Prof. Dr. Sedat Üstündağ: Neye dayanarak aşı karşıtı oluyorsunuz?

Prof. Dr. Sedat Üstündağ: Neye dayanarak aşı karşıtı oluyorsunuz?

Prof. Dr. Sedat Üstündağ: Neye dayanarak aşı... Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Koronavirüs aşısı olmayanlar nedeniyle ölüm ve vaka sayılarının düşmediği belirterek, "Neye dayanarak aşı karşıtı oluyorsunuz, hangi bilimsel çalışmaya dayanarak aşı karşıtı oluyorsunuz?" dedi.

Prof. Dr. Üstündağ, salgınının tüm dünyayı etkilediğini ve milyonlarca insanın ölümüne neden olduğunu anımsattı. Türkiye'nin salgınla mücadelede iki kez geniş kapsamlı kapanmaya gittiğini anlatan Üstündağ, aşının bulunması ve yaygın şekilde yapılmaya başlanmasının faydasının görüldüğünü vurguladı.

"Aşılanmanın yoğun olduğu ülkelerde virüs öldürücülüğü neredeyse sıfıra düştü"

Salgınla mücadelede en etkin silahın aşı olduğuna dikkati çeken Üstündağ, şunları kaydetti: "İlk başlarda Koronavirüs aşısı geliştirilmemişti, hastalıktan kurtulmak için maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak tek çareydi. Aşıların bulunması ve kullanıma girmesiyle beraber aşılanmanın yoğun olduğu ülkelerde Koronavirüs vaka sayılarında büyük azalmalar oldu ve en önemlisi öldürücülüğü neredeyse sıfıra düştü. İnsanlar hasta olabiliyorlar lakin yaşamlarını kaybetmiyorlar.

Ülkemizde de uzun süreden beri bol ve çeşitli aşılar mevcut. Dolayısıyla eğer toplumun yüzde 60-70'ini aşılayabilirsek, Koronavirüs9 hastalığının halk sağlığına ve toplum yaşamına etkisini önemli derecede ortadan kaldırabiliriz."

"20 milyon kişi aşı olmadı"

Üstündağ, Türkiye'de aşılamanın yaygın bir şekilde yapılmasına karşın yaklaşık 20 milyon kişinin aşısını yaptırmadığını dile getirdi. Aşı karşıtlarının Covid-19 hastalığının ne kadar öldürücü olduğunu görmezden geldiğini ifade eden Üstündağ, "Aşılama yapılmayan insanlarımızı bir kenara bırakırsak, erişkin yaş insanlarımız yaklaşık 55 milyon civarında ve bunun 20 milyonu aşı olmuyor, yüzde 40'a yakın bir oranı aşı olmuyor o yüzden de hastalığın ve ölümlerin ortadan kalkması mümkün olmuyor" diye konuştu.

Üstündağ, aşılanmış hastalarda ağır hastalık ve ölüm oranlarının çok düşük olduğunu vurgulayarak, hastaneye yatanların genellikle aşılanmamış, ölenlerin ise hemen hepsinin aşılanmamış kişiler olduğunu anlattı.

"Toplumu düşünsünler"

Prof. Dr. Üstündağ, dünya genelinde artan kronik hastalıklara rağmen ortalama yaşam süresinin son yüz yılda iki katına çıktığını, bu durumun aşı ve antibiyotikler sayesinde olduğuna dikkati çekti.

Hastalıkların önlenmesinde aşıların etkisinin yadsınamaz olduğunu anlatan Üstündağ, şu değerlendirmelerde bulundu: "1900'lü yıllara göre çok daha yaşlıyız, daha fazla diyabetiğiz, hipertansifiz, obeziz lakin yaşam süremiz uzadı. Nasıl oldu bu? Bunda aşıların katkısı çok fazladır. Elbette rastlantısal birtakım yan etkiler olabilir. Aşı yapılan yerde ağrı ve ateş gibi şikayetler gelişebilir. Bunlar olabilir lakin kazanca bakın bir de ortaya çıkan olaylara bakın. Bu kıyaslanabilir ölçüde değildir. Neye dayanarak aşı karşıtı oluyorsunuz, hangi bilimsel çalışmaya dayanarak aşı karşıtı oluyorsunuz? 1900'lü yılların başında 40 yıl olan ortalama ömrün, şimdilerde bu kadar kronik hastalıkların artmasına rağmen artmış olduğunu görmüyor musunuz? Aşı olmayanlar, kendilerini düşünmüyorlarsa toplumu düşünsünler, bir an önce aşılarını olsunlar."

"Prof. Dr. Sedat Üstündağ: Neye dayanarak aşı karşıtı oluyorsunuz?" haberi, 10 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 10 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Sedat Üstündağ: Neye dayanarak aşı karşıtı oluyorsunuz? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Sedat Üstündağ: Neye dayanarak aşı karşıtı oluyorsunuz? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 18 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:33 İmamoğlu’nun Yargı Sürecine AYM Kararı Etkisi: Hâkim Değişikliği ve Adil Yargılanma
  2. 09:27 Bu İşletim Sistemi Kullanan Telefonlarda WhatsApp Desteği Sonlanıyor
  3. 09:24 Zam Pazarlığından Kaçmak İçin Ev Sahiplerinin Yeni Yolu: Yıllık Kiralama
  4. 09:20 Bakan Tekin’in Öğrencisi Olduğu İddiası, Ümit Özdağ’ın Açıklamalarıyla Tartışma Konusu Oldu
  5. 09:16 İsrail ve ABD'den Hamaney'in Ölümü Hakkında Şok İddialar!
  6. 09:12 Lüks Gıda marketi Ekonomik Zorluklar Nedeniyle 120 Çalışanını İşten Çıkardığını Açıkladı
  7. 09:08 Kipi-İpsala köprüsü tanıtıldı: 840 metre uzunluğunda, her iki ülkenin renkleriyle boyanacak!
  8. 09:05 Akaryakıt sektöründen yeni bir indirim müjdesi! 18 Kasım 2024 fiyatları ne kadar?
  9. 09:01 İstanbul Boğazı'nda dümeni kilitlenen tanker, römorkörler tarafından çekildi!
  10. 08:57 Antalya'da "damsız girilmez" kuralı sonrası 141 bin lira ceza!
  11. 08:53 Ajax-Maccabi Tel Aviv maçı sonrası gerginlik: Bakan Achahbar istifa etti!
  12. 08:49 Döviz kurlarındaki dalgalanma sürüyor! Dolar ve Euro ne kadar?
  13. 08:41 Deniz Zeyrek, 6 Yılın Ardından Sözcü'ye Veda Etti
  14. 08:34 Bugün Yağışlar Şiddetini Artırıyor: Meteoroloji Uyardı
  15. 08:30 Cem Küçük: 'Paralel Yemin Eden Teğmenler İhraç Edilmeli
  16. 08:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'deki Yangınla İlgili 'Devlet Nasıl Alamaz?' diye İsyan Etti
  17. 08:21 Kaybolan Ünlü Oyuncu Chanel Maya Banks: "Tacize Uğradım ve Ailemden Kaçtım
  18. 08:14 Çorum’da Şok Olay: Psikolojik Sorunları Olan Kadın, Evini Ateşe Verip İntihar etti
  19. 08:11 Peru Havalimanında Şok Gözaltı! Nesli Tükenme Tehdidi Altındaki Tarantulalar Ele Geçirildi
  20. 08:07 Küresel Finans Merkezine Dönüşen BAE: 1 Trilyon Dolar Barajını Geçti
Sağlık Haberleri