Cilt lekesi nedir,neden oluşur,nasıl geçer? Doğum lekesi nedir,nasıl geçer?

Cilt lekesi nedir,neden oluşur,nasıl geçer? Doğum lekesi nedir,nasıl geçer?

Cilt lekesi nedir,neden oluşur,nasıl geçer? ... Genellikle zararsızdır. Hiperpigmentasyon genetik faktörler, güneş hasarı veya akne izinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.Ciltte oluşan çiller bir tür hiperpigmentasyondur. Kırmızı, kahverengi, ten rengi veya siyah olabilen küçük, düz lekelerdir.

Cilt lekesi nedir,neden oluşur,nasıl geçer?

Çoğu kadının baş belası olan cilt lekeleri genelde fazla güneşe maruz kalının beyaz tenli kişilerde güneş sonrası çillenme tabir edilen şekilde veya sivilceyi sıktıkdan sonra oluşan açık kahve rengi izler olarak kendini gösterir.Bu sebeple dışarıya çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürülmesinde fayda vardır.Sivilceler çıktığında üzerlerine yatıştırıcı sivilce kremleri sürebilir yada sıkıp ,oynamadan beklemelisiniz aksi halde kalıcı lekeler bırakmanız olasıdır.Unutmayalım ki cilt lekesi oldukça zor iyileşir.Özellikle ileri ki yaşlarda azalan kolajen miktarı yara ve leke izlerinin çabuk geçmemesini sağlamaktadır.Leke tedavisinin tamamen geçmesi için lazer ile soyma işlemleri kesin sonuç vermekle birlikte evde cilt lekesi için maskeler uygulamanız ekstra takviye gıdalar almanız işinizi kolaylaştıracaktır.İşte cilt lekelerinin sebep olduğu etmenler ve bazı cilt lekelerinin çeşitleri ;

Akne

Akne, vücudun cilt bölgesinde çok fazla yağ üretmesi sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Çeşitli faktörler ciltte aşırı yağ üretimine neden olabilir. Bunların sonucunda ise ciltte bazı lekelenmeler kalabilir.Örneğin;

Aşırı aktif yağ bezleri.

Ergenlik, menstruasyon veya menopoz sırasında hormonal değişiklikler.

Hormonları da etkileyebilen stres, anksiyete veya depresyon.

Görünüşlerine göre değişen birkaç farklı akne türü vardır. Bunlar;

Siyah nokta; siyah nokta cildin yüzeyinde küçük, koyu lekelerdir. Gözeneklerde hapsolmuş kire benzemektedirler ancak gözeneğin içine sıkışmış yağdan oluşurlar. Bu yağ, hava ile reaksiyona girdiğinde kararmaktadır.

Beyaz nokta; beyaz veya ten rengi olan küçük, yuvarlak lekelerdir. Gözenekleri tıkayan yağ ve ölü cilt hücrelerinin bir sonucu olarak gelişirler.

Kabarcık; papüller deride küçük, sert, kırmızı yumrulardır. Bunlar; aşırı yağ, bakteri ve ölü cilt hücrelerinin cildin derinlerine inerek iltihaplanmaya neden olmasıyla gelişir. Çok sayıda kabarcık bir araya geldiğinde cilde pürüzlü, zımpara kağıdı benzeri bir görünüm verebilir.

Sivilce;sarı veya beyaz irin içeren kırmızı lekelerdir. Yağ, bakteri ve ölü deri hücreleri cildin altında toplandığında ya da enfeksiyona neden olduğunda ortaya çıkarlar.

Nodüller; nodüller, ciltteki gözenekler tıkandığında oluşabilen ve büyüyen cilt lekeleridir. Biriken yağlar ölü cilt hücreleriyle ve bakteriler ile birbirine karışır daha sonra cildin derinlerinde sıkışarak hapsolur. Fazla yağ ve bakteri cildin içinde enfeksiyona ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bu tür cilt lekeleri sivilce izlerine de sebebiyet verebilir.

Akne kistleri; Bir gözeneğin kaplamasındaki kırılma, yağ ve bakterilerin çevredeki cilde yayılmasına neden olabilir. Akne kisti, enfekte olmuş alanın etrafında oluşan bir zardır.Kistler büyük, şişmiş, kırmızı lekeler olarak görülür. Dokunulduğunda çok acı verici olabilirler. Nodüllerle benzer şekilde kistler de kalıcı akne izleri oluşturabilir. 

Hiperpigmentasyon

Hiperpigmentasyon lekeleri, ciltteki diğer bölgelerden daha koyu renkte görünen bir leke tipidir. Genellikle zararsızdır. Hiperpigmentasyon genetik faktörler, güneş hasarı veya akne izinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Ciltte oluşan çiller bir tür hiperpigmentasyondur. Kırmızı, kahverengi, ten rengi veya siyah olabilen küçük, düz lekelerdir. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilirler.

