Dikkatli olun! Bu cümleler depresyonun habercisi

Dikkatli olun! Bu cümleler depresyonun habercisi

Dikkatli olun! Bu cümleler depresyonun haber... Depresyon, günümüzün en yaygın ruhsal hastalıklarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünya genelinde 300 milyondan fazla kişi depresyondan muzdarip. Bu sayı, Türkiye'de ise yaklaşık 3 milyona denk geliyor.

Depresyon sadece üzüntü ve mutsuzluk olarak algılanmamalıdır. Kendini birçok farklı şekilde gösterebilen bir hastalıktır. Yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, uyku problemleri, iştahsızlık veya aşırı yeme, umutsuzluk ve intihar düşünceleri gibi birçok semptom depresyona işaret edebilir.

807524-5-t.jpg

Depresyonun birçok farklı nedeni olabilir. Genetik faktörler, stresli yaşam olayları, travmatik deneyimler, bazı tıbbi hastalıklar ve ilaç kullanımı depresyona yol açabilir.

Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Psikoterapi, antidepresan ilaçlar veya her ikisinin birlikte uygulanması ile depresyondan kurtulmak mümkündür.

1. YAPAMIYORUM

Depresyondaki kişiler dişlerini fırçalamak gibi rutinleri yapmakta güçlük çekebilirler, hatta çoğu zaman yataktan bile çıkamazlar. Birçok depresyonlu kişi 'yapamam' kelimesini çok kullanır. ''Kendimi daha iyi hissedemiyorum, işimi bitiremiyorum, yataktan kalkamıyorum, işlerin iyiye gitmesini sağlayamıyorum.'' gibi cümleler kurabilirler.

2. HEPSİ BENİM SUÇUM

Eylemlerinizin veya yapmış olabileceğiniz hataların sorumluluğunu almak iyi bir ruh sağlığının işaretidir. Ancak bu her durumda kendinizi suçlamak yani bunun devamlı hale gelmesi depresyonda olduğunuzu gösterebilir. Profesör psikolog doktor Deborah Serani'ye göre depresyon, muhakeme ve yargılamanın gerçekleştiği ön lobun işleyişini bozduğundan depresyondaki insanlar hissettikleri mevzusunda suçluluk hissedebilir.

3. İYİYİM

Kötü hissedilen zamanlarda bile karşı tarafı geçiştirmek için ''iyiyim'' denmesi depresyon belirtisi olabilir. Serani bu durumu, şu şekilde açıklıyor: Bazıları akıl hastalığına sahip olmayı başa çıkılamayacak kadar utanç verici bulabilir ve acılarını açığa vurmak yerine yüzlerinde bir gülümsemeyle geçiştirebilir.

4. YORGUNUM

Çoğu insan, günün belli bir noktasında bu duyguyu yaşasa da depresyondaki kişiler kendilerini sürekli bir bitkinlik içinde bulurlar. Serani bu durum için ''Yorgunluk ve ağrı, sinir yolları ile nörokimyasalları etkilediği için depresyonla birlikte daha da zorlayıcı bir hale gelebilir.'' diyor.

5. YALNIZ KALMAK İSTİYORUM

İnsanların, canlanmak için bir dinlenme süresi istemeleri normaldir. Buna karşılık, depresyonlu kişiler zamanlarının tamamını olmasa da çoğunu yalnız geçirirler. Kendilerini izole ederek sevdikleri insanlardan uzaklaşabilirler.Depresyonun nörobiyolojisi, beyin aktivitesini azalttığından depresif bir kişi uyarıcı deneyimlerden uzak durmak isteyebilir; yani karanlık odaları, sessiz ortamları ve ötekilerden uzak olmayı tercih edebilir.

6. KİMSENİN UMURUNDA DEĞİLİM

Depresif insanlar, konu geleceğe dair umut beslemeye geldiğinde çok karamsar olabilirler. Ayrıca depresyondaki kişiler sıklıkla kendilerini o kadar yalnız hissederler ki hem diğer insanların sorunlarını umursamazlar hem de onların sorunlarını kimsenin umursamadığını düşünebilirler.

7. YA HEP YA HİÇ

Depresyondaki insanlar yaşamı siyah beyaz olarak görürler. Yani eğer birisi sıklıkla "her zaman" ve ''asla" ve gibi kelimeleri kullanıyorsa, bu onun depresyonda olduğunun bir göstergesi olabilir.

 

"Dikkatli olun! Bu cümleler depresyonun habercisi" haberi, 18 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Dikkatli olun! Bu cümleler depresyonun habercisi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dikkatli olun! Bu cümleler depresyonun habercisi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  2. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  3. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  4. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  5. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  6. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  7. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  8. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  9. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
  10. 02:17 İphone kullananlar artık web olmadan da erişebilecek: İşte yeni özellik!
  11. 02:15 Erdoğan, saldırıya maruz kalan öğretmene telefon açtı
  12. 02:14 Pastane usulü kurabiye için ihtiyacınız olan 1 bardak!
  13. 02:13 İYİ Parti'nin yeni Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyeleri belirlendi
  14. 02:13 Pastane tadını bulamayan bu tarifi denesin! En güzel un kurabiyesi tarifi
  15. 02:12 Özel'den İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu'na tebrik mesajı geldi
  16. 02:11 İrmik helvasını ipeksi yumuşaklığa ulaştıran sır!
  17. 02:09 Dünyada ilk! Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor!
  18. 02:07 Kişilik testi: İlk gördüğünüz şey stresle nasıl başa çıktığınızı ortaya çıkarıyor!
  19. 02:06 Avustralya’nın eski lideri Morrison’dan ‘kaygı bozukluğu’ itirafı geldi
  20. 02:04 Milyonlarca yıllık mucize 150 dakikada gerçekleşti!
Sağlık Haberleri