Hasan Güneş
Hasan Güneş - Eğitimde dayanışmanın önemi

Eğitimde dayanışmanın önemi

Okul müdürü-öğretmen; öğretmen-öğrenci arasında görülen dayanışma eğitim açısından büyük bir öneme sahiptir.

Okul müdürü-öğretmen arasında görülen güven ve işbirliği örgütsel etkililik açısından önem arz etmektedir. Okul müdürü-öğretmen arasındaki dayanışma, örgütsel amaçların ve bu amaçların belirlenmesine bir gerekçe oluşturabilir. Yine, okulun etkililiği için aynı statüdeki bireylerin işbirliği gerekmektedir.

Diğer taraftan, okul müdürü-öğretmen arasındaki dayanışma  örğüt içi kararların ve politikaların belirlenmesinde etkili olabilir. Yine bu süreç iletişim engellerini engelleyebilir.

Yine, okul müdürü-öğretmen arasındaki kurulan dayanışma öğretmenlerden beklentilerin ne olduğunu sağlayarak okulu etkili kılabilir.

Ancak, maalesef okullarımızda okul yöneticilerinin bir eğitim yönetimi eğitiminden geçirilmemesi bu dayanışmayı olumsuz etkilemektedir.

Öğretmen-öğrenci arasında kurulacak dayanışma da öğretme-öğrenme sürecini olumlu etkileyecektir. Yine böyle bir süreçte öğrenci okul kültürünün belirli öğeleri konusunda bilgi edinerek öğretme –öğrenme sürecinin etkililiği sağlanacaktır.

Öğretmen-öğrenci arasında kurulacak bir dayanışmada öğretmenin sınıf yönetimi konusunda etkili olmasını sağlayabilir.

Ancak, okullarımızda ezber eğitimin ve bazen de otoriter eğitimin hüküm sürmesi öğretmen-öğrenci dayanışmasını olumsuz etkilemektedir. 

Toplam 573 defa okunmuştur.

Hasan Güneş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.