Hasan Güneş
Hasan Güneş - Siyasal toplumsallaşma ve Aladağdaki çocuklar

Siyasal toplumsallaşma ve Aladağdaki çocuklar

Siyasal toplumsallaşma, günümüzde çağdaş bir yönetimi biçimi olan demokratik değerlerin bireylere kazandırılmasında bir yöntemdir. Zaten Türkiye Cumhuriyetinin gereği bu nitelikte olmalıdır.

Kuşkusuz, demokratik değerlerin kazandırılmasında medya önemli bir yer tutuyor. Ancak AKP, çoğu kendi güdümünde olan medyayı halkı sorunlarından uzaklaştırmak ve muhafazakâr ideolojisini yaymak için kullanıyor. Gösterimde olan programlar ve çağdaş basının zapturapt altına alınması bu durumun kanıtı olarak değerlendirilmelidir.

Diğer taraftan, AKP özellikle belediyeler kapsamında verilen eğitimle ve örtük programla yetişkin eğitiminde aileleri kendi muhafazakar görüşleri doğrultusunda sosyalleştirmektedir. Bu durum da demokratik değerlerden çok uzaktır.

AKP, demokrasiyle aksi yönde işlev gören neoliberal eğitimle çocuklarımızı sosyalleştirmektedir.

Adana Aladağda Süleymancıların yurdunda yanarak ölen çocuklarımız hakkında elbette çok şey söylenebilir.

Ancak, belirtilmesi gereken en önemli husus yurt açma yetkisi devletin olmalıdır. Çünkü, böyle bir anlayış sosyal devlet olma gereğidir.

Diğer taraftan, Süleymancılar ve AKPn,n benzer kaygıları taşımasıdır. Yani, Süleymancılar denetimden yoksun yurtlarda çocukları laik demokratik değerlerden uzak muhafazakar bir anlayışla sosyalleştirmek istemektedir.

Bu anlamda AKP ve Süleymancıların ortak kaygısı olarak yeni neslin demokratik değerlerden uzak ve muhafazakar anlayışla  sosyallaştirilmesidir.

      

Toplam 566 defa okunmuştur.

Hasan Güneş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.