Güneş lekeleri ya da “yaşlılık lekeleri” diğer bir hiperpigmentasyon tipidir. Bu küçük lekeler cildin güneşe çok fazla maruz kalan bölgelerinde gelişebilir.

Melazma

Melazma, hamilelik sırasında veya bir kişi doğum kontrol hapları aldığında ortaya çıkabilecek bir hiperpigmentasyon türüdür.Meydana gelen hormonal değişiklikler melaninde artışa neden olur. Melanin, cilde renk veren pigmenttir. Melaninin aşırı üretimi cildi koyulaştırabilir.

Kıl dönmesi

Bazen kıllar kendiliğinden kıvrılıp cildin içine doğru uzayabilir. Bu da kırmızı, kaşıntılı yumruların oluşmasına neden olabilir. Doktorlar bu cilt lekelerini batık kıllar olarak adlandırırlar.Ağda, tıraş veya koparma gibi tüy alma tekniklerinin hepsi batık tüylere neden olabilmektedir.

Doğum lekeleri

Doğum lekeleri yeni doğmuş bir bebeğin cildinde ortaya çıkan lekelerdir. Doğumda veya kısa bir süre sonra ortaya çıkabilirler. Bazı doğum lekeleri zamanla kaybolurken, bazıları kalıcı olabilir.Uzmanlar, hala doğum lekelerinin oluşmasına neden olan şeyin ne olduğunu tespit edebilmiş değiller. 

 

"Cilt lekesi nedir,neden oluşur,nasıl geçer? Doğum lekesi nedir,nasıl geçer?" haberi, 25 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 25 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Kadın Sağlığı kategorisi altında bulunan Cilt lekesi nedir,neden oluşur,nasıl geçer? Doğum lekesi nedir,nasıl geçer? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cilt lekesi nedir,neden oluşur,nasıl geçer? Doğum lekesi nedir,nasıl geçer? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kadın Sağlığı konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLGİLİ HABERLER
SON HABERLER
  1. 13:14 Dolar ve Euro, Türk Lirası Karşısında Sabitleniyor: 25 Nisan 2024 Güncel Değerler
  2. 13:10 Altın Piyasası Dalgalı: 25 Nisan 2024 Güncel Fiyatlar!
  3. 13:06 Pedro Sánchez, Eşinin Yolsuzluk İddialarıyla İlgili Soruşturma Nedeniyle Görevini Askıya Aldı
  4. 13:00 Trafikte Emniyet Şeridi İhlali Artık Daha Pahalı: Ceza Miktarı Yüzde 58 Arttı!
  5. 12:57 Simit Fiyatlarına %10 KDV Yansıyacak: Vatandaşlar Zam Endişesi Yaşıyor
  6. 12:53 Panathinaikos, AEK Athens Karşısında Şampiyonluk Yolunda Büyük Darbe Aldı!
  7. 12:49 Sağlıklı Atıştırmalık: Diyet Poğaçası Tarifiyle Lezzetli Alternatif!
  8. 12:45 TikTok CEO'su Shou Zi Chew''İçiniz Rahat Olsun, Hiçbir Yere Gitmiyoruz''
  9. 12:35 Türkiye Meyve Üretiminde Dünya Sıralamasında Yükseliyor: İşte Detaylar!
  10. 12:29 Karabaş Otu Balı: Doğal ve Etkili Bir Sağlık Destekleyicisi
  11. 12:25 Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti
  12. 12:18 Mardin'de Öğrencilerden Çağrı: Okuma Alışkanlığı Ailede Başlamalı
  13. 12:16 Jose Mourinho Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Transfer Dedikoduları Artıyor!
  14. 12:13 Yedigöze İçme Suyu Projesiyle Adana'da Su Sorunu Tarihe Karışıyor
  15. 12:13 Nuri Şahin, Beşiktaş'ın Radarında: Yeni Teknik Direktör Arayışları Hızlanıyor
  16. 12:11 Birecik-Gaziantep Yolunda Çarpışma: Doktor Hayatını Kaybetti, Yaralılar Hastanede
  17. 12:09 Gazze'deki İnsani Kriz: BM Güvenlik Konseyi Kararının Uygulanması Tartışmaları
  18. 12:07 Türkiye Bal İhracatında Güç Gösteriyor: Yılın İlk Çeyreğinde 8 Milyon Dolar Gelir
  19. 12:02 Fenerbahçe'de Szymanski Transfer Krizi: Tottenham'un 20 Milyon Euro Teklifi Tartışma Yaratıyor!
  20. 11:56 25 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
Kadın Haberleri