç Fiyatları O Tarihte Düşecek! Araba Almayı Düşünenlere Müjde!
  13. 22:37 Cristiano Ronaldo Tehlikeyi Ucuz Atlattı: Televizyona Yansımayan Olayın Detayları Ortaya Çıktı!
  14. 22:10 Özgür Özel: "İktidar 22 Yıldır Atatürk’ün ‘Milletin Efendisi’ Dediği Köylünün Anasını Ağlattı!"
  15. 21:50 Montella, Türkiye'nin 3-0 Mağlup Olduğu Portekiz Maçı Sonrası Arda Güler Hakkında Konuştu!
  16. 21:43 A Milli Takım'da 8 Futbolcu Aynı İlimizden! Başkentler Geride Kaldı: İlginç Harita!
  17. 19:49 İzmir Konak'ta iki kadın cinayeti işlendi
  18. 19:18 Türkiye'nin Gıda Sektöründe Devi İflas Etti: Şubeler Kapatılıyor, Binlerce Kişi İşsiz Kalacak!
  19. 19:09 E-Devlet Üzerinden Akrabalarınızı Silebileceğiniz İddiasına Resmi Açıklama Geldi!
  20. 19:09 Akaryakıtta Büyük Zam Kapıda: 3 Gün Sonra 5 Liralık Artış Geliyor!
Sağlık Haberleri