Midye sevenler dikkat: El titremesi zehirlenme belirtisi

Midye sevenler dikkat: El titremesi zehirlen... Son günlerde artan midye zehirlenmesi haberlerinin ardından Gıda Mühendisleri'nden uyarı geldi. İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, merdiven altı üretilen yerlerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Sevilen sokak lezzetlerden midye, denizden toplanıp tüketime hazır hale gelene kadar oldukça zahmetli yolculuklardan geçiyor. Dolmasından tavasına, çorbasından pilavına farklı şekillerde sunulan midyenin sağlıksız ve kirli denizlerden toplanması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Gıda Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, son günlerde sosyal medyada midye zehirlenmesi vakalarının paylaşıldığını belirterek, sevilen sokak lezzetinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlattı "Son günlerde sosyal medyada sıkça midye zehirlenmeleri vakaları görmekteyiz. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar var. Çünkü midye sevilen bir kabuklu deniz mahsulü. Midye, suyu süzerek plaktonik organizmalarla beslendiği için yetiştiği yer çok önemli. Gıda zehirlenmesine yol açabilirler. Bunun önüne geçebilmek için suyun kalitesi kadar hijyenik şartlarda çok önemli. Hijyenik koşullarda üretilmesi, hazırlanması ve tüketilmesi gerekiyor. Bununla birlikte sıcaklık önemli, taşınması, depolanması ve sunumuna dikkat etmeliyiz. Bunlara dikkat ettiğimiz sürece, midye tüketebiliriz."

El titremesi zehirlenme belirtisi!

Midyenin fazla tüketiminden kaçınmak gerektiğini belirten Toprak, şöyle devam etti: "Çünkü sünger görevi gördüğü için bünyesinde ağır metal fazlaca bulunabilir. Ve ağır metal zehirlenmesine de sebebiyet verebilir. Bu nedenle çok fazla tüketiminin önüne geçmek gerekir. Gıda zehirlenmesinin klasik belirtileri karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ateştir. Fakat bununla birlikte midye zehirlenmelerinde el titremeleri gibi nörolojik belirtiler görebiliriz dedi. Merdiven altı üretime dikkat çeken Toprak, Bununla birlikte bakanlık üretim iznine sahip, uzman gıda mühendisleri, su ürünleri mühendisleri ve veteriner hekimlerin istihdam edildiği, sağlıklı ve güvenilir midyelerin üretildiği çiftliklerin ve bunları işleyen tesislerin de sayısı artmaya başlamıştır. Bu durum yüksek protein ve düşük kolesterol içeriğiyle oldukça besleyici olan midyenin kötü ürün algısının önüne geçilmesine ve son tüketiciye tarafından güvenle tüketilmesine fayda sağlayacaktır"

"Onaylı yerlerden ürün alın"

Balçova'da tanınmış midye işletmesinin sahiplerinden Serkan Alak, şunları söyledi: "Birinci kural, midyeyi her yerde yemeyeceksiniz. İkinci kural, güvenilir yerlerde yiyeceksiniz. Üçüncü kural ise Tarım ve Orman Bakanlığı'nca onay verilen yerlerden tüketeceksiniz. Bizim çiftliğimiz, fabrikamız ve şubelerimiz mevcut. Çocuklarımızın yemeyeceği hiçbir ürünü satmıyoruz. İl ve ilçe tarım müdürlükleri, ürünleri sürekli denetliyor. Mühendisimiz, ilgili müdürlüklerle diyalog içinde. Bu nedenle onay belgesi bulunmayan yerlerden ürün alınmamasını öneriyorum. Midyeyi bildiğiniz yerlerden alın dedi."

Belgesiz midye toplayanlara 50 bin lira ceza

Öte yandan belgesiz 'Kum Midyesi' topladıkları için cezalandırıldıklarını dile getiren 29 yaşındaki Fırat Eğin, günlük kazancının yaklaşık 250 TL olduğunu belirtti. Eğin, "Midyeleri toptancıya veriyorum. O da restoranlara. İşimizin zorluğu çok. Sabah erkenden soğuk denize giriyoruz. Kum midyesi diğerleri gibi değil. Diplerde yaşar. Temiz yerlerden topluyoruz. Kilosunu 20 ila 40 TL arasında satıyoruz. Ancak belgesiz olduğu gerekçesiyle 3 bin ila 50 bin TL arasında ceza kesiliyor" şeklinde konuştu. Kendisine bugün kadar 13 kez izinsiz midye topladığı için ceza kesildiğini anlatan Mehmet Çaçan ise "Biz emekçiyiz. Çalışıp ekmeğimizi kazandığımız için gurur duymaları gerekirken para cezası kesiyorlar" dedi.

"Midye sevenler dikkat: El titremesi zehirlenme belirtisi" haberi, 11 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 11 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Midye sevenler dikkat: El titremesi zehirlenme belirtisi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Midye sevenler dikkat: El titremesi zehirlenme belirtisi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:13 GKN Kargo iflas bayrağını çekti: Futbol kulüplerine sponsor oluyordu!
  2. 03:10 Lexus, Türkiye'de yeni modeli LBX'i tanıtımını yayınladı
  3. 02:58 En uzun menzile sahip elektrikli otomobiller listesi açıklandı!
  4. 02:56 Uygun fiyatlı lüks elektrikli otomobil mi almak istiyorsunuz? Starlight EV modeli tam size göre!
  5. 02:53 2024 Cupra Leon özellikleri ve fiyatı açıklandı!
  6. 02:51 Farklı markaların ikiz kardeşi modeller gündemde
  7. 02:49 Citroën elektrikli araç modelleri ve özellikleri açıklandı
  8. 02:29 Dört burç bu hafta talihli
  9. 02:27 Beş senedir beklenen özellik sonunda geliyor!
  10. 02:25 ChatGPT'ye rakip olacak sohbet botu iOS'a geldi: AppStore üstünden indirilebilir!
  11. 02:23 Avrupa Birliği’nde şirketlerin yüzde sekizi yapay zekadan yararlanıyor!
  12. 02:21 Dışı çıtır çıtır, içi sulu sulu: Kalem böreğini unutturan lezzet!
  13. 02:20 BMW Modellerindeki 'i' takısını kaldıracağını açıkladı
  14. 02:19 Uzmanlar ortaya çıkardı: İmzanız tüm karakterinizi ele veriyor!
  15. 02:18 Lucid Motors'un Yeni Modeli Çığır Açıyor!
  16. 02:18 Canan Karatay’dan acil uyarı: Gerçeği sağlık sahtesi zehir! Rengi ve kokusuna dikkat
  17. 02:16 Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor! Tüm tahminler dudak uçuklatıyor
  18. 02:13 Hamas: Düşman Refah operasyonunu gerçekleştirirse müzakereler durdurulur!
  19. 02:10 CHP lideri Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 10 bin liralık hediye
  20. 01:45 İran'dan İngiliz bakanın da dahil olduğu yaptırım listesi gündemde
Sağlık Haberleri