Hasan Güneş
Hasan Güneş - Demokrasi yaşanarak öğrenilir

Demokrasi yaşanarak öğrenilir

Demokrasi; toplumu bağlayıcı olarak kararların, o kararlara uyması beklenen ya da zorlanan kişilerin istencini yansıtacak biçimde oluşturulduğu yönetim biçimidir.

Demokrasi eğitimi; demokratik bir toplumda bireyin ilişkisine ağırlık veren bir eğitim tümüdür.

Gerçekten ülkemizde demokrasi eğitimine ne ölçüde önem verilmektedir? Demokrasi eğitimi için neler önerilebilir?

Aslında, demokrasi eğitimini Milli Eğitim Temel Kanununda güvence altın alındığını görüyoruz. Ancak, buna rağmen ülkemizde demokrasi eğitimi yetersizdir. Elbette bu durumun belli başlı nedenleri bulunuyor.

Bu nedenlerden biri eğitim personelinin demokrasiyi özümsememiş ya  da inanmamış olması gelmektedir. Oysa, öğrencilerin demokrasi bilincini kazanması eğitimcilerin tümünün bu yoldaki inancıyla mümkün.

Diğer taraftan, demokrasi bilincinin öğrenciye kazandırılması öğretme-öğrenme sürecinin niteliğine bağlıdır. Bu niteliklerin başında öğretmenin alan ve sınıf yönetimi alanında yeterli olması gelmektedir. Ancak, öğretmen yetiştirme politikalarında olumsuzluklar yaşandığı için  bu hususta sorunlar yaşıyoruz.

Yine, demokrasi yaşanarak öğrenilir. Ancak, okullar buna imkan tanımıyor. Çünkü, kalabalık sınıflar ve dolaylı yollardan demokrasi eğitimini etkileyen öğretim ilke ve yöntemleri yeteri oranda kullanılmamaktadır.

Diğer taraftan, ülke yönetimini doğrudan ve dolaylı yoldan etkileyen politikacılar ve kanaat önderlerinin tutum ve davranışları öğrencilere demokrasi bilincinin kazandırılmamasında etkili olmaktadır.

Toplam 616 defa okunmuştur.

Hasan Güneş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.