Salgın döneminde uyku sorunları arttı

Salgın döneminde uyku sorunları arttı

Salgın döneminde uyku sorunları arttı Uyku kalitesinin bozulması bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor

Koronavirüs salgınıyla birlikte uyku kalitesinin önemi artarken Prof. Dr. Hakan Kaynak'tan uyarılar geldi. Prof. Dr. Kaynak, "Uyku kalitesinin bozulmasından öncelikle bağışıklık sistemimiz etkilenir ve enfeksiyonlara maruz kalma riskimiz artar" dedi.

Koronavirüs salgınında uyku kalitesinin önemi her zamankinden daha fazla artarken sağlıklı uyku, bağışıklık sisteminin temel destekleyicileri arasında yer alıyor. Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre salgın döneminde yaşanan sağlık sorunları, kayıplar, iş ve sosyal hayattaki yeni düzenlemeler; uyku kalitesini de bozdu. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kaynak, ortalama erişkin uyku süresinin 7-8 saat olduğunu anımsatarak "Uykunun süresinin azalması ve kalitesinin bozulması sonrasında öncelikle bağışıklık sistemimiz etkilenir ve enfeksiyonlara maruz kalma riskimiz artar" dedi.

"BEYAZ IŞIĞA DİKKAT"

"Uykularımız, maalesef hayatımızın diğer alanlarında olduğu gibi, salgından çok olumsuz etkilendi." diyen Prof. Dr. Kaynak, pandeminin uyku düzenleri üzerine etkisine ilişkin olarak şöyle konuştu: "Bu dönemde çoğunlukla evlere kapanıp, evden çalışmak zorunda kaldık. Bu nedenle hareketliliğimizi kaybettik. Güneş ışığı yerine bilgisayar, telefon ve tabletlerin ışığına maruz kaldık. Hayatımızda var olan aktivitelerin ortadan kalkması ile uyumak için bolca zamana sahip olduk. Sabah güneş ışığı, uyanmamızı ve güne adapte olmamızı sağlar. Akşam da havanın kararması ile birlikte melatonin salgılanmaya başlar, melatonin uyku saatinin geldiğini uyku merkezlerine bildirir ve uykunun başlamasını sağlayan faktörlerden birini oluşturur. Beyaz ışık ise melatoninin salgılanmasını bloke eder ve uyku saati geldi sinyalinin oluşmasını engeller. Bizler de salgın sırasında genellikle beyaz ışıkla yakın temasta olduğumuz için, akşamları giderek daha geç uyumaya başladık. Geç yatınca geç kalkmaya başladık. Geç uyanıp, güne geç başladığımız günlerde ruh halimiz daha depresif olur ve aktifleşmede zorluk yaşarız."

"UYKUSUZLUK, KİLO ALDIRIR"

Uykunun süresinin azalması ve kalitesinin bozulmasının bağışıklık sistemini etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Kaynak, uyku kalitesinin bozulmasıyla enfeksiyonlara maruz kalma şansının da arttığını ifade etti. Prof. Dr. Kaynak, "Uykunun kalitesinin bozulması, özellikle de derin yavaş uyku dediğimiz uyku döneminin azalması yağ metabolizmasının bozulmasına ve vücutta yağlanmanın artmasına sebep olur." şeklinde konuştu. Uyku bozuklukları başlığı altında tanımlanmış 100'e yakın hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Kaynak, "Uyku sorunu olan kişilere diğer sistemik hastalıkları olan hastalara yaklaşıldığı gibi yaklaşılmalıdır." dedi.

"YÜZDE 90'INDA UYKUSUZLUK GÖRÜLÜYOR"

Prof. Dr. Hakan Kaynak, en sık görülen uyku sorunlarının başında 'uykusuzluk' geldiğini anımsatarak şunları söyledi: "İnsanların yüzde 90’ı hayatlarının bir döneminde uykusuzluk yaşamaktadır. Ancak uzun süreli ya da kronik uykusuzluk dediğimiz uykusuzluğu insanların üçte biri yaşamakta ve yine toplumun yüzde 10’u uyumak için ilaç kullanmaktadır. Bazı özel uyku hastalıklarına bakıldığında örneğin huzursuz bacak sendromu toplumda yüzde 3.5 civarında görülmektedir Başka bir sık görülen uyku hastalığı da uyku apne sendromudur ki o da yüzde 4 civarında görülmektedir"

UYKU KALİTESİ NEDİR?

Prof. Dr. Kaynak, uyku kalitesini ise şöyle anlattı: "Normal uykusu olan insanlar, 5-10 dakikada uykuya dalarlar, gece uyanmazlar, uyansalar da hemen tekrar uykuya dalarlar ve sabah dinlenmiş olarak uyanırlar. Eğer böyle bir uykunuz varsa uykunuzun kaliteli olduğu söylenebilir. Çok çabuk uykuya dalıyorsanız, bu durum üstünüzde bir uyku baskısının veya uyku açlığının olduğunu gösterir. Gece sık sık uyanıyor, uyandıktan sonra tekrar uyuyamıyorsanız da bir uyku sorunundan bahsedilebilir. Gece uyuduğunuz halde sabah dinlenmiş, uykunuzu almış olarak kalkamıyorsanız da uykunuzda bir sorun olduğunu düşünmek gerekir. Örneğin uyku apnesi olan hastalar, çok kolay uykuya dalarlar, gece uyanmazlar. Ancak sabah yorgun kalkarlar ve gün boyunca hem yorgun hem de uykuya eğilimlidirler. Ortalama erişkin uyku süresi 7-8 saattir. Bu süre hepimiz için geçerli değildir. Bazılarımız bu sürenin üstünde 10-12 saat uyku ihtiyacına sahipken, bazılarımız için 5-6 saat uyku yeterlidir."

"Salgın döneminde uyku sorunları arttı" haberi, 06 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 06 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Salgın döneminde uyku sorunları arttı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Salgın döneminde uyku sorunları arttı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Sağlık Haberleri