Eğitimde fırsat eşitliği
Demokratik toplumlarda, özellikle hiçbir ayrım yapılmaksızın herkesin gizilgüç ve yeteneklerini en uygun biçimde geliştirmeleri için eğitim hizmetlerinden yararlanma şansına sahip olmaları gerekiyor. Herkese en üst basamağa kadar öğretim sağlanmalıdır. Ancak, ülkemizde okullaşma oranları bir türlü istenen düzeye ulaşamıyor. Eğitim olanakları bakımından bölgeler arası eşitsizlikler görülüyor. Her ne kadar eğitimin toplumsal hareketliliği sağlanacağı söylense de bu konuda sorunlarımızın olduğu açıkça kendini belli eder durumdadır. Öyle ki; parası olan öğrenim görecek duruma gelmiş durumdadır. Okullarda onlarca kalem fotokopi, temizlik vb. adı altında ücret alınıyor. Böyle bir durumda eğitimde fırsat eşitliğinden bahsetmek mümkün mü?
Herkese belirli düzeyde öğrenim hakkının sağlanması, eğitimde fırsat eşitliğinin zorunlu bir gereğidir. Ancak sorunlarımız var. Okul terkleri, devamsızlık had safhaya ulaşmış durumda. Ancak her bireyin kendi yetenek ve potansiyellerini ortaya çıkmasını sağlayan bir öğrenime kavuşturulması, demokratik ve insan yaşamı için önem taşıyor. Oysa ülkemizde okullaşma oranı istenen düzeyde değildir. Yine, üniversitelerde öğretim elemanı, araç ve gereç, derslik ve laboratuvar olanakları yeterli düzeyde değildir. Diğer taraftan, okul sonrası iş bulma kaygısı her bireyin kendi potansiyelini gerçekleştirmesini engelliyor. Yine eğitimde ticarileşme, eğitimden eşit oranda yararlanmasını engelliyor.
Ülkemizde eğitimde fırsat eşitliğinin olmaması, öğrencilerin toplumsallaşmasında sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Buna bağlı olarak öğrencilerin toplumsal gelişmesinde sorunlar görülebilir. Yine, öğrencilerin demokratik değerlerin kazanılmasında sorunlar görülebilir. Diğer taraftan, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmaması öğrencilerin, gelecekte yetişkinlik sorumluluklarını etkili bir biçimde yerine getirmemesi demektir.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.