"Koronavirüste yorgunluk ve nefes darlığı 6 ay devam ediyor"

"Koronavirüste yorgunluk ve nefes darlığı 6 ... Ankara'da Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, yapılan bir çalışmaya dikkat çekerek, bazı açıklamalarda bulundu.

Ankara'da Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, yapılan bir çalışmaya dikkat çekerek, "Koronavirüs enfeksiyonu geçirmiş hastaların yüzde 60'ında 6 ay boyunca yorgunluk ve nefes darlığı gibi semptomların devam ettiğini fark etmişler. Bu da hastanın hala tam olarak iyileşmediği anlamına gelebilir" dedi.

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, kişilerin normalde solunumu etkileyen virüsler ile karşılaştıkları zaman hastalığı geçirip, bir süre sonra iyileştiklerini belirtti. Taşkınoğlu, bu durumda çoğunlukta herhangi bir komplikasyonun kalmadığını söyledi. Koronavirüsten sonra yapılan bir çalışmadan bahseden Dr. Taşkınoğlu, "Koronavirüs enfeksiyonu ciddi ya da ortalama düzeyde geçirmiş hastaların yüzde 60'ında 6 ay boyunca yorgunluk ve nefes darlığı gibi semptomların devam ettiğini fark etmişler. Bu da hastanın hala tam olarak iyileşmediği anlamına gelebilir. 'Hastalığı geçirdi, virüsten kurtuldu; ama virüsün bıraktığı etkilerden kurtulması biraz uzun sürebilir' anlamına geliyor. Nefes darlığı, solunum sıkıntısı, yorgunluğu devam edebilir; hastanın bu bilgi ile hareket etmesi gerekiyor. Kişi bir süre daha bu etkilerle yaşayabileceğinin bilgisi ile hareket etmelidir. Yoğun bakımda yatan hastalarda bunu zaten biliyoruz; ama normal serviste yatırılan hastalarda da bunun devam edebileceği yönünde bilgiler var" diye konuştu.

'DİYABET OLUŞMASI GİBİ BİR RİSK VAR'

Dr. Taşkınoğlu, virüsün tam olarak tanınmadığını hatırlatarak, "Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş; ama daha önce hiç diyabet tanısı konulmamış hastalarda insülün direnci gelişmesi ya da diyabet oluşması gibi bir risk olduğu ve mutlaka takip etmeleri gerektiği söyleniyor. Kişi bu yönde de takiplerini yapmalıdır. 6 aydır tanıdığımız bir enfeksiyonun yıllar içerisinde nasıl etkiler ortaya koyacağını ne yazık ki bilmiyoruz. Bunu biz yıllar içerisinde öğreneceğiz. Enfeksiyonun bize getireceklerini daha önceki enfeksiyonlardan dolayı henüz sadece tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'OBEZİTE RİSK FAKTÖRLERİNİN BAŞINDA'

Dr. Taşkınoğlu, obez bireylerin akciğer kapasitelerinin obez olmayan bireylere göre daha dar ve zor nefes aldıklarına dikkat çekerek, "Bu yüzden akciğeri etkileyen bir virüsten daha çok etkilenmeleri beklenen bir durumdur. Yapılan bir çalışmada obez bireylerde virüse yakalanırlarsa yüzde 85 oranında yoğun bakıma yatma ihtiyacının ortaya çıktığı belirtildi. Yoğun bakıma yatan kişilerin de birçoğunda entübasyona ihtiyaç duyulmuş. Diğer yandan sağlıklı bireylere bakıldığında yüzde 40 oranında olduğu görülmüş. Türkiye'de ise obez bireylerde yüzde 4 civarında yoğun bakıma ve entübasyona ihtiyaç duyuluyor. Ancak Amerika’da yüzde 85 oranında obez bireylerde yoğun bakım ve entübasyon ihtiyacı olduğu fark edilmiş. Bunun büyük çoğunluğu da çok hasta olmayacaklarını ve asemptomatik (belirtisiz) geçireceklerini düşündüğümüz genç bireylerdir. Obez bireyleri daha çok korumamız gerekiyor. Obeziteyi risk faktörlerinin başına koymamız gerekiyor. Obez insanların kendilerini virüsten daha çok korumaları gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

""Koronavirüste yorgunluk ve nefes darlığı 6 ay devam ediyor"" haberi, 17 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 17 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan "Koronavirüste yorgunluk ve nefes darlığı 6 ay devam ediyor" haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "Koronavirüste yorgunluk ve nefes darlığı 6 ay devam ediyor" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 13 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:02 Hatayspor, Özhan Pulat İle Yeniden Canlandı: Ligde Tutunma Umutları Artıyor!
  2. 18:58 Everest Zirvesinde Rekorlar Kırıldı: Rita ve Kenton'un Zaferi!
  3. 18:11 İşte tam ölçülü irmikpare tarifi!
  4. 18:09 Çiçek reçeli yapmanın püf noktası buymuş!
  5. 18:08 Dışı çıtır içi yumuşak: Sıcak sıcak gidiyor tepsi çıkmadan dibi görünüyor!
  6. 18:06 Kalp kırıklığını onarmanın yolları: Hayatınızın aşkını' nasıl unutursunuz?
  7. 18:04 Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda'yı İnceleyecek: Rekabet Kanunu İhlali Şüphesi
  8. 18:03 Bilinen en sağlıklı peynir: Kalsiyum ve protein deposu!
  9. 18:01 Keneler, bu kan grubuna sahip insanlara bayılıyormuş
  10. 18:00 Tırnak makaslarındaki bu delik bakın aslında ne işe yarıyormuş!
  11. 17:58 Demliğin içine bir tutam eklemek yeterli: Çay böyle daha lezzetli oluyor!
  12. 17:57 Kozmetik markaları kıskandı: Hem kozmetik hem sağlık!
  13. 17:55 Farkı bulun: Detaylara meraklı bir gözünüz var mı?
  14. 17:54 İmamoğlu, Kartal Belediye Başkanı Yüksel'i Ziyaret Etti: İlçe İşbirliği Gündemde
  15. 17:53 39 Yıllık ustadan lezzet patlaması yaşatacak kasap köfte tarifi
  16. 17:51 Tiktok’un böyle bir faydası olduğu bilinmiyordu: Uçuş korkunuzu azaltmak için 6 yöntem!
  17. 17:51 Microsoft, Fransa'ya Yapay Zeka ve Bulut Bilişimde Dev Yatırım Yapacak
  18. 17:49 Araştırmalar ortaya koydu: Z kuşağı, Y kuşağına göre daha yoksul!
  19. 17:47 Pasla baş etmek için mutfaktan bir ürün nasıl kullanılır?
  20. 17:45 Kişilik testi: Ne kadar sadık olduğunuzu ortaya çıkarın!
Sağlık Haberleri