Hasan Güneş
Hasan Güneş - ADALET ÖZGÜRLÜK İLİŞKİSİ

ADALET ÖZGÜRLÜK İLİŞKİSİ

      Adalet haklı ile haksızın ayırt edilmesi, haklı olana hakkının verilmesi, kişinin hak ettiği şeye sahip olabilmesidir. Adalet; her sosyalleşme ortamında gerekli olup toplumsal düzenin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Adaletin olmadığı bir ortamda özgürlükten bahsedilebilir mi? Bu sosyal grupların bazılarını ele alalım. En iyi  örnek okullardaki sınıflardır.

     Adaletin olmadığı sosyal gruplarda eşitlik olmayacağı gibi özgürlükte olamaz. Çünkü özgürlük; bireylerin, inançlarını ve tutkularını eşit ölçüde değerlendirilmesini gerektirir. Çünkü, eşitliğin vurgulandığı adaletin sağlandığı ortamlarda olumlu davranışların görüleceği aşikardır. Örneğin adaletin vurgulandığı sınıflarda sorunlu davranışların daha az görülme olasılığı vardır.

      Diğer taraftan; herhangi bir kurum içinde de aynı bulgular söylenebilir. Bir kurum içinde iş görenlere adil davranıldığında çalışanların iş doyumunu olumlu etkileyebilir. Dolayısıyla iş doyumu iş görenin kendisini daha özgür hissetmesine neden olabilir. Aslında kendini iyi hisseden kişiler özgürlüğü istiyorlar demektir. Çünkü, ancak bireyin kendisini iyi hissetmesi yaşamı doyasıya kucaklaması özgürlüğü istemek anlamına gelir.    

      Yine çok genel anlamda toplum örnek verilebilir. Gerçekten toplusal barışın sağlanması için adalet önemlidir. Eğer toplumsal barış olmaz ise yine toplumsal çözülmenin baş göstermesi kaçınılmazdır.

      Diğer taraftan, toplumsal anlamda adalet yok ise kişilerin özgürleşmesi mümkün değil. Çünkü, adaletin olmadığı yerde kaos,  anarşi vardır. Çünkü bireyselleşme, bağımsızlaşma ve özgürlük çabaları hakkaniyet ortamında gerçekleşebilir. Çünkü hakkaniyet kişilere güven, umut, öz saygı kazandırmaktadır. Hakkaniyet, kişilere kendilerine değer verildiğini o da onların kendilerini iyi hissetmeleri ve dolayısıyla özgürlük çabalarına katkı sunabilir.

Toplam 3739 defa okunmuştur.

Hasan Güneş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.