Eğitimde ontolojik güvensizlik
İnsanların güven duygusuna ihtiyaç duydukları ve belirsizlikten korktuklarını idea eden görüşe verilen isimdir. Bu terimin de eğitim açısından önemli sonuçları bulunmaktadır.
Özellikle okul müdürü üst konumlar; okul müdürü-öğretmen ve öğretmen-öğrenci arasında yaşanan ontolojik güvensizliğin tartışılması gerekiyor.
Okul müdürü üst konumdaki eğitim yöneticiler arasında yaşanan güven duygusunun yok olması büyük ölçüde kuralların sık sık değişmesi ve değiştirilen kuralların net ve açık olmaması ile açıklanabilir.
Yine, örgüt içi sorunlara çözüm getirmeyen kararlar da okul müdürlerine karşı güvensizliğe yol açabiliyor. Okul müdürlerinin verdiği kararların, üst yönetimce benimsenmemesi de öğretmenlerin okul yöneticilere güvensizliğe yol açabiliyor.
Okul müdürü-öğretmen arasında görülen çeşitli öğeler öğretmenlerin okul yöneticilerine güvensizlik duygusu geliştirmelerine yol açabiliyor. Özellikle okul müdürlerinin adaletsiz, ayrımcı tutumları öğretmenlerin okul müdürlerine karşı güvensizlik duymalarına neden olmaktadır. Yine, çatışan gruplar arasında yanlı davranması öğretmenlerin okul müdürüne karşı güvensizlik duymalarına yol açmaktadır.
Öğretmen-öğrenci arasındaki güvensizliğe gelince, belli başlı hususlar bulunuyor. Bunlar arasında öğretmenin alan bilgisinin yetersiz olması, öğrencilerin öğretmenlere karşı güvensizlik duymasına neden olmaktadır. Yine, öğretmenlerin sınıf yönetimi konusunda yetersiz olması da güvensizlik nedenlerindendir.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.