Hasan Güneş
Hasan Güneş - Bu müfredatın vaat etmedikleri: Problem çözme ve uygarlaşma

Bu müfredatın vaat etmedikleri: Problem çözme ve uygarlaşma

Problem çözme; birey ve grubun içinde taşıdığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklar ve çatışmalarla yapacakları mücadeleye verilen isimdir.

Uygarlaşma ise fikir, sanat ve endüstri alanlarında çok büyük bir gelişme göstermişlik vb. anlamında kullanılmaktadır.

Problem çözme ve uygarlaşma arasındaki bağlantı nedir? Problem çözme yeterliği kazanılmadan, modernlik ve uygarlaşma gerçekleşir mi?

Problem çözme yeterliği ile uygarlaşma arasındaki bağ önem taşımaktadır. Çünkü problem çözme yeterliği olmadan uygarlaşma gerçekleşemediği bilinen bir gerçektir.

Bu gerçekler bize öğrencilerimize problem çözme yeterliğinin nasıl kazandırılması gerektiğini gündeme getiriyor.

En başta, öğrenciler analiz ve sentez yeterliğine sahip olması gerekiyor. Yani öğrenciler olay ve olguları oluşturan parçaları ve bunların bütünle ilişkilerini kavramaları gerekir.

Yine, öğretmenler uygarlık için önem taşıyan öğrencilerin gizil güçlerini ortaya çıkarmalıdır. Bunun için görsel sanatları, müzik ve beden eğitim dersleri bir fırsat olabilir.

Diğer taraftan, uygarlaşmak için yeni düşüncelerle karşı karşıya öğrencilerin getirilmesi gerekmektedir. Yine problem çözme ve uygarlaşma bir ölçüde öğrencilerin bir önceki öğrendikleri, sonraki öğrendikleriyle bağ kurması gerçekleştirilmelidir. Müfredat öğrencilerin problem çözme ve dolayısıyla uygarlaşmaya katkı sunmasında önem taşımaktadır. Ancak böyle bir programı görmek mümkün değil.

Toplam 589 defa okunmuştur.

Hasan Güneş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.