Tabip odalarından normalleşme kararına tepki: Bütün önlemler heba olacak

Tabip odalarından normalleşme kararına tepki: Bütün önlemler heba olacak

Tabip odalarından normalleşme kararına tepki... Türkiye, dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında 8’inci, bulunuyor. Hükümetin ‘normalleşme planıyla’ 11 Mayıs’ta AVM’ler, berberler ve kuaförler

Türkiye, dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında 8’inci,  sırada bulunuyor. Hükümetin ‘normalleşme planıyla’ 11 Mayıs’ta AVM’ler, berberler ve kuaförler açılacak.  Tabip Odaları ise bu kararın henüz çok erken olduğunu görüşünde.

Uzmanlara göre durum hâlâ ciddiyetini korusa da alışveriş merkezleri, kuaförler ve berberler 11 Mayıs'ta açılacak. Tabip odalarına göre normalleşme kararı için henüz çok erken.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, tehlikenin henüz geçmediğini hatırlatıyor ve tüm tedbirlerin titizlikle uygulanmaya devam edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.

Prof. Dr. Obuz, "Alınan önlemleri erken gevşetirsek salgın tekrar yaşanabilir” diyor ve ekliyor:

“Türkiye'nin her şehri aynı oranda etkilenmiyor vakaların daha yoğun olduğu yerler var. En azından şehirlere göre farklı planlamalar yapılabilirdi. Biz de halk sağlığının, epidemiyolojinin ilkelerine uygun davranılmasını istiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün nasıl bir yol izleneceği konusunda önerilerde bulunuyor, bunların dikkate alınması gerekiyor.”

İNSAN YAŞAMI DAHA ÖNEMLİ

Prof. Dr. Obuz’a göre AVM'lerin ve kuaförlerin açılmasını için Haziran ayı beklenebilirdi. Prof. Dr. Obuz, bunu şu sözlerle açıklıyor:

“AVM'lerin açılması iktidarın verdiği bir karar gibi duruyor. Birtakım şeyler halk sağlığının önüne geçiriliyor, oysaki insan yaşamı çok daha önemli. Sokağa çıkma yasakları 3-4 gün boyunca bayramı kapsaması gerekiyor. Ekstra tedbirler alınmalı yoksa alınan bütün önlemler heba olacak."

REHAVETTEN ENDİŞELİYİZ

Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran ise yaklaşan şeker bayramının bulaş riskini artıracağına dikkat çekiyor.

"Bilim Kurulu'nun AVM'lerin açılmasını ben şahsi olarak onayladığını düşünmüyorum” diyen Dr. Duran, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bilim Kurulu'nun AVM'lerin açılmasını ben şahsi olarak onayladığını düşünmüyorum. Hayatın normalleşmesi açısından belli öncelikler var, bu önceliklere göre plan yapılması daha doğru olurdu. Bu dönemde AVM'lerin ilk olarak açılmasını doğru bulmuyoruz. Virüs toplu ortamlara daha hızlı yayılıyor ve bu durumdan endişeliyiz. Süreçte ikinci dalga yaşanabilir, şimdiye kadar verilen mücadelenin de boşa gitmesinden endişeliyiz. Bayramda bir rehavetin oluşması insanların toplu halde birbirleriyle görüşmesi tekrar bir ikinci dalga riskini beraberinde getiriyor.”

1 MİLYON NÜFUSA 2 BİN TEST YAPILDI

Muğla Tabip Odası Başkanı Hakkı Turan da şeker bayramında insanların birbirlerinden olabildiğince uzak olması gerektiğini vurguluyor:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün bu normalleşme sürecinin başlatılması ve uygulanmasıyla ilgili kriterleri var. Şu anda bu kriterlerin hangisine uyduğumuzu Muğla ili olarak da, Türkiye olarak da bilmiyoruz. Çünkü Sağlık Bakanlığı hâlâ verileri bizimle paylaşmıyor. Muğla özelinde şunu söyleyebilirim: 1 milyon nüfusu olan ilde şu ana kadar 2 bin test yapıldı, 150-160 tane pozitif vaka yakalandı. 1 milyon nüfuslu yerde 2 bin test yapıldıysa, ilimizde normalleşme sürecine girmesi konusunda yorum yapmak yetersiz kalıyor. Bu oran binde 15'e denk geliyor. Ancak bizim bu oranı yüzde 60'lara çekmemiz gerekiyor.”

