Apolitizasyon ve Eğitim Sistemi
Apolitizasyon, bazı birey ve grupların, sosyal ve siyasal olaylarla ilgili fikir görüşlerini anlatmadıkları ve bu yönde eylemlere geçmemelerine verilen isim.
Maalesef, 1980 öncesi gençlerle 1980 sonrası gençler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Hem de bu farklar had safhada. Tabii ki bunun belli başlı nedenleri bulunuyor.
Özellikle neoliberal politikalar, bu nedenler arasında başta gelmektedir. Maalesef, neoliberal politikalar toplumsal sorunlara kafa yoracak bireyler istemiyor. Bu anlayışa göre de küresel güçler kültürünü yaydı. Bu kültüre göre insanların ulusal ve toplumsal sorunlarla ilgilenmesi istenmiyor.
Yine, kültürel güçler arasında eğitimin ayrı bir yeri ve önemi var. Bu nedenle, eğitimde neoliberalizm ve apolitizasyonun tartışılması gerekir.
Neoliberal güçlerin hangi politikaları gençleri apolitizyonlaştırıyor. Özellikle medyayı kullandılar. Dallasvari diziler afyon etkisi yaratarak gençleri politikadan uzaklaştırdılar. Yine, hamburger gibi yiyeceklerle gençlerin beslenme alışkanlıklarını değiştirdiler.
Diğer taraftan, doğrudan eğitim politikalarıyla gençleri dayanışma ruhunda uzaklaştın neoliberel güçler, kendilerine karşı mücadele etme anlayışını yok ettiler.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.