Nasıl hamile kalınır? Hamile kalma yöntemleri nelerdir? Hamile kalma pozisyonu nasıldır?
Nasıl hamile kalınır? Hamile kalma yöntemler... Hamileliğin oluşabilmesi için kadının yumurtlama zamanını bilmesi son derece önemlidir. Her 28 günde bir adet gören kadının yumurtladığı gün çoğunlukla 14. gündür.
Nasıl hamile kalınır?
Yaklaşık 40 hafta süren hamileliğin oluşumunda pek çok faktör rol oynamaktadır. Bunların başında, doğru zamanda korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmek gelir. Erkekler, her an üremeye hazır olsa da, kadın fizyolojisinde işler biraz daha karmaşıktır.
Kadınlarda adet dönemi, üreme döneminin devam ettiğini gösterse de belirli bir yumurta sayısıyla dünyaya gelen ve bu rezervle yaşamını sürdüren kadınlarda yaş ilerledikçe, gebe kalma şansı da azalır. Regl ya da adet kanaması, her ay döngüler halinde gerçekleşirken kadın vücudu da sürekli olarak olası bir gebeliğe karşı kendini yenilemektedir. Öncelikli olarak gebeliğin sağlanabilmesi için kadının, her 21 ila 35 günde bir ya da farklı bir deyişle ortalama her 28 günde bir adet görmesi gerekmektedir. Bu zaman dilimi her kadında farklılık gösterse de gebe kalmak isteyen kişilerin, menstrüasyon döngüsü olarak da tanımlanan adet döngüsünü takvim üzerinde takip etmesi oldukça önemlidir.
Sağlıklı bir adet döngüsü için kadın fizyolojisinde, vajina, rahim, yumurtalıklar ve beyinden oluşan dört ayrı sistemin sağlıklı ve birbiriyle uyum içinde çalışması gerekir. Adet döngüsü beyinde başlar. Beyinde yer alan hipotalamus, yine beyinde yer alan ve bir endokrin bezi olan hipofiz bezini uyarır. Hipofiz bezi LH (luteinizing hormon) ve FSH (follicule stimulating hormon) hormonlarını salgılar. Kan dolaşımına karışan bu hormonlar yumurtalıklara ulaşır. Yumurtalıklarda yer alan yumurta folikülleri uyarılır ve böylece yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmı olgunlaşma sürecine girer. Yumurtalar olgunlaştığında içinde bulundukları folikülleri ya da farklı bir deyişle kesecikleri çatlatırlar.
Yumurta, rahim ve yumurtalık arasındaki boru şeklinde olan fallop tüplerine bırakılır. Bu sırada yumurta folikülü östrojen hormon salınıma başlar. Yumurta, fallop tüplerinden yavaş yavaş rahme ilerlerken, folikülün salgıladığı östrojen, rahim duvarının (endometrium) kalınlaşmasını sağlar. Bu kalınlaşma, yumurtanın döllenmesi durumunda oluşacak olan embriyonun, rahme tutunmasını sağlamaktadır. Östrojen hormonu, erkek üreme hücresi spermin vajinadan girdikten sonra rahimden yukarı, fallop tüplerine hızla yüzmesine ve fallop tüplerinde uzun süre yaşamasına olanak tanır. Fallop tüplerine atılan olgunlaşmış ve döllenmeye hazır olan yumurta, yalnızca 24 saat kadar canlı kalabilmektedir.
Erkek üreme hücresi sperm ise kadın vücudunda yaklaşık olarak 4-5 gün canlı kalabilir. Dolayısıyla yumurtlamanın gerçekleştiği günden önce girilen cinsel ilişki sayesinde de döllenme olabilir. Hamileliğin oluşabilmesi için kadının yumurtlama zamanını bilmesi son derece önemlidir. Her 28 günde bir adet gören kadının yumurtladığı gün çoğunlukla 14. gündür. Ancak yumurtlama 12 ila 18. günler arasında da gerçekleşebilir. 35 günde bir adet gören kadınlarda ise yumurtlama 19 ila 25. günler arasında gerçekleşir. Hipofiz bezinden salınan LH hormonu, yumurta olgunlaştıktan sonra fallop tüplerinden aşağı inene kadar yükselir. Normal şartlarda LH hormonu en üst seviyeye geldikten, yaklaşık 24 ila 36 saat sonra yumurtlama gerçekleşir. Hamile kalmak isteyenlerin bu dönemde düzenli olarak cinsel ilişkiye girmesi, gebelik şansını arttırır. Bu yüzden adet dönemini takvim üzerine işaretleyerek takip etmek önemlidir. Eczanelerde satılan LH hormonunun seviyesini ölçmeye yarayan yumurtlama dönemi testleri, yumurtlama döneminin anlaşılmasına yardımcı olabilir.Veya telefonlarınıza indirebileceğiniz adet döngüsü takvimi ve içinde çaşitli uyaranlar olan yeni geliştirilmiş appler de işinizi oldukça kolay görecektir.
