Vajinismus nedir? Vajinismus tedavi edilebilir mi? Vajinismusun nedenleri nelerdir?

Vajinismus nedir? Vajinismus tedavi edilebilir mi? Vajinismusun nedenleri nelerdir?

Vajinismus nedir? Vajinismus tedavi edilebil... Vajinismus tedavisinde öncelikle tedaviyi kabul etmek, eşin desteği ve birlikde terapiye gidilmesi oldukça önemlidir.Eğer kadın cinsel organıyla ilgili bilgi eksikliğine sahipse bu konu hakkında bilgi edinmelidir.

Vajinismus nedir?

Kadın hastalıkları arasında en çok dikkat çeken problemlerden biri vajinismus rahatsızlığıdır. Kadının cinsel ilişkiye girmek istemesine rağmen kendi iradesi dışında sağlıklı bir şekilde cinsel ilişkiye girememesi olarak tanımlanan vajinismus hastalığında kadın kendini kasar ve penisin vajinadan içeri girmesini engeller.Bu hastalığın vajinanın dar ya da küçük olması ile hiçbir ilgisi yoktur.Hastalık, ilişki sırasında istemsiz bir şekilde kasılma halidir. Esnek ve kaslı bir yapıya sahip olan vajinadaki kaslar kontrolsüz bir şekilde daralarak cinsel ilişkiyi önler. İstemsiz kasılmalar sadece vajinada gerçekleşebildiği gibi tüm vücutta da görülebilir. Vajinismus hastalığına sahip olan kadınlar genellikle bacaklarını sımsıkı kapatarak ilişkiye izin vermezler.

Vajinismus çeşitleri

Vajinismus hastalığı kadının cinsel hayatının hangi dönemine rastladığına göre sınıflandırılır. İlk kez cinsel ilişkiye giren kadınlarda görülebildiği gibi cinsel hayatı normal iken sonradan vajinismus problemine yakalanan kadınlarda da görülebilmektedir. Hastalık primer vajinismus ve sekonder vajinismus olmak üzere ikiye ayrılır.

Primer vajinismus

İlk cinsel ilişkisinde vajinanın kasılarak cinsel ilişkiye girememe hali olarak tanımlanır. Bu sınıfdaki kadınlar vajinaya giren herhangi bir şeye karşı da kasılma problemi yaşar. Vajinal muayene olamazlar, vajinaya fitil ya da ilaç koyamazlar. Primer vajinismus hastalığının altında yatan temel neden genellikle ilk gece korkusudur.

Sekonder vajinismus

Cinsel hayatı normal seyreden bir kadının ağrılı bir jinekolojik muayene, düşük, kürtaj, zor bir doğum gibi travmalar yaşaması sonucu meydana gelir. Sekonder vajinismus hastalığının temelinde de korku yatar.

Vajinismus nedenleri

Vajinismus nedenleri psikolojik ve yapısal olmak üzere ikiye ayrılır. Ancak hastalığın neredeyse %90’lık kısmı psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişir.

Psikolojik nedenler

İlk gece korkusu, kızlık zarı, namus kavramı, cinsellik gibi konular ile ilgili kadının çevreden duyduğu yalan yanlış ve abartılı bilgiler bilinçaltına yerleşir ve cinsel ilişki kurmasını engeller.

Kadının ilk cinsel ilişkisi sırasında fazla acı çekmesi, kanama yaşaması, partneri tarafından ilişkiye zorlanması, tecavüze uğraması gibi durumlar ilerleyen süreçte vajinismusa neden olur.

Kişinin cinsel istismar, taciz ya da tecavüze uğraması, aile içi ensest ilişkiye maruz kalması, ebeveynlerinin cinsel ilişkilerine şahit olma, doğum anına ya da doğum videosunu izleyerek korkma gibi travmalar ileride cinsel ilişki kurmasını engelleyebilir.

Kadının kendisini yetersiz, başarısız ve umutsuz hissetmesi, aşırı stres, kaygılı ve panik yapıya sahip olması da vajinismus hastalığının nedenleri arasındadır.

Vücudunu beğenmeyen kadınlarda ve vücut algısında sorun teşkil eden psikolojik rahatsızlıklar da cinsel ilişkiyi güçleştiren nedenlerdendir.Vajina ile ilgili bilgi eksikliği de korkunun en temel unsurudur.

Yapısal nedenler

Vajinanın kısa olması, vajina içinde perde olması

Kızlık zarının normalden kalın ve sert olması, daha yüksek kenarlara sahip olması gibi kızlık zarındaki yapısal bozukluklar

Vajinal enfeksiyonlar

Bartholin kisti ve apsesi

Pelvik Inflamatuar Hastalığı

Vulvar Vestibulitis Hastalığı.

Vajinismus tedavi yöntemleri nelerdir?

Vajinismus %100 tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastanın vajinismus problemini kabullenmesi ve bu problemle yüzleşmesi tedavinin başarısını etkiler. Kişinin tedavi olmayı istemesi ve kafasındaki negatif düşünceleri atabilmesi için tecrübeli ve alanında uzman bir jinekoloğa muayene olması önemlidir. Ancak jinekolog hastalığın tedavisinde tek başına yeterli değildir. Vajinismus tedavisi ekip çalışması gerektiren özel bir durumdur. Hastalığın ilk aşamasında hastanın jinekolojik muayenesi herhangi bir yapısal sorun olup olmadığının anlaşılması için yapılır. Kızlık zarı aşırı sert ve kalın ise cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için kızlık zarı çıkarılabilir. Sonrasında cinsel terapi konusunda uzman bir psikolog ve psikiyatrist yardımıyla hastadaki depresyon belirtileri ve cinsel isteksizlik nedenleri incelenir.

Vajinismus tedavisinde öncelikle tedaviyi kabul etmek, eşin desteği ve birlikde terapiye gidilmesi oldukça önemlidir.Eğer kadın cinsel organıyla ilgili bilgi eksikliğine sahipse bu konu hakkındada detaylı bilgi edindiğinde kafasında ki korkular ortadan kalkmaya başlayacaktır.Vajinismusun en iyi ve tek tedavi yöntemi beyinde gerçekleştirilir.

 

"Vajinismus nedir? Vajinismus tedavi edilebilir mi? Vajinismusun nedenleri nelerdir?" haberi, 22 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 22 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Kadın Sağlığı kategorisi altında bulunan Vajinismus nedir? Vajinismus tedavi edilebilir mi? Vajinismusun nedenleri nelerdir? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Vajinismus nedir? Vajinismus tedavi edilebilir mi? Vajinismusun nedenleri nelerdir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kadın Sağlığı konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLGİLİ HABERLER
SON HABERLER
  1. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  2. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  3. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  4. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  5. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  6. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  7. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  8. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  9. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  10. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  11. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  12. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  13. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  14. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  15. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  16. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  17. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  18. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  19. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  20. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
Kadın Haberleri