AVM’LERİN AÇILMASI BÜYÜK RİSK

Uşak Tabip Odası Başkanı Adnan Memiş de şu ifadeleri kullanıyor:

“Bu bayramda mutlaka sokağa çıkma yasağı konmalı ki insanlar kurban bayramında rahatça akrabalarını görebilsin. Çok kritik bir dönemdeyiz o yüzden kuralların bozulmaması gerekiyor. Ben AVM’lerin en erken ağustos ayında açılması gerektiğini düşünüyorum. Zaten insanlar sıkıldı bir gevşeme oldu eğer AVM’ler açılırsa mesafelerin korunması imkânsız hale gelir. AVM’ler bu salgının patlaması için tekrar büyük bir risk.”

"Tabip odalarından normalleşme kararına tepki: Bütün önlemler heba olacak" haberi, 07 Mayıs 2020 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Tabip odalarından normalleşme kararına tepki: Bütün önlemler heba olacak haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tabip odalarından normalleşme kararına tepki: Bütün önlemler heba olacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:41 BİSAM açıkladı: Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı 26 bin lira
  2. 11:37 İran liderinden açıklama: En sert yanıtı veririz
  3. 11:31 Dünya devi Türk şirketini gözüne kestirdi, tüm hisseleri satın aldı! O şirket artık onların
  4. 11:28 Metin Cihan: Maalesef, "İsrail ile ticareti kısıtlama" açıklaması gerçeği yansıtmıyor
  5. 11:23 2 milyar TL'lik borcu var: AK Parti'den CHP'ye geçen Sancaktepe Belelediyesi'nin binasına asıldı
  6. 11:19 Western filmlerinin yıldızı Clint Eastwood'dan yeni film geliyor
  7. 10:55 Fatih Altaylı: Uyuşturucu kaçakçılarına vatandaşlık satanların dediğine bak
  8. 10:50 Devlet Bahçeli: Millet nasıl karar verirse saygımız tamdır
  9. 10:45 Seçim sonrası ilk Kabine toplantısı bugün: Gündemde hangi başlıklar var?
  10. 10:39 Batırel'den tepki çeken sözler: Ankara, İstanbul ve İzmir tek bir çivi bile çakmayın
  11. 10:32 AK Parti'de değişim süreci başlıyor
  12. 10:26 Çıkan görüntüler canını sıktı: Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor
  13. 10:21 Mansur Yavaş Ankara’da 25 ilçenin 20’sinde Turgut Altınok’a fark attı
  14. 10:17 Mehmet Tezkan: Istakoz çöküşün simgesi
  15. 09:53 Murat Muratoğlu: Önümüzdeki birkaç yıl Hint fakiri kıvamında bir yaşam bizi bekliyor
  16. 09:47 Dominik Livakovic'i ayrılık kararından vazgeçiren kişi ortaya çıktı
  17. 09:44 Selçuk Bayraktar’dan Hollandalı gazeteciye Kürtçe yanıt: Burası Türkiye
  18. 09:36 Genç kadının anlattıkları ünlü komedyeni şaşırttı: Hoşlandığım çocuğun babası bana yürüdü
  19. 09:31 Carlos Sainz: Daha fazla Avustralya gibi yarışlara ihtiyacımız var
  20. 09:19 Adnan Oktar'ın iki müridi, 'onurumuz zedelendi' dedi tazminat istedi
Sağlık Haberleri