Hamile kalma yöntemleri nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre bir ayda, çocuk sahibi olmak isteyen her 100 çiftten yalnızca 20'si başarıya ulaşır. 2 yıl boyunca çocuk sahibi olmak isteyenlerin ise %95'i gebelik sağlayabilmektedir. Gebeliğin sağlanabilmesi için kadının, yumurtlama zamanını bilmesi, dolayısıyla adet döngüsünü takip etmesi oldukça önemlidir.
Ayrıca gebeliğe engel olabilecek, tiroit hastalığı, polikistik over sendromu, diyabet, endometriozis gibi rahatsızlıkların önceden fark edilmesi ve tedavi edilmesi için hekim kontrolüne gidilmesi önerilir. Zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olmak, gebelik için olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır.
Obezite ve stres gebeliğin önünde duran büyük engellerdir. Bu yüzden fazla kilolardan kurtulmak, stresle başa çıkmanın yollarını bulmak ya da stres yaratan ögeleri hayattan çıkarmak da oldukça önemlidir. Tüp bebek denenmesine rağmen gebe kalamayanların, bebek sahibi olmaktan vazgeçtikten sonra gebe kalması da oldukça rastlanan bir durumdur. Bu yüzden cinsel ilişki sırasında gebelik stresine girmemek, olayı akışına bırakmak da gebelik şansını arttıran önemli etkenlerdendir.
Cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı krem, yağ ve diğer kozmetik ürünler, spermlere zarar verebilir. Çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin bu ürünlerden uzak durması önemlidir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, kişinin ideal vücut kitle indeksine ulaşmasını sağlarken, stres seviyesinin azaltılmasında etkilidir. Folik asit, kalsiyum ve demir gibi vitaminlerin takviye edilmesinin yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Uyarıcı etkisi bulunan sigara, alkol, kafein kullanımı gebeliğin oluşumunu engelleyebilir. Baba olmak isteyen erkeklerin de bu tavsiyelere uyması, gebelik şansını arttırır. Ayrıca erkeklerin dar, kalın iç çamaşırı giymesi, sıcak suyla yıkanması da gebeliğin oluşmasını engelleyen etkenler arasında yer almaktadır.
Hamile kalma pozisyonu nasıldır?
Çocuk sahibi olmak isteyenlerin sağlıklı bir yaşam seçmesi önemlidir. Hem erkeğin hem de kadının zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olması, gebelik stresiyle ilişkiye girmemesi, gebelik oluşumunu kolaylaştırır. Kadının, adet döngüsünü ve yumurtlama dönemini takip etmesi, cinsel ilişki için en doğru zamanın belirlenmesi açısından önemlidir.
Cinsel ilişkiye hangi pozisyonda girildiği önemli olmasa da, ilişkiye girdikten kısa bir süre sonra sırt üstü yatmak, ayakları havaya kaldırmak gibi hareketler gebelik şansını arttırabilir.
Bazı araştırmalarda, cinsel ilişkinin ardından bel bölgesinin altına yastık koyulmasının, spermlerin fallop tüplerine yüzmesini kolaylaştırdığı görülmüştür. Gebeliğin sağlanması için ay boyunca her gün cinsel ilişkiye girilmesi, sperm sayısını ve niteliğini düşürdüğü için önerilmez. Bunun yerine çiftler, belirli aralıklarla, düzenli olarak cinsel ilişkiye girmeli ve yumurtlama dönemini kaçırmamalıdır.Genelde bunu için haftada iki kere ilişkiye girmek uygundur,fakat düzen oldukça önem arz eder.
1 yıl süreyle düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik sağlanamıyorsa, mutlaka uzman bir hekime başvurulmalı ve gerekli sağlık taramaları yaptırılmalıdır.
"Nasıl hamile kalınır? Hamile kalma yöntemleri nelerdir? Hamile kalma pozisyonu nasıldır?" haberi, 25 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 25 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Kadın Sağlığı kategorisi altında bulunan Nasıl hamile kalınır? Hamile kalma yöntemleri nelerdir? Hamile kalma pozisyonu nasıldır? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nasıl hamile kalınır? Hamile kalma yöntemleri nelerdir? Hamile kalma pozisyonu nasıldır? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kadın Sağlığı